Virusne bradavice

Virusne bradavice – Uzroci, simptomi i liječenje

Korisni savjeti Simptomi

Ova bolest se najčešće pojavljuje kod djece i mladih osoba ali se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Bradavice nastaju kao reakcija kože na infekciju virusom, nazvanim papiloma virus – skraćeno HPV. Trenutno je poznato preko 170 različitih tipova. Izgled bradavice ovisi o tipu virusa te o mjestu na kojem se javlja. Inficirati se može direktnim kontaktom od inficirane osobe ili životinje ili preko korištenih predmeta, kao i putem vode. Bazeni, saune, solarij i fitness centri spadaju u rizična mjesta zaraze. Naročito se javljaju na mjestu gdje je oštećena barijera kože zbog vlažnosti, znoja ili hladnoće.

Neprozračna obuća kao npr. gumene čizme i tenisice te ozljede kože, upalna oboljenja kože i slaba cirkulacija povećavaju opasnost od infekcije.

Nakon ulaska virusa, ovisno o obrambenoj snazi organizma, razvit će se različiti tipovi bradavica nakon nekoliko tjedana do 20 mjeseci. Individualne razlike u staničnoj imunosti su uzrok različitog intenziteta i trajanja bradavica.

Klinička slika

Obične bradavice” (verrucae vulgares) su najrasprostranjeniji oblik HPV infekcije. Posljedica su infekcije kože HPV-om tipa 1,2,4 ili rjeđe tipa 7. Ukoliko su smještene na dijelu tijela koji nije izložen pritisku (gornji dio šaka, ruke, noge ) izgledaju kao polukuglaste promjene u boji kože; u početku glatke, potom hrapave, papilomatozne površine s vidljivim crnim točkama koje nastaju kao posljedica krvarenja dermalnih kapilara u tkivo bradavice. Bradavice su najčešće smještene na prstima i na gornjoj strani dlanova.

Bradavice na stopalima (verrucae plantares) su gotovo uvijek ravne u početku, uslijed jakog mehaničkog pritiska. Manifestiraju kao zaštitno zadebljanje na stopalu, koje nastaje iznad bradavice, ispod kojeg se vide sitne crne točke po kojima se bradavice razlikuju od natiska ili žulja.Ukoliko su bradavice na stopalu brojne mogu se spojiti čineći mozaik.

Zaravnjene bradavice (verrucae planae) su uzrokovane HPV-om tipa 3 ili 10. Tipična dob pojavljivanja ovog tipa bradavica je između 3 i 10-te godine života. Zaravnjene bradavice su klinički posve različite od običnih bradavica. Manifestiraju se kao male izbočine, ravne površine, poligonalnog oblika, promjera 1-4 mm, u boji kože. Smještene su najčešće na licu ali se mogu vidjeti i na rukama (šake) i potkoljenicama. Za razliku od ostalih bradavica, imaju glatku površinu. Boja zaravnjenih bradavica može varirati od žute, preko boje kože do smeđe.

Končaste bradavice su najčešće smještene oko očiju, usta ili nosa. Tanke su i dugačke, u početku boje kože, kasnije mogu poprimiti smeđu boju.

Oralna papilomatoza je oblik HPV infekcije u usnoj šupljini. Mogu su javiti kao pojedinačne ili u većem broju. Izgledaju kao diskretne izbočine u usnoj šupljini.

Spolne bradavice uzrokuje HPV virus, a pojedini virusi iz ove skupine spadaju u grupu “visoko rizičnih” tipova te mogu uzrokovati neprimjereni Papa test. Također mogu dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, stidnice, rodnice, anusa ili penisa. Spolne bradavice su pojedinačne ili višestruke izrasline karfiolastog izgleda koje se pojavljuju u genitalnom području i klinički se razlikuju šiljasti kondilomi, ravni kondilomi i gigantski kondilomi. Prenose se spolnim putem i vrlo su česte, zahtijevaju terapiju i spolno odgovorno ponašanje.

Moluske (Mollusca contagiosa) su virusne bradavice tipične za dječju dob. Češće se javljaju u djece s atopijskim dermatitisom. Moluske su obično, male, sjajne, papule, uvučenog središta. Nekada se doima da su ispunjene vodenim sadržajem pa ih nazivaju virusne vodene bradavice. Često se upale i zacrvene.

Način prijenosa

Bradavice najčešće nastaju kao posljedica izravnog kontakta. Mogu nastati i usljed kontakta sa zaraženim predmetima/ površinama kao npr. hodanje bez obuće. Samoprijenos (autoinokulacija), odnosno prijenos sa jednog na drugo mjesto na koži iste osobe je vrlo česta pojava. Inkubacija traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci i ovisi o brojnim čimbenicima. Dva najbitnija čimbenika su: imuloški status i stanje kože. Upalno promijenjena i suha koža olakšavaju ulazak HPV-a u kožu.

Prognoza i liječenje

Mnoge bradavice se spontano povlače, druge traju godinama i čak i uz liječenje recidiviraju na istom ili drugim mjestima. Čini se kako su čimbenici koji utječu na recidiv povezani sa sveukupnim bolesnikovim imunološkim statusom kao i lokalnim utjecajima. Bolesnici koji su podložni lokalnoj ozljedi (npr. atletičari, mehaničari, mesari) mogu imati otpornu i dugotrajnu HPV infekciju. Genitalna infekcija HPV–om ima zloćudni potencijal no (osim u imunosuprimiranih bolesnika) zloćudna preobrazba kožnih bradavica izazvanih HPV– om nije primijećena.

Liječenje je usmjereno na izazivanje imunološkog odgovora na HPV. U većini slučajeva se to postiže nanošenjem iritansa (npr. salicilne kiseline [SCK], trikloroctene kiseline, 5–fluorouracila, podofilina, tretinoina, kantaridina).

Ove se tvari mogu primjenjivati u međusobnoj kombinaciji ili u kombinaciji s destruktivnim načinom (elektrokauterizacija, kiretaža, ekscizija, laser). Neposredni protuvirusni učinak se može postići bleomicinom i interferonom–α2b, no takvo je liječenje rezervirano za najotpornije bradavice. Lokalna primjena imikimoda od 5% izaziva stanice kože da lokalno stvaraju protuvirusne citokine. Za liječenje bradavica korišteni su lokalno cidofovir, cjepiva protiv HPV–a i kontaktna imunoterapija (npr. dibutilni ester skvarične kiseline i Candida alergen). U lijekove za oralnu primjenu spadaju cimetidin, izotretinoin i cink. U većini slučajeva načini se mogu kombinirati kako bi se povećala vjerojatnost uspjeha.

Obične bradavice: U imunokompetentnih domaćina, obične se bradavice obično spontano povlače unutar 2 god., no neke mogu trajati godinama. Postoje brojni načini liječenja. Destruktivni postupci obuhvaćaju elektrokauterizaciju, krioterapiju tekućim dušikom i pripravke SCK. Primjena ovih metoda ovisi o smještaju i izraženosti promjena. Primjerice, 17% tekuća se može primjenjivati samo na prstima a flaster s 40% SCK se može primjenjivati na dlanovima.

Najčešće sredstvo za lokalnu primjenu je SCK. SCK postoji u obliku tekućine, flastera ili impregnirane trake. Bolesnici nanose SCK prije spavanja a ostavlja se 8–48 h, ovisno o mjestu promjene.

Kantaridin se može primjenjivati sam ili u kombinaciji (1%) sa SCK (3%), podofilinom (2%) u koloidnoj podlozi. Sam kantaridin se nakon 6 h odstranjuje sapunom i vodom, kombinacija kantaridina sa SCK ili podofilinom se odstranjuje nakon 2 h. Što su dulje ovi pripravci u dodiru s kožom, to je jači odgovor u obliku plikova.

Krioterapija je bolna, ali izrazito učinkovita. Elektrodesikacija s kiretažom i/ili laserskim odstranjenjem je učinkovita i indicirana kod pojedinačnih promjena, no može uzrokovati stvaranje ožiljka. Recidivirajuće ili nove bradavice nastaju unutar godine dana u ~35% bolesnika, tako da metode kojima nastaje ožiljak treba izbjegavati kad je god to moguće.

Filiformne bradavice: Liječe se odstranjenjem skalpelom, hvataljkama, kiretom ili tekućim dušikom. Tekući dušik treba nanijeti tako da ~2 mm kože oko bradavice pobijeli. Do oštećenja kože dolazi kad se ona oljušti, obično nakon 10–20 s. Kad se liječe kozmetički osjetljiva mjesta, poput lica i vrata treba biti pažljiv jer se nakon liječenja tekućim dušikom često razvija hipopigmentacija. U bolesnika s tamnije pigmentiranom kožom može nastati trajna depigmentacija.

Plosnate bradavice: Liječe se svakodnevnom primjenom tretinoina (0,005% kremom retinoične kiseline). Ako ljuštenje nije dovoljno za odstranjenje bradavice, sekvencijalno s tretinoinom se može nanositi drugi iritans (npr. 5% benzoil peroksid) ili 5% krema SCK. Krema 5% imikimoda se može rabiti sama ili u kombinaciji s drugim lijekovima za lokalnu primjenu ili destruktivnim postupcima. Također se lokalno može primijeniti 5– fluorouracil (krema od 1% ili 5%). Do spontanog izlječenja može doći nakon neizprovocirane upale promjena; međutim, plosnate su bradavice često otporne na liječenje.

Plantarne bradavice: Liječe se žustrom maceracijom s 40% flasterom SCK koji se na promjeni drži nekoliko dana. Bradavica se oreže dok je vlažna i mekana, a potom se uništava smrzavanjem ili kaustičnim sredstvima (npr. 30–70% trikloroctena kiselina). Često su učinkoviti drugi destruktivni postupci (npr. CO2 laser, pulsirajući laser u boji, različite kiseline). Traka je učinkovita kad se nanosi u razdobljima od 6 dana, nakon čega slijedi nekrektomija maceriranog tkiva.

Periungvalne bradavice: Učinkovito je kombinirano liječenje tekućim dušikom i imikimodnom kremom od 5% ili SCK.

Otporne bradavice: Za liječenje otpornih bradavica postoji nekoliko načina čija dugoročna vrijednost i opasnosti nisu potpuno poznati. Intralezijskom injekcijom malih količina 0,1% otopine bleomicina se često izlječuju otporne plantarne i periungualne bradavice. Međutim, prsti u koje se daje injekcija mogu razviti Raynaudov fenomen ili vaskularno oštećenje (osobito kad se lijek uštrca u bazu prsta), nalažući oprez. Do izlječenja otpornih kožnih i genitalnih bradavica također je došlo nakon intralezijske ili IM primjene interferona, osobito interferona–α (3 puta/tjedno, 3–5 tjedana). Proširene bradavice se ponekad ublažavaju ili raščišćavaju oralnom primjenom izotretinoina ili acitretina. Uspješno je primjenjivan i cimetidin u dozama do 800 mg PO 3×/dan, ali je učinkovitiji u kombinaciji s jednim od drugih načina liječenja.

Liječenje narodnom medicinom

Uvijek budite oprezni s primjenom „prirodnih“ lijekova jer sve što je prirodno ne mora uvijek biti zdravo i bezopasno. Budući da većina prirodnih lijekova za virusne bradavice djeluje destruktivno (uništava stanice zaražene virusom) i dovodi do iritacije preporuča ih se koristiti samo za bradavice na debljoj koži dlanova i tabana. Okolnu zdravu kožu uvijek zaštiti neutralnom kremom.

Kora od banane – odrežite komadić kore banane koliko vam je potrebno i stavite na bradavicu. Na to stavite flaster da ju drži i ostavite tako preko noći. Ponavljajte sve dok bradavica potpuno ne otpadne.

Jabučni ocat – namočite vaticu jabučnim octom, stavite ju na bradavicu i učvrstite flasterom. Držite ju tako preko noći i ponavljajte nekoliko dana dok virusna bradavica ne otpadne.

Tinktura od rosopasa – nakapajte tinkturu direktno na bradavicu ili koristite kao oblog preko noći u vatici. Razlog uspješnosti je visoka razina alkaloida koji su odlični za liječenje virusnih bradavica. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko dana dok ne postane uspješan.

Salicilna kiselina – ovu kiselinu možete kupiti u prodavaonicama ili lijekarnama, a koristi se kao oblog. Liječenje ovim putem može trajati nekoliko mjeseci.

List zelenog čaja pripremljen u masti (15% mast) se uspješno koristi u terapiji genitalnih bradavica.

Od ostalih prirodnih lijekova za liječenje bradavica se šesto koristi mlijeko smokve (sadrži proteolitički enzim ficin), ravensara (madagaskarski kamforac, često se kombinira s rosopasom). Nerijetko se koristi i češnjak, ulje čajevca, tuje, ricinusa i drugi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *