Vlasac

Vlasac kao lijek

Savjeti o prehrani

Vlasac je ljekovita biljka iz porodice Allium u koju spadaju i češnjak, luk, poriluk i mladi luk, a među zdravstvene benefite koji se pripisuju vlascu spadaju poboljšanje vida, doprinos održavanju zdravlja srca i normalne razine krvnoga tlaka te čvršće kosti. Također, vlasac je poznat po svojim anitkancerogenim svojstvima, a pobornici postupaka detoksifikacije koriste vlasac u provedbi ovog postupka. Nadalje, vlasac je koristi u narodnoj medicini za ubrzavanje zacjeljivanja rana.

Ova biljka bogata je željezom, kalcijem, magnezijem, kalijem, sumporom, bakrom i manganom, a od vitamina izdvajaju se vitamini A i C. Također, u vlascu se nalazi tiamin, niacin, cink, foskor i riboflavin, u manjim količinama.

Benefiti koje vlasac ima za ljudsko zdravlje, slični su onima koji se pripisuju češnjaku, samo je to kod vlasca donekle slabije. Stoga, kada se vlasac promatra kao ljekovitu biljku, prednost mu uvijek uzima češnjak.

Nadalje, vlasac ima umjereno diuretičko i antiseptičko djelovanje. Najveća antioksidativna aktivnost kod vlasca zamijećena je u njegovim listovima.

Osim navedenih sastojaka, vlasac sadrži i mnoge aktivne biljne spojeve, odnosno fitokemikalije. Istraživanje indijskih znanstvenika, objavljeno 2018. godine u časopisu Natural Product Research, objašnjava da vlasac sadrži:

  • sumporne i fenolne komponente,
  • flavonoide,
  • saponine,
  • steroidne glikozidi.

Zbog toga vlasac može djelovati protuupalno, antioksidativno i antiproliferativno. Redovni unos biljaka poput vlasca, uz uravnoteženu prehranu i redovnu tjelovježbu, može spriječiti nastanak kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa te raznih tumora.

Ljekovito djelovanje vlasca

Smanjuje kolesterol

Crveni luk i češnjak zadobili su mnogo pažnje zbog ljekovitog sastojka alicina koji je, također, prisutan i kod vlasca.
Zahvaljujući visokom sadržaju alicina, vlasac smanjuje razine tzv. „lošeg“, LDL kolesterola u krvi i uravnotežuje krvni tlak.
Važno je znati da se alicin stvara odmah nakon što se odreže stabljika vlasca i nakon nekog vremena pretvara se u sumporne spojeve.
Zato se vlasac treba servirati i konzumirati što prije dok se osjeti ljutkasti miris.

Smanjuje rizik od razvoja pojedinih vrsta karcinoma

Biljke iz porodice Allium, u koje uključujemo češnjak, luk, mladi luk, poriluk bogate su flavanolima i organosumpornim spojevima koji potvrđeno onemogućavaju rast tumornih stanica i sudjeluju u borbi protiv karcinoma, posebno karcinoma prostate.

Redovna konzumacija povrća iz porodice Allium povezana je i s pozitivnim utjecajem na smanjenje rizika od razvoja karcinoma želuca i jednjaka. Naime, ove biljke pokazale su zaštitno djelovanje upravo protiv ove dvije vrste karcinoma.

Još jedan razlog zašto je vlasac dobar u borbi protiv karcinoma jest njegovo bogatstvo antioksidansima, a oni su poznati da uništavaju stanice karcinoma i preveniraju daljnji rast stanica karcinoma i tumora. Prisustvo vitamina C i K u vlascu doprinosi smanjenju rizika od razvoja karcinoma smanjenjem razina slobodnih radikala u organizmu, a koji su povezani upravo s razvojem kanceroznih tkiva.

Dodatno, još jedna komponenta koju nalazimo u vlascu, kvercetin, pokazale je snažne pozitivne utjecaje prevenciji karcinoma.

Jača imunitet

Vlasac sadrži vitamin A koji osigurava zdravlje sluznice nosa, grla, pluća i probavnog sustava, ali i drugih organa koji su izloženi vanjskom utjecaju i potencijalnim patogenima.
Vitamin C u vlascu potiče jačanje imuniteta te ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Stoga, vlasac je odličan dodatak prehrani za osobe koje pate od infekcija dišnih puteva.
Vitamini A i C sudjeluju u stvaranju antitijela imunološkog sustava te su zbog toga učinkoviti u eliminaciji štetnih patogena.

Sprečava osteoporozu i aterosklerozu

Vlasac sadrži spojeve koji zadržavaju kalcij u kostima i krvi te sprečavaju izlučivanje kalcija u urin. Na taj se način osigurava zdravlje i čvrstoća kostiju.
Vitamin K iz vlasca poboljšava apsorpciju kalcija u kosti te smanjuje učestalost prijeloma u postmenopauzi.
Sprečavanjem hormonalne neravnoteže koja može dovesti do demineralizacije kostiju, vitamin K sudjeluje u očuvanju čvrstoće i zdravlja kostiju.
Redovitom konzumacijom vlasca može se spriječiti kalcifikacija krvnih žila i, posljedično, ateroskleroza.

Vlasac za bolju memoriju

Vlasac sadrži kolin i folate, komponente koje se povezuju s poboljšanjem memorijskih funkcija. Istraživanja pokazuju da odrasle osobe koje jedu više hrane bogate kolinom bolje prolaze na kognitivnim testovima. Osim toga, osobe koje ne unose dovoljno kolina imaju veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Kombinacija kolina i folata u vlascu može poboljšati pamćenje i spriječiti razvoj stanja poput demencije i Alzheimerove bolesti.

Pozitivno utječe na artritis

Kako je poznato češnjak i luk imaju izvrsna antioksidativna, antiupalna i antibakterijska svojstva. Organosumporna komponenta ovih biljaka, uključujući i vlasac, sprječava oksidaciju masnih kiselina. Kako je artritis upalni proces u ljudskom organizmu, navedene komponente iz vlasca s antiupalnim svojstvima smanjuju upalne procese i, sukladno tome, pomažu u borbi i smanjenju simptoma artritisa.

Poboljšava probavu

Alil-sulfid i drugi karakteristični spojevi u vlascu povoljno djeluju na rad probavnog sustava.
Vlasac iz probavnog trakta uklanja štetne bakterije, kvasce i gljivice koje bi inače ometale probavu.
Zbog sinergije vlakana i drugih bitnih prirodnih spojeva (niacin, tiamin, pantotenska kiselina), dolazi do lakše probave.
Vlasac omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari u probavnom traktu, čime se postiže njihovo učinkovitije iskorištavanje u organizmu.

Čuva vid

Karotenoidi zeaksantin i lutein, koje vlasac sadrži, direktno su povezani sa smanjenjem broja slobodnih radikala koji uzrokuju degenerativne bolesti oka.
Usporavaju i sprečavaju pojavu očne mrene, makularne degeneracije te čuvaju oči od starenja.
Od svih predstavnika lukovičastog povrća, vlasac ima najveću količinu vitamina A koji poboljšava zdravlje očiju te jača i izoštrava vid.

Pomaže u izbacivanju toksina

Kao i svi drugi iz porodice Allium, i vlasac ima diuretička svojstva. Kada se tome dodaju antioksidativna svojstva i antibakterijska svojstva, vlasac se može smatrati visokouspješnim detoksifikacijskim agentom. Vitamini C i E koje nalazimo u vlascu doprinose ukupnom jačanju imuniteta.

Vlasac – upotreba

Vlasac pruža odličan dodatak brojnim jelima poput salata, juha, sendviča, variva i sl. Često ga možemo pronaći u sastavu mliječnih namaza za kruh ili ga možemo čak sami dodati u paštete koje izrađujemo za aromatičan i bogat okus.

Luk vlasac možemo koristiti u bilo kojem jelu, a posebice jer je njegov okus mnogo blaži od uobičajenog luka. Recepti s vlascem stoga mogu biti mnogo ugodniji i ljudima koji nisu navikli na okus luka.

Ukoliko vlasac imate kod kuće, lako ga je brati po potrebi i svježeg, netom prije dodavanja u obroke. Možemo ga također ubrati škarama u većim količinama te ga svježeg i opranog zamrznuti za kasnije korištenje. Osim toga, vlasac je odličan i za sušenje kako bismo ga koristili za obogaćivanje drugih jela tijekom cijele godine.

Poželjno je samo dodati vlasac na kraju kuhanja jer vrlo brzo gubi svoju aromatičnost ukoliko se dugo toplinski obrađuje.

Luk vlasac slaže se s gotovo svim namirnicama, a posebice:

  • salatama (grah ili krumpir salata),
  • jelima od jaja,
  • sirevima,
  • juhama,
  • jelima s piletinom i rižom.

Primjerice, za izradu sirnog namaza potreban vam je omiljeni meki sir i sitno nasjeckani vlasac te malo soli.

Napomena

Vlasac ne bi trebale jesti osobe koje su alergične na biljke iz porodice lukova, a prevelika konzumacija vlasca bi mogla dovesti do problema s probavom.

Slika preuzeta sa https://hr.imadeself.com/otkrytyj-grunt/foto-luka.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *