Cink je mineral iz skupine esencijalnih elemenata u tragovima koji se u organizmu nalazi u vrlo malim količinama. Danas je uobičajeno da su ljudi zabrinuti da ne dobivaju dovoljno vitamina D ili probiotika, ali hranjive tvari koje bi trebale dobiti najviše pažnje za suplementaciju su prave vrste cinka i B12. Upravo ta dva hranjiva sastojka u kojima najčešće ljudi su u nedostatku predstavljaju najveću prijetnju našem zdravlju kada imamo manjak. Naš organizam ne može sam proizvesti cink, već ga moramo unijeti putem hrane ili dodatka prehrani. Kako naše tijelo nema mogućnost skladištenja viška cinka, potrebno ga je redovito unositi.
S ozbiljnim nedostatkom cinka, možete postati ozbiljno bolesni. Cink je kritičan za cjelokupno zdravlje tijela. Ako imate bilo koji simptom ili želite pomoći u prevenciji simptoma u budućnosti, vrijeme je da cink vam postane najbolji prijatelj.
Nedostatak cinka u organizmu klinički je prepoznat relativno kasno, 1961. godine. Nedostatak može uzrokovati zaostajanje u rastu i razvoju djece, komplikacije u trudnoći, neodgovarajuću reakciju imuno sustava i povećenu osjetljivost na infekcije. Neki od simptoma su:
- suha i ogrubjela koža
- beživotna kosa
- lomljivi nokti
- bijele mrlje na noktima
- oslabljeni osjeti okusa i mirisa
- gubitak apetita i tjelesne težine
- smanjena prilagodljivost očiju na mrak
- proljev
- česte infekcije
- otežano zacjeljivanje rana
- kožne iritacije i
- poremećaji poput dermatitisa i akni
Cink je neophodan u procesu rasta i razvoja, imunološkom odgovoru, neurološkoj funkciji, reprodukciji…
- potreban je za rast i razvoj novih stanica organizma
- sudjeluje u procesu sinteze proteina i DNK, te kolagena
- poboljšava funkcije mozga
- potiče na proizvodnju i izlučivanje inzulina u gušterači
- ubrzava zacjeljivanje rana
- jača imunološki sustav (pomaže dozrijevanje T-limfocita)
- skraćuje vrijeme trajanja virusnih infekcija
- utječe na rast i razvoj reproduktivnih organa
- pomaže smanjenju kolesterola
- smanjuje apsorpciju i taloženje teških metala u tijelu (olovo, kadmij)
Virusi su najčešći uzročnici svih vrsta kroničnih bolesti i stanja. Cink je jedan od najvažnijih resursa za borbu. Tijelo brzo troši zalihe, pa čak i duboke rezerve cinka.
Često je u nedostataku kada imate virusnu infekciju. Cink ubija virusne stanice i smanjuje upalne reakcije na neurotoksine koje proizvode virusi iz obitelji herpesa, uključujući EBV i druge.
Ukoliko želite kupiti cink kao dodatak prehrani, moja preporuka je: https://naturashop.com.hr/24-cink
Cink (kao tekući cinkov sulfat) odgovoran je većinu kemijskih funkcija jetre, uključujući stvaranje jetre u maternici i razvoj jetre kako odrastate i dosežete odraslu dob. Jetra pohranjuje obilje cinka jer zna da ljudi imaju nedostatak cinka, dijelom i zbog nedostatka ga u hrani koju jedemo. Bez cinka, naša jetra ne može obavljati svoje funkcije.
Jedna posebna svrha rezervi cinka je eliminiranje toksičnih oblika bakra koji se uvijek nalaze u jetri i koji mogu prouzročiti štetu organima. Ako je nekome toliko cink u nedostatku da su čak i zalihe cinka u jetri opale na opasnu razinu, ta osoba može razviti niz autoimunih bolesti i bolesti povezanih sa virusima. Cink pomaže imunološkom sustavu jetre da odbrani svaki neprijateljski mikroorganizam koji uđe u jetru.
Postoje neke namirnice koje sadrže posebno veliku količinu cinka i koje mogu pomoći da u vašoj prehrani bude redovito, uključujući klice, mikrozeleni luk, sjemenke bundeve, rotkvice, artičoke, list koprive, peršin, luk i sirovi med.
Međutim, također je važno razmotriti dopunu prave vrste cinka: tekući cinkov sulfat.
Namirnice koje su nam dostupne na ovoj zemlji više ne sadrže dovoljno cinka da bismo osigurali sav cink koji nam je potreban. Čak i najboljim organskim farmama nedostaje ovaj mineral iz njihove zemlje, dijelom i zbog povišene razine toksičnih teških metala koji padaju s neba, mijenjajući pH ravnotežu tla, iscrpljujući mikroorganizme iz tla i negativno reagirajući s zemnim minerali u tragovima poput cinka. To znači da iako sjemenke bundeve, na primjer, koje su poznate po visokom sadržaju cinka, mogu biti korisne, zajedno s drugom hranom za koju je poznato da sadrži visoki udio cinka, ako imate simptome ili nekostanje bolesti, nadopunite i visokokvalitetnim , tekućim cink sulfatom koji će vam donijeti pojačanje
imuniteta.
2 razmišljanja na “Važnost cinka u prehrani i njegova uloga u našem tijelu”