Vodene kozice (varičele)

Vodene kozice (varičele) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Vodene kozice ili varičele (varicella) su vrlo zarazna, obično blaga osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera. Isti virus uzrokuje herpes zoster (bolest koju karakterizira ograničeni osip određenoga dijela tijela /tzv. dermatom/ koju prate bolovi ili osjećaj žarenja i pečenja na zahvaćenom području).

Ova se bolest najčešće javlja kod djece, ali je moguća i kod odraslih osoba.

Vodene se kozice prenose kapljičnim putem, to jest izravnim dodirom sa zaraženom osobom. Vrijeme kada se osoba može zaraziti vodenim kozicama je od dva dana prije pojave osipa, pa do šest dana nakon izbijanja prvih mjehurića. Treba spomenuti da opasnost od zaraze postoji sve dok se mjehurići u potpunosti ne pretvore u kraste i osuše.

Simptomi vodenih kozica

Nakon inkubacije od 10 do 23 dana bolest počinje blagim porastom temperature, curenjem nosa i malaksalošću. Nakon toga javlja se osip na koži (ponekad i na sluznicama), na kojem se stvaraju mjehurići, od kojih nakon 2 do 3 dana nastanu kraste. Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu i vlasištu, a onda se šire na udove i lice u roku od dva do četiri dana.

Na licu, rukama i nogama većinom je prisutna mala količina osipa, osim kada je riječ o teškim slučajevima kada je prekrivena cijela površina tijela. Osip je često prisutan na vlasištu. Kada se javi u ustima, mogu nastati neugodni vrijedovi koji otežavaju gutanje. Vrijedovi se mogu pojaviti na kapcima, dišnom traktu, rodnici, debelom crijevu.

Vodene kozice ili ospice? Ospice su poznate kao male boginje odnosno zarazna virusna bolest koja se najčešće pojavljuje zimi i u proljeće. Premda su simptomi vrlo slični kao i tijek bolest, osip se razlikuje kao i specifičnosti bolesti.

Osip koji se pojavi u grkljanu i gornjim dišnim putovima može dovesti do značajnih teškoća u disanju. U tom razdoblju se limfni čvorovi mogu povećati i postati osjetljivi i bolni na dodir. Najgore razdoblje bolesti traje oko tjedan dana.

Većina osoba se počne bolje osjećati kada temperatura postane normalna te kada osip prestane izbijati. Varičele ne ostavljaju ožiljke, osim u slučaju da se kraste ne inficiraju ili ih dijete ne češe i ne guli.

U pravilu je potrebno između 6 i 12 mjeseci da se koža u potpunosti oporavi od osipa.

Tijekom tog vremena, a prije same pojave osipa mogući su sljedeći simptomi:

  • vrućica,
  • malaksalost,
  • glavobolja,
  • povraćanje,
  • lagani osip.

Ova faza inkubacije naziva se prodromalni stadij, a prethodi eruptivnom stadiju koji karakterizira pojava osipa.

Simptomi eruptivnog stadija su:

  • osip na prsima, leđima, ramenima, vlasištu i drugim dijelovima tijela,
  • lezije u ustima, vagini, rektumu, očima ili drugim sluznicama,
  • vodenasti mjehurići (vezikule), koji se s vremenom pretvaraju u kraste,
  • jak svrbež,
  • povišena tjelesna temperatura.

Osip se najčešće javlja nakon 4 do 5 dana, a najkasnije do osam dana nakon zaraze. Započinje sa svega nekoliko manjih crvenih točkica, koje se ubrzo pretvaraju u mjehuriće ispunjene tekućinom (vezikule).

Mjehurići ispunjeni tekućinom se zadržavaju na tijelu nekoliko dana, nakon čega pucaju, suše se i pretvaraju u kraste, koje se obično povlače u roku od 9 do 14 dana.

Ova posljednja faza naziva se stadij regresije, tijekom kojeg se temperatura u potpunosti povlači , a koža se na tom području obnavlja.

Vodene kozice – temperatura

Temperatura se kod oboljelih javlja oko 2. ili 3. dana zaraze. Za suzbijanje visoke tjelesne temperature većinom se koristi Paracetamol, Lupocet, Plicet, Panadol i sl. U pravilu se lijekovi za suzbijanje visoke tjelesne temperature koriste tek kada osoba ima temperaturu koja je viša od 38 C.

Djeci ne smijete davati lijekove kao što su aspirin i andol, budući da dijete može razviti Reyeov sindrom čije su posljedice oštećenje jetre, mozga i bubrega.

Temperatura se većinom smiruje u roku od tjedan dana, tada nastupa razdoblje olakšanja te se pacijenti počinju osjećati bolje.

Komplikacije kod vodenih kozica

Djeca se obično oporave bez problema. Međutim infekcija može biti teška ili čak smrtonosna u odraslih a osobito u osoba (djece ili odraslih) s oslabljenim imunološkim sustavom.

Upala pluća prouzročena virusom vodenih kozica ozbiljna je komplikacija koja se javlja osobito u odraslih, novorođenčadi ili bilo koga s oslabljenim imunološkim sustavom. I srce može biti zahvaćeno, s mogućom pojavom srčanog šuma. Upala zgloba uzrokuje bol. Jetra može biti oštećena, no obično bez kliničkih simptoma. Katkada oboljeli krvari u tkiva. Vrijedovi na koži mogu se inficirati bakterijama koje uzrokuju crveni vjetar (erizipel), mogu izazvati gnojenje na koži (piodermiju) ili bulozni impetigo.
Infekcija mozga (encefalitis), koja se može pojaviti krajem bolesti ili 1 do 2 tjedna kasnije, javlja se u manje od 1 od 1000 slučajeva. Encefalitis uzrokuje glavobolje, povraćanje, nesigurnost hoda, smetenost i konvulzije. Premda encefalitis može biti smrtonosan, izgledi za potpuni oporavak općenito su dobri. Reyeov sindrom, uobičajena, no vrlo teška komplikacija koja pogađa gotovo isključivo djecu do 18 godina, može početi od 3. do 8. dana po pojavi osipa.

Liječenje vodenih kozica

Manje komplicirani, odnosno nekomplicirani oblici vodenih kozica danas se uglavnom liječe simptomatski. To znači da trebamo što više mirovati, smanjiti temperaturu ako je do nje došlo i održavati higijenu kako ne bi došlo do sekundarne infekcije kože.

Kako bi ublažili svrbež može pomoći kupka u mlakoj vodi s nekoliko zrnaca hipermangana, kao i pripravci s lokalnim djelovanjem, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol. Sve ove lijekove možete nabaviti u ljekarni bez recepta, a nanosimo ih na zahvaćena mjesta u malim količinama.

Nokte bi trebali podrezati kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja jer se one naknadno mogu inficirati. Djetetu možete na ruku staviti laganu pamučnu ili flanelastu rukavicu te na taj način spriječiti češanje.

VAŽNO!!! Ne smijete upotrebljavati acetilsalicilnu kiselinu jer se upotreba za vrijeme virusne bolesti povezuje s rizikom nastanka Reyovog sindroma.

Kako bi snizili temperaturu koristite paracetamol. Za nesanicu se može prepisati sedativ.

Lijek aciklovir pomaže kod ublažavanja simptoma vodenih kozica samo ako se uzme u roku od 24 sata nakon što se osip pojavio. Ovaj se lijek najčešće primjenjuje kod starijih osoba i tinejdžera, ali i kod težih slučajeva i kod pacijenata s imunosupresivnom terapijom (djece koja imaju oštećen imunološki sustav, uzimaju steroide, imaju kroničnu bolest pluća ili promjene na koži).

Varicella zoster imunoglobulin (lijek za vodene kozice) može ublažiti bolest ili čak i spriječiti njezin nastanak, ali se taj lijek mora primiti u roku od 96 sati nakon izloženosti virusa. Primjenjuje se kod osoba visokog rizika.

Djeca ne smiju ići u školu ili vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste i dok im se opće stanje ne popravi da mogu sudjelovati u normalnim aktivnostima.

Oporavak je odličan ako se radi o nekompliciranim slučajevima. Prognoza je loša ako se radi o postinfekcijskom encefalitisu koji je rijetka komplikacija vodenih kozica.

Reference:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4017-chickenpox
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282
https://www.cdc.gov/chickenpox/about/symptoms.html
https://www.healthdirect.gov.au/chickenpox
https://www.medicalnewstoday.com/articles/239450
https://www.webmd.com/children/what-is-chickenpox

1 razmišljanje na “Vodene kozice (varičele) – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *