Suha vagina

Vaginalna suhoća – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Većina žena doživjet će suhoću vagine u nekom trenutku svog života. To može biti vrlo neugodno jer može izazvati neke druge tegobe, kao što su svrbež, peckanje, osjetljivost, a o seksualnim odnosima da i ne govorimo.

Sve žene su različite, pa tako i njihove vagine. Neke žene prirodno imaju više vaginalne tekućine, a druge manje, ali postoje faze u kojima suhoća može postati iritantna i nezdrava za vaginalni ekosustav.

Sve zdrave žene imaju tanak sloj bistre tekućine koja prekriva stijenke vagine, čime ih vlaži, zadebljava i čini fleksibilnijima. Ponekad se količina te tekućine smanji, što može dovesti do sušenja vagine i iritacije. To također uzrokuje gubitak elastičnosti stijenke vagine. Ovo smanjenje vaginalne tekućine obično je rezultat pada razine estrogena, što se može dogoditi u sklopu hormonalnih promjena tijekom menopauze, nakon poroda (poslijeporođajno razdoblje), operacije ili liječenja karcinoma. Iritacija kao posljedica suhoće vagine može se dodatno pogoršati izlaganjem kemikalijama kao što su sapun, prašak za rublje ili čak kondomi. Simptomi vaginalne suhoće su obično dovoljno očiti da je stanje lako prepoznati, ali mogu također uključivati peckanje tijekom mokrenja, budući da može doći do upale uretre, ili pojave blagog vaginalnog iscjedka koji je gušći nego inače.

Međutim, menopauza i porod nisu jedina stanja koja uzrokuju smanjenje proizvodnje estrogena. Među uzrocima su i:

• pušenje cigareta
• depresija
• pretjerani stres
• poremećaji imunološkog sustava
• rigorozno vježbanje
• neki tretmani u liječenju raka poput zračenja zdjelice, hormonske terapije ili kemoterapije
• kirurško uklanjanje jajnika.

Utjecaj mogu imati i neki lijekovi, kao i ispiranje rodnice i kreme i losioni koji se nanose na ovo područje.

Simptomi

Suhoća može biti praćena drugim vaginalnim tegobama, kao što su:

  • svrbež
  • peckanje
  • žarenje
  • osjetljivost
  • bol tijekom seksualnog odnosa

Ako se pojavljuje gorući osjećaj ili krv u urinu, to može biti znak infekcije mokraćnih puteva ili mjehura.

Suha vagina – liječenje

Ginekolog će na pregledu vrlo vjerojatno obaviti briseve i Papa test kojima će se ustanoviti radi li se o infekciji ili promjeni sluznice vaginalnog kanala. Također će obaviti fizički pregled kojim će utvrditi je li došlo do stanjivanja vaginalnog zida.

Suha vagina se najčešće liječi primjenom estrogena, čiji je manjak i uzrokovao nedostatak vlažnosti. Estrogen se može primjenjivati putem krema, tableta ili fleksibilnog prstena koji se umeće u vaginu i mijenja svaka 3 mjeseca.

Osim estrogena, trenutačno su korisni i lubrikanti.

Kako mogu spriječiti suhoću vagine?

Suzdržite se od iritantnih proizvoda, kao što su uvojci. Izbjegavajte kondome koji sadrže nonoxxnol-9 ili N-9. Imaju kemikaliju koja može uzrokovati suhoću vagine. Važno je znati da se promjene u vagini koje se odnose na dob ili reproduktivnost ne mogu spriječiti.

Suha vagina u menopauzi

Žene s godinama gube sposobnost vlaženja kakvu su imale prije. Radi se o fizičkom procesu koji se događa zbog pada estrogena pri završetku menstruiranja.

U menopauzi dolazi do stanjivanja površinskog tkiva zbog pada estrogena, a uz to žene iskuse i napadaje vrućine te druge neugodnosti poput iritacije ili crvenila vagine.

Osim toga, dolazi do fizičkih promjena na ženskom spolovilu što može dovesti do daljnjih neugodnosti i boli pri pokušaju seksualnog odnosa. Menopauza je prirodan proces koji se događa svakoj ženi, ali ne iskusi svaka žena sve simptome.

Suhoću vagine iskusi oko 50% žena. U nekim slučajevima se pojavi već u predmenopauzi, a nekad i kasnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *