Vitamin E

Vitamin E kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Vitamin E je moćno antioksidativno sredstvo koje nas štiti od slobodnih radikala koji su glavni uzročnici svih bolesti. Zato namirnice bogate vitaminom E poboljšavaju naš imunološki sustav, bore se protiv raka, dijabetesa, štite od kardiovaskularnih bolesti, infekcija, problema s koncentracijom…
Ovaj vitamin od presudne je važnosti za normalnu funkciju spolnih žlijezda te je bitan za rad mišića i integritet središnjeg živčanog sustava.

Deficiti mogu nastati kod izrazite restrikcije masti u prehrani, budući da je za pravilnu apsorpciju vitamina E potrebno konzumirati dovoljnu količinu masti. Tzv. subklinički deficit vitamina E znatno je učestaliji, a vezuje se uz povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.


Kemijski naziv za vitamina E je tokoferol. Imena svih vrsta vitamina E počinju ili sa “d” ili sa “dl”, što su oznake različitih kemijskih struktura. “d” – forma je prirodna, a “dl” je sintetska. Prirodna forma vitamina E je aktivnija od sintetske. U svrhu kompenzacije niske aktivnosti, sintetski vitamin E dodaje se u višoj dozi. Toksičnost sintetskog vitamina E nije dokazana, no preporuča se uzimanje prirodne forme.

Uz oznake “d” i “dl”, često se pojavljuje grčko slovo alfa, koje također opisuje strukturu. Sintetski “dl” vitamin E postoji isključivo u alfa formi (dl-alfa tokoferol). Prirodni vitamin E postoji kao alfa (d-alfa tokoferol) ili kao kombinacija alfa, beta, gama i delta koja se naziva miješani prirodni tokoferoli.

Forme vitamina E se spominju i kao “tokoferol” ili “tokoferil” (“tokoferil acetat“). Ove dvije forme se značajno ne razlikuju, iako je moguće da se tokoferol apsorbira nešto bolje, a tokoferil-forma ima dulje vrijeme skladištenja. Obje forme su aktivne pri oralnom uzimanju, no koža ne može iskoristiti tokoferil – formu, te kod nanošenja vitamina E na kožu treba koristiti tokoferol.

Čuvar zdravlja i zaštitnik drugih vitamina

Vitamin E je vitamin topljiv u mastima. To je nutrijent antioksidativnog djelovanja. Štiti stanice od nepoželjnog djelovanja slobodnih radikala koji nastaju u našem organizmu, a također onih koje u njega dospijevaju iz zraka, vode, duhanskog dima i hrane. Čuva tako kožu od utjecaja UVA i UVB zraka. Vitamin E zaštitno djeluje na druge vitamine; vitamin C i vitamine B skupine.

Osim toga, od koristi je njegova prisutnost u uljima gdje štiti integritet masnih kiselina. Doprinosi izmokravanju. Sprječava prekomjerno zgrušavanje krvi, širi krvne žile snižavajući krvni tlak čime snažno podupire zdravlje krvožilnog sustava što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Ovaj vitamin ima pozitivno djelovanje na reprodukcijski sustav; povećava plodnost i potenciju kod muškaraca te sprječava pobačaj. Jača imunitet što pomaže obrani čovjeka od bakterija i virusa. Kod starijih ljudi, u kombinaciji s drugim antioksidansima, pozitivno djeluje na očuvanje vida. Sve u svemu, ne naziva se bez razloga „vitaminom mladosti“.

Potrebe za odgovarajućim unosom vitamina E mijenjaju se tijekom života. Odraslima je potreban u većoj količini nego djeci, a također su veće potrebe kod dojilja.

Dnevne potrebe i izvori

Preporučena dnevna doza vitamina E je 15 mg u formi alfa – tokoferola. Međutim, u mnogim znanstvenim istraživanjima korištene su znatno više doze – od 200 do 800 IU. Gornja granica dopuštenog dnevnog unosa vitamina E je 1000 mg. Budući da je gotovo nemoguće postići unos količina vitamina E koje se koriste u terapijske svrhe, nerijetko se poseže za dodacima prehrani vitamina E.

Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani (koje potječu iz masne ribe, sjemenki i orašastih plodova). Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4.

Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su: ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće. Visoke, terapijske doze vitamina E (iznad 100 I.U.) ne mogu se nadoknaditi hranom. Toksičnost vitamina E je veoma rijetka. Izrazito visoke doze vitamina E mogu ometati iskorištenje drugih vitamina topljivih u mastima. Ipak, osobe na terapiji antikoagulansima moraju biti oprezne kod uzimanja povišenih doza vitamina E, te svakako trebaju izvijestiti svog liječnika o dodacima prehrani koje uzimaju.

Ukoliko tražite gdje kupiti Vitamin E, uvijek gledajte kakav je sastav proizvoda i tko je proizvođač.
Moj primjer što kupiti – https://naturashop.com.hr/62-vitamin-e

Vitamin E je bolji iz hrane nego sintetički

Iako se danas vitamin E često uzima u obliku dodataka prehrani, treba napomenuti kako je izraženija njegova aktivnost iz hrane. Naime, komponente hrane djeluju sinergistički pojačavajući učinak jedni drugima. Primjer je pozitivan učinak kombinacije vitamina E i karotenoida, upravo one koju dobijemo pojedemo li kuhanu blitvu, kelj ili špinat začinjenu uljem. U uljima je vitamin E, dok zeleno povrće obiluje karotenoidima. Snažno sinergističko djelovanje ovih nutrijenata očituje se u zaštiti kože od neželjenog djelovanja sunčevih zraka. Ovo još jednom potvrđuje mišljenje kako kvalitetna prehrana nije svemoguća, no svakako ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje.

Nedostatak vitamina E rijetko se javlja kod zdravih ljudi. Prisutan je kod nekih bolesti; npr. Crohnove bolesti. Veći manjak vitamina E dovodi do gubitka osjeta u udovima, slabosti mišića, problema s vidom, padom imuniteta i dr.

Za što se sve koristi vitamin E?

Ulje vitamina E nalazi se u mnogim kremama i losionima protiv starenja. Pokazao se učinkovitim u tretiranju mnogih problema kože.

Hidratizacija kože lica

Vitamin E pomaže koži u zadržavanju prirodne vlažnosti pa je vrlo dobar za osobe s izrazito suhom kožom. Međutim, čisti vitamin E nije idealan kao dnevna krema jer je gust i ljepljiv.

Pomiješajte ulje vitamina E s nekim drugim uljem npr. maslinovim uljem koji sadrži oleinsku kiselinu čineći kožu propusnom i sposobnom sadržati više vlage.

Bilo da koristite kapsule vitamina E ili ulje vitamina E u rijetkim slučajevima moguća je pojava iritacija, ukoliko primijetite bilo kakve promjene prekinite upotrebu.

Tretman protiv većih opeklina

Ulje vitamina E ima iznimnu moć regeneracije kože pa može čak ubrzati zacjeljivanje manjih rana, i to u prilično kratkom vremenu.
No pritom treba pripaziti da ga nanesete tek kada se oštećeno područje ohladi.

Umanjuje ožiljke

Još jedno zadivljujuće svojstvo vitamina E je njegova moć izbjeljivanja ožiljaka. Smatra se najboljim izborom za uklanjanje ožiljaka nastalih od opeklina i akni. Umasirajte kružnim pokretima nekoliko kapi ulja vitamina E na ožiljak, bez obzira na to imate li ga nekoliko godina ili je nov. Ulje će prodrijeti duboko u kožu i pomoći stanicama u regeneraciji. Za bolje rezultate umasirajte ulje svaki dan.

Protiv strija

Svaka trudnica i majka zna da su strije jedan od najmrskijih izdajnika blaženog stanja. Istraživanja su pokazala da redovitim umasiravanjem ovog ulja strije mogu s vremenom izblijediti, pa i one nastale prije nekoliko godina.

Pomaže kod ekcema i psorijaze

Teška oštećenja kože uzrokovana spomenutim bolestima mogu se djelotvorno liječiti pomoću ovog čudotvornog vitamina.

Svakodnevno utrljajte vitamin E u obliku ulja na oštećenu kožu. Poboljšanje će biti vidljivo već za koji tjedan.

Djeluje protuupalno

Vitamin E posjeduje antioksidativna svojstva koja sprječavaju djelovanje slobodnih radikala te tako i oštećenja koja mogu nastati na koži.

Umanjuje tragove starenja

Ulje vitamina E jedan je od glavnih sastojaka kozmetičkih proizvoda za zrelu kožu jer neutralizira učinke UV zraka koje su važan čimbenik u procesu preranog starenja kože. Izglađuje bore, čini kožu svježijom i sjajnijom zahvaljujući svojim regenerativnim svojstvima. Također potiče proizvodnju kolagena, vezivnog tkiva koji drži kožu elastičnom.

Liječi ispucale usne i ublažava herpes

Vitamin E djeluje kao ovlaživač ubrzavajući proces zacijeljenja stanica zahvaljujući antioksidativnom djelovanju. Redovitom primjenom može prevenirati nastajanje herpesa.

Ipak, pri prvoj upotrebi ulja vitamina E treba biti oprezan jer kod posebno osjetljivih osoba može uzrokovati pojavu ekcema ili kontaktnog dermatitisa.

Ulje vitamina E ima i svoj rok trajanja od tri godine, a potrebno ga je čuvati na suhom i hladnom mjestu. Ako se izlaže toplini ili kisiku, odnosno ako ostane otvoreno, može postati neupotrebljivo.

Poboljšava zdravlje noktiju

Vaši nokti mogu biti čvrsti i sjajni upravo zahvaljujući vitaminu E, koji pomaže krhkim i lomljivim noktima te smanjuje pojavu zanoktica.

Ulijte serum ili ulje vitamina E u posudu napunjenu vodom. Desetak minuta držite prste u tekućini.
Ponovite postupak najmanje pet puta tjedno – rezultati su čudesni!
Vitamin E možete utrljati i izravno na nokte.

3 razmišljanja na “Vitamin E kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *