Vitiligo

Vitiligo – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Vitiligo je gubitak kožnih melanocita koji uzrokuje stvaranje različito velikih područja depigmentacije kože. Uzrok nije poznat, no možda se radi o autoimunoj promjeni, jer i do trećina bolesnika pokazuje znakove druge autoimmune bolesti. Dijagnoza je često očita prilikom pregleda. Liječi se često lokalnom primjenom kortikosteroida, psoralenom uz ultraljubičaste A zrake ili, kod rasprostranjenog gubitka pigmenta, depigmentacijom (“izbjeljivanjem”) preostalih područja normalne kože hidrokinonom.

Vitiligo je obično izraženiji kod osoba s tamnijom kožom. U nekih osoba se mogu pojaviti tek jedna ili dvije ograničene mrlje (vitiligo početak), dok kod drugih dolazi do pigmentacije velikog dijela kože. U većini slučajeva vitiligo započinje kao malo područje depigmentacije koje se s vremenom širi. Na mjestima koja su zahvaćena vitiligom raste bijela dlaka zato što su melanociti nastali iz dlačnih folikula.

Vitiligo se može javiti nakon neuobičajene ozljede, posebno ozljede glave, no često se javlja pri oboljenjima i stanjima kao što su Addisonova bolest, dijabetes, perniciozna anemija, bolesti štitnjačehipertireoza i hipotireoza, alopecija areata (iznenadni gubitak kose ili dlaka) i sl. Vitiligu slična može biti gljivična infekcija Tinea versicolor.

Vitiligo pogađa od 0,5 do 2% stanovništva.

Uzrok vitiliga

Pojavu depigmentiranih žarišta na koži uzrokuje uništenje pigmentnih stanica (melanocita) u epidermisu. Postoji više teorija o uzrocima i mehanizmu uništenja melanocita, koje se međusobno dopunjuju, ali nijedna nije razjašnjena u potpunosti. Određeni provocirajući čimbenici poput emocionalnog stresa, sunčanih opeklina te ponavljanjih trauma mogu utjecati na neposrednu pojavu bolesti.

U razgovoru sa bolesnicima često se saznaje da je do prve pojave bijelih mrlja na koži došlo nakon stresnog događaja (npr. prometne nesreće, straha, smrti u obitelji, neuspjeha u školi, rastave…), nakon preboljele druge bolesti ili pak neke traume.

Vitiligo je često udružen s nekim autoimunim bolestima; najčešće s bolestima štitnjače (u 30% slučajeva), šećernom bolesti, pernicioznom anemijom i alopecijom areatom.

Simptomi Vitiliga

U početku bolesti javljaju se svjetlije pigmentirana ili bijela žarišta na koži, koja se lakše vide ako je okolna koža tamnije pigmentirana. S vremenom raste broj depigmentiranih područja, a postojeća žarišta se povećavaju i spajaju. Vitiligo je najčešći na licu (osobito oko očiju i usana), vratu, šakama i stopalima, koljenima, laktovima, pazusima, spolovilu, bradavicama dojki, ali se može javiti na bilo kojem dijelu tijela. Ponekad se može javiti i depigmentacija kose, te depigmentacija sluznice usne šupljine i spolovila.

Postoji više tipova vitiliga ovisno o proširenosti i distribuciji depigmentiranih područja:

Generalizirani vitiligo
Generalizirani vitiligo se manifestira obostranim, simetričnim, depigmentacijama najčešće na licu, vratu, trupu, laktovima, šakama, zapešćima, oko skočnih zglobova te na stopalima.

Akrofacijalni vitiligo
Akrofacijalni vitiligo zahvaća područje lica, te šake i stopala.

Žarišni vitiligo
Žarišni tip zahvaća jedno manje područje kože.

Segmentalni vitiligo
Segmentalni vitiligo zahvaća jednostrano, asimetrično dio lica, trupa ili ekstremiteta i vrlo je otporan na liječenje.

Univerzalni vitiligo
Univerzalni tip zahvaća gotovo cijelu površinu kože (više od 80 posto cjelokupne površine kože).

Tijek bolesti je nepredvidljiv, ali je obično sporo progresivan. Također, bolest može mirovati više godina. Kod nekih bolesnika može doći do potpunog gubitka pigmenta unutar kratkog vremenskog razdoblja (6 do 12 mjeseci) od početka bolesti. Spontano vraćanje pigmenta na određenim područjima je moguće, ali je gotovo uvijek djelomično i privremeno. Repigmentacija počinje rubno ili češće, oko dlačnih folikula, u obliku pigmentnih točkica koje popunjavaju depigmentirano žarište.

Iako je vitiligo asimptomatska bolest, može dovesti do značajnog kozmetskog naruženja. Bolesnici s vitiligom mogu patiti od manjka samopouzdanja, poslovne diskriminacije, depresije i neugode u društvenim odnosima. Zbog toga takvi bolesnici zahtjevaju posebnu pažnju i strpljenje.

Vitiligo – liječenje

Kako izliječiti vitiligo? Za vitiligo nažalost ne postoji lijek. Vitiligo nije uvijek potrebno liječiti. Kod nekih osoba se napredovanje vitiliga zaustavlja i bez liječenja.

Izbor terapije ovisi o proširenosti bolesti, aktivnosti bolesti, starosti bolesnika, kao i o dostupnosti pojedinih oblika terapije.

Međutim, u slučaju progresivnijih oblika vitiliga, mogu se koristiti mjere samopomoći kao što su kreme za sunčanje i primjena preparata za samotamnjenje koji će poboljšati izgled kože. Kod osoba svijetle puti, izbjegavanje sunca može mrlje učiniti gotovo neprimjetnima.

Ovisno o veličini i smještaju bijelih mrlja, možete odlučiti je li vam potrebna liječnička pomoć. Medicinski tretmani za vitiligo imaju cilj izjednačiti tonove kože vraćajući pigment ili uništavanje okolnog pigmenta.

Liječenje vitiliga može potrajati od 6 do 18 mjeseci, a možda ćete morati isprobati više od jednog tretmana prije nego što pronađete onaj koji je za vas najučinkovitiji.

Medicinsko liječenje vitiliga može uključivati sljedeće tretmane:

Terapija kortikosteroidima
Terapija manjih depigmentiranih žarišta lokaliziranih na jednom području najčešće se započinje primjenom lokalnih kortikosteroida.

Ovu terapiju savjetuje se primjenjivati u intervalima od 3 tjedna kroz najmanje tri mjeseca uz strog nadzor zbog mogućih nuspojava kortikosteroida.

Ovakva terapija pokazala se učinkovitom u oko 50% liječenih te dovodi do djelomične repigmentacije žarišta, osobito na licu, koljenima i nogama.

Kortikosteroidi mogu pomoći pri vraćanju pigmenta, osobito ako se lijek primjenjuje u ranoj fazi bolesti. Blaga tematska krema ili mast može se propisati djeci i odraslima kod kojih je zahvaćena veća površina kože.

Ovaj tretman je jednostavan i učinkovit, no potrebno je pažljivo pratiti nuspojave, poput stanjivanja kože ili pojave linija na koži.

Terapija imunomodulatorima
Imunomodulatori su korisni kod osoba s malim područjem depigmentacije, osobito na licu ili vratu. Ovaj tretman u prosjeku ima manje nuspojava od kortikosteroida i može se koristi u kombinaciji s UVB tretmanom.

Međutim, kada je riječ o ovoj metodi, nije provedeno mnogo studija koje bi dokazale učinkovitost same metode liječenja. Postoji i bojazan da je ova metoda povezana s povećanim rizikom od limfoma i raka kože.

PUVA terapija
Ova opcija, koja se također naziva i fotokemoterapija, može biti djelotvorna za vas ako je zahvaćeno manje od 20% kože tijela. Podrazumijeva lokalno ili sistemsko nanošenje fotosenzibilizacije (reakcije kože na sunčevo zračenje), a potom obasjavanje kože UVA-zrakama.

Tijekom liječenja, morat ćete posjećivati liječnika jednom ili dva puta tjedno. Liječnik će primijeniti tanki sloj psoralena (fotosenzibilizirajuće tvari koja povećava osjetljivost kože na ultraljubičasto zračenje) prije izloženosti UV svjetlu.

Smatra se da je do postizanja estetski prihvatljivog uspjeha prosječno potrebno 150 – 200 seansi obasjavanja, što može biti povezano s povećanim rizikom od nastanka prekanceroza i karcinoma kože.

Postoji još jedna varijacija liječenja, poznata kao PUVA kupke. Potrebno je ležati u kadi vode koja sadrži psoralen 15 minuta prije izloženosti UV svjetlu. Moguće nuspojave su teške opekline i stvaranje plikova.

Ipak, rizik od komplikacija se može smanjiti izbjegavanjem direktnog sunčevog svjetla nakon svakog tretmana.

Hiperpigmentacija je obično privremena, a koža na kraju liječenja obično posvjetljuje.

Oralna PUVA terapija
Oralna PUVA terapija se primjenjuje ako je zahvaćeno manje od 20% kože tijela. Tijekom ovog tretmana, psoralen se uzima oralno oko dva sata prije izlaganja UV svjetlosti.

Ovaj tretman može biti proveden korištenjem prirodne sunčeve svjetlosti, u slučaju da nemate pristup liječničkoj ordinaciji s odgovarajućom opremom. Oko samog provođenja ovakve terapije bit će potrebne detaljne konzultacije s liječnikom.

Liječnik će vas uputiti u način provođenja terapije te vam reći koliko je izlaganja suncu potrebno da bi terapija bila učinkovita. Osim toga, liječnik će pratiti promjene na vašoj koži.

Moguće nuspojave su opekline, mučnina, povraćanje, svrbež, abnormalan rast kože i tamne mrlje na koži.

Oralna PUVA terapija se ne preporučuje djeci mlađoj od 10 godina.

Uskospektralna UVB fototerapija
Uskospektralna UVB fototerapija je alternativa PUVA terapiji. Najčešći je oblik liječenja generaliziranog vitiliga.

Provodi se 2 –3 puta tjedno. Liječenje može trajati pola godine ili godinu dana, a nerijetko i duže. Terapijski postupak traje nekoliko minuta. Tijekom terapije pacijent nosi zaštitne naočale koje sprječavaju iritaciju očiju. Nakon terapije se može javiti blago crvenilo kože koje je znatno slabije nego što je to slučaj kod PUVA terapije.

Osobu je prije samog početka fototerapije potrebno upozoriti na dugotrajnost terapije i očekivani kozmetski učinak repigmentacije kože.

Crvenilo kože je pokazatelj da je primijenjena odgovarajuća doza UVB svjetla.

U otprilike polovice pacijenata dolazi do ponovnog vraćanja dijela pigmenta kože. Potpuna repigmentacija je rijetka.

Excimer laser
Excimer laser se koristi samo na malim područjima kože koja su zahvaćena vitiligom (osobito lice). Tretman se primjenjuje u kombinaciji s tematskim lijekovima. Nuspojave uključuju pojavu crvenila i mjehurića na koži.

Depigmentacija
Ova metoda može biti opcija ako imate vitiligo koji pokriva više od polovice kože. Depigmentacijom se posvjetljuju neoštećeni dijelovi kože kako bi se izjednačili s područjima koja su već izgubila boju.

Depigmentacija se može izvesti kemijskim ili laserskim putem, a moguće nuspojave su crvenilo i otekline, svrbež i isušivanje kože.

Potrebno je izbjegavati fizički kontakt s drugim ljudima najmanje dva sata nakon primjene lijeka, kako se ne bi prenio na njih.

Depigmentacija je trajna i učinit će vas iznimno osjetljivima na sunce.

Alternativni načini liječenja

Homeopatsko liječenje možda je najbolje rješenje za bolesnike oboljele od vitiliga koji žele izbjeći konvencionalne lijekove snažna djelovanja. Posavjetujte se s homeopatom o načinu liječenja. Kako biste smanjili stres koji može pogoršati bolest, pokušajte primijeniti psihosomatske tehnike opuštanja poput autosugestije, joge ili hipnoze.

Također preparati koji pomažu jednima ne moraju nužno biti od pomoći drugima. U svakom slučaju, isprobajte ova prirodna rješenja i provjerite što vam od toga najbolje pomaže.

Ginkgo biloba

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu International Society for Complementary Medicine Research potvrđeno je da biljka Ginkgo biloba može dovesti do repigmentacije kože.

Pacijenti koji su bili uključeni u ovu studiju dobivali su po 60 mg ginka dvaput na dan tijekom 12 tjedana.

25% njih ostvarilo je znatna poboljšanja vitiliga, dok je kod 30% njih došlo do repigmentacije.

Ova biljka ima snažna protuupalna, imunostabilizirajuća i antioksidativna svojstva. Ona uvelike pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, koji se smatra jednim od faktora rizika za nastanak vitiliga.

Istraživanja su pokazala da se kod pacijenata koji su uzimali ekstrakt ove biljke proces širenja vitiliga usporio ili je potpuno zaustavljen.

Preporuka je uzimati oko 40 mg ginka triput na dan za ublažavanje vitiliga.

Napomena: ginko nemojte uzimati ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili se pripremate za operaciju.

Bakar ili voda iz bakrene posude

Kod mnogih osoba koje boluju od vitiliga primijećen je veliki manjak bakra, stoga je jako dobro konzumirati hranu koja ga sadrži (zeleno lisnato povrće, bademi, spirulina…).

Vjeruje se da bakar stimulira melanocite i potiče repigmentaciju kože, stoga je ovaj način hidratacije organizma u kombinaciji s bakrom jako dobar izbor za sve one koji boluju od vitiliga.

Kurkuma + ulje gorušice

Dobar način tretiranja vitiliga jest kombinacija kurkume i ulja gorušice. Pomiješajte 5 žličica kurkume u prahu s 250 ml ulja gorušice pa ovom pastom dvaput na dan namažite bijele mrlje na koži. Ostavite da mješavina djeluje 20 minuta te isperite toplom vodom.

Osim što ima snažna protuupalna svojstva, kurkuma pomaže repigmentaciji kože, baš kao i ulje gorušice, koje čuva zdravlje vaše kože.

Kantarion ili gospina trava

Ayurveda kao pomoć kod vitiliga preporučuje primjenu kantariona ili gospine trave.

Riječ je o moćnom prirodnom sredstvu koje uvelike pomaže kod kožnih problema tako što smanjuje razine stresa.

Aloe vera

Zahvaljujući bogatstvu nutrijenata kao što su vitamini A, C, B12 i folna kiselina, biljka aloja uvelike može pomoći u ublažavanju vitiliga.

Ona također sadrži i esencijalno važne minerale poput kroma, cinka i bakra, koji daju dodatni poticaj repigmentaciji vaše kože.

Za ublažavanje vitiliga pomoći mogu i:

  • omega-3 masne kiseline
  • koenzim Q10
  • polifenoli iz zelenog čaja
  • selen
  • alfa-lipoična kiselina
  • gama-linolenska kiselina
  • kvercetin
  • cink
  • vitamini B9 (folna kiselina) i B12
  • beta-karoten

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *