Vitamin B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) kao lijek

Savjeti o prehrani

Rijetko o kojem vitaminu ili mineralu postoji toliko snažan mit kao o vitaminu B17 ili amigdalinu. Naime, potražite li informacije o njemu po bespućima interneta ono što ćete dominantno pronaći su tvrdnje da ovaj vitamin liječi karcinom. No, zasad ta tvrdnja nema svoju znanstvenu potvrdu.

Amigdalin je spoj koji se nalazi u:

 • Sirovim orašastim plodovima: kao što su gorki badem, sirovi badem i makadamija.
 • Povrću: mrkva, celer, klice graha, mungo grah, lima grah i bijeli grah.
 • Sjeme: proso, laneno sjeme i heljda.
 • Koštice: jabuke, šljive, marelice, trešnje i kruške.

Ekstrakcijom amigdalina iz meke jezgre sjemenke marelice, nastaje pročišćen i koncentriran leatril. Amigdalin je nitrilosid, kategorija teška za klasificiranje jer se nalazi u hrani, a nije hrana. Kao i nitrilosidi, amigdalin strukturom nalikuje grupi B vitamina pa ga je dr. Krebb, koji ga je i otkrio, nazvao B17.

Amigdalin ili leatril se zapravo pogreškom naziva vitamin B17 iako on nema nikakve obilježje vitamina. Zapravo, radi se o patentiranom lijeku koji je 1952. godine stvorio dr. Ernst T. Krebs. Krebs je promovirao tezu da su karcinomi rezultat nedostatka vitamina, i to upravo njegovog vitamina B17.

Njegova klasifikacija amigdalina kao vitamina je zapravo izbjegavanje tadašnjih federalnih zakona koji su bili različiti za lijekove od onih za dodatke prehrani, u što se vitamini inače svrstavaju.

Što kaže znanost?

Laboratorijske studije provedene na životinjama daju pomiješane rezultate. Nekoliko ih je utvrdilo da nema benefita od uzimanja vitamina B17, dok ih nekoliko potvrđuje da ovaj spoj ima blagi utjecaj na neke vrste stanica karcinoma te može smanjiti osjećaj boli.

No, do sada nema kontrolirane kliničke studije o utjecaju B17 na zdravlje ljudi što znači da nema studije koja radi komparativnu analizu među dvjema skupinama, onom koja uzima B17 i onom koja je na placebu.

Rizik kod uzimanja B17

Tijekom razbijanja molekula B17 u crijevima nastaje cijanid, poznati otrov. Upravo u ovome nalazi se najveći rizik kod uzimanja B17: moguće je trovanje cijanidom. Može doći do naglog pada tlaka, oštećenja jetre, ali čak i kome. Visoke doze, one koje se mogu postići unosom 50-60 koštica marelice mogu čak izazvati smrt.

Simptomi trovanja cijanidom su:

 • Vrtoglavica
 • Mučnina i povraćanje
 • Glavobolja
 • Plava koža
 • Padanje kapaka
 • Problemi s hodanjem
 • Zbunjenost
 • Groznica

Dodatno, uzimanje vitamina C uz neki od izvora B17 može pojačati simptome trovanja. Naime, vitamin C ubrzava konverziju amigdalina u cijanid, ali i prazni zalihe cisteina u organizmu, aminokiseline koja pomaže tijelu u detoksifikaciji hidrogen cijanida.

Stoga, kod razmatranja vitamina B17 imajte prvo na umu da se uopće ne radi o vitaminu već o patentiranom lijeku. Dodatno, i puno važnije, njegovo pozitivno djelovanje na stanice karcinoma nije znanstveno dokazano, a njegov unos u velikoj količini može izazvati trovanje, pa čak i smrt.

Tekst preuzet sa www.fitness.com.hr

Dodatak…

Kako bi vitamin B17 trebao djelovati na stanice raka?

Laetril se sastoji od 1 molekule benzaldehida, 1 molekule hidrocijanida i 2 molekule glukoze.
Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 s molekulama glukoze su inertni i nemaju toksično djelovanje.
Da bi se cijanid i benzaldehid mogli osloboditi iz vitamina B17, potrebno je da dođu kontakt sa specifičnim enzimom beta-glukozidazom (betaglucosidase). Ovaj enzim je prisutan svugdje u ljudskom tijelu, ali najviše ga ima u stanicama raka (do 3000 puta više).

Princip djelovanja je jednostavan: stanice raka za svoj rast trebaju ogromne količine energije, odnosno glukoze.
Kad unosite vitamin B17, stanice raka apsorbiraju molekule glukoze iz vitamina B17, a s enzimom beta-glukozidazom ‘otključavaju’ benzaldehid i cijanid iz vitamina B17, uzrokujući vlastitu smrt.
Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaza vitamin B17 je izrazito smrtonosan za stanice raka, dok za ostale zdrave stanice nije toksičan.

Princip rada vitamina B17 podsjeća na trojanskog konja: stanice raka se polakome za glukozom, a kad je apsorbiraju bivaju terminirane.

Kako koristiti vitamin B17

Za preventivu, dovoljno je redovito jesti hranu bogatu vitaminom B17. Primjerice, pojedete li dnevno tri jabuke s košticama, opskrbit ćete organizam dovoljnom količinom B17 za dnevne potrebe.

Što se konzumiranja sjemenki marelica tiče, zdrav razum nalaže da ih se odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svježih marelica.
Dakle, kad pojedete marelicu, razbijete košticu pa sažvačite i bademastu jezgru. Općenito, preporučuje se konzumirati 5-7 sjemenki marelica na dan.
Oboljeli od raka tijekom dana bi trebali uzimati jednu do dvije sjemenke na sat, no najbolji rezultati postižu se konzumiranjem 3-5 sjemenki svakih sat vremena tijekom dana.

Ipak, to uvelike varira od osobe do osobe, ovisno o tjelesnoj težini. Kao smjernica, može se uzeti 1 sjemenka na svakih 4,5 kg. tjelesne težine.

Preporučuje se da ne uzimate više od 35 koštica marelice dnevno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *