Niacin (vitamin B3)

Vitamin B3 (niacin) kao lijek

Savjeti o prehrani

Niacin (B3) je vitamin B skupine topiv u vodi koji pomaže u sintezi spolnih hormona i hormona stresa, a učinkovit je i u poboljšavanju cirkulacije i smanjenju razine kolesterola.

Tijelo koristi vitamin B3 u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata. Potreban je za konverziju ugljikohidrata u masti i razgradnju alkohola. Osim toga, dovoljna razina niacina u organizmu je potrebna zbog održanja općeg zdravlja, a veće doze niacina pomažu u snižavanju povišenog kolesterola te smanjuju opasnost od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Studije su potvrdile da niacin podiže razinu “dobrog” HDL kolesterola te snižava razinu triglicerida u krvi, čak bolje od lijekova s tim učinkom. No, za ovu svrhu potrebne su jako visoke doze niacina koje istovremeno mogu negativno utjecati na oštećenje jetre, gastrointestinalne probleme ili intoleranciju na glukozu pa je stoga potrebno konzultirati liječnika kod visokih doza niacina.

Osim toga, niacin oma i druge benefite za zdravlje: snižava arteriosklerozu i nakupljanje plaka u arterijama. Za osobe koje su preboljele srčani udar, niacin smanjuje opasnost od ponovnog infarkta. Dodatno, niacin se smatra zaslužnim za smanjenje opasnosti od razvoja Alzheimerove bolesti, katarakte, osteoartritisa te dijabetesa tipa 1.

Budući da niacin smanjuje nivo LDL-a i triglicerida u krvi, sprječava razvoj ateroskleroze (nakupljanje masti na zidove krvnih žila i time sprječava sužavanje krvnih žila), nekada se primjenjuje uz ostalu terapiju protiv arterioskleroze. Međutim, budući da niacin povećava i nivo homocisteina u krvi, koji je povezan sa povećanim faktorom rizika za razvoj srčanih oboljenja, njegova upotreba u visokim dozama ipak nije preporučljiva.

Preporučene količine niacin

RDA: Niacin se mjeri u miligramima (mg) ekvivalenta niacina (NE). Jedan NE jednak je 1 miligramu niacina ili 60 mg triptofana. Preporučeni dnevni unos (RDA) za odrasle 19+ godina je 16 mg NE za muškarce, 14 mg NE za žene, 18 mg NE za trudnice i 17 mg NE za dojilje.

UL: Dopuštena gornja razina unosa je maksimalni dnevni unos za koji je malo vjerojatno da će izazvati štetne učinke na zdravlje. UL za niacin za sve odrasle osobe starije od 19 godina je 35 miligrama.

Niacin u hrani

Nedostatak niacina je rijedak jer se nalazi u mnogim namirnicama, životinjskog i biljnog porijekla.

 • Crveno meso: govedina, goveđa jetra, svinjetina
 • Perad
 • Riba
 • Smeđa riža
 • Obogaćene žitarice i kruh
 • Orašasti plodovi, sjemenke
 • Mahunarke
 • Banane

Niacin u dodacima prehrani

Niacin je dostupan kao dodatak prehrani u obliku nikotinske kiseline ili nikotinamida. Ponekad su količine u dodacima daleko veće od RDA, što uzrokuje neugodne nuspojave crvenila. Nadomjesci niacina također su dostupni kao lijekovi na recept koji se koriste za liječenje visokog kolesterola; obično dolazi u obliku nikotinske kiseline s produljenim oslobađanjem koji omogućuje sporiju, postupniju apsorpciju tako da ne uzrokuje crvenilo. Zbog vrlo visokih potrebnih doza nikotinske kiseline, do 2000 mg dnevno, ovaj dodatak treba koristiti samo pod nadzorom liječnika.

Ukoliko vas zanima niacin kao dodatak prehrani, moja preporuka je: https://naturashop.com.hr/836-vitamin-b3-niacin-tablete.html

Koji su rizici uzimanja niacina?

 • Nuspojave. Niacin može uzrokovati crvenilo, osobito kada ga prvi put počnete uzimati. Liječnik će vjerojatno predložiti polagano povećanje doze kako bi sprječio ovu pojavu. Također može propisati recept s vremenskim otpuštanjem za kontrolu ispiranja. Niacin može uzrokovati želučane tegobe i proljev. Međutim, sve te nuspojave s vremenom nestaju.
 • Rizici. Može uzrokovati probleme s jetrom, čir na želucu, promjene razine glukoze, oštećenje mišića, nizak krvni tlak, promjene srčanog ritma i druge probleme. Osobe s bilo kojim zdravstvenim stanjem, uključujući bolest jetre ili bubrega, dijabetes, visoki krvni tlak ili kardiovaskularne probleme, trebaju razgovarati s liječnikom prije korištenja dodataka niacina. Nemojte sami liječiti visoki kolesterol dodacima niacina koji se mogu kupiti bez recepta.
 • Interakcije. Ako redovito uzimate bilo kakve lijekove ili dodatke prehrani, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što počnete koristiti dodatke niacina. Mogli bi stupiti u interakciju s lijekovima poput lijekova za dijabetes, razrjeđivača krvi, antikonvulziva, lijekova za krvni tlak, hormona štitnjače i antibiotika, kao i dodataka poput ginka bilobe i nekih antioksidansa. Alkohol može povećati rizik od problema s jetrom. Iako se niacin često koristi zajedno sa statinima za visoki kolesterol, ova kombinacija može povećati rizik od nuspojava. Zatražite savjet od svog liječnika.

U niskim dozama DRI, niacin je siguran za sve. Međutim, u većim količinama koje se koriste za liječenje zdravstvenih stanja, može imati rizike. Iz tog razloga, djeca i žene koje su trudne ili doje ne bi trebale uzimati dodatke niacina u količini većoj od DRI osim ako to nije preporučio liječnik.

Osobe s nekontroliranim gihtom također ne bi trebale uzimati dodatke niacina.

Nedostatak niacina

Ovo su neki od simptoma nedostatka niacina:

 • osip ili promjena boje kože
 • svijetlocrveni jezik
 • povraćanje
 • zatvor ili proljev
 • depresija
 • umor
 • glavobolja
 • gubitak pamćenja
 • gubitak apetita

Ipak, nedostatak je vrlo rijedak u većini zapadnih zemalja. Ljudi koji su pothranjeni – što može biti uzrokovano HIV-om/AIDS-om, anoreksijom nervozom, zatajenjem jetre, zlouporabom alkohola ili drugim medicinskim problemima ili siromaštvom – najviše su izloženi riziku.

Teški nedostatak niacina ili pelagra uglavnom se javlja u zemljama u razvoju, gdje prehrana nije toliko raznolika. Može se liječiti dodatkom niacinamida

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526107/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/
https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-niacin
https://www.healthline.com/nutrition/niacin-benefits
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Niacin-vitamin-b3.aspx

Slika preuzeta sa https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/

1 razmišljanje na “Vitamin B3 (niacin) kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *