Vrijesak

Vrijesak kao lijek

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Vrijesak ili vrijes je mala drvenasta, grmolika višegodišnja biljka. To je grm koji raste u divljini na suhim krečnjačkim zemljištima. Vrijesak se koristi kao prirodni lijek za mnoge probleme, najčešće za liječenje rana na koži, gljivičnih infekcija i sličnih problema.

Vrijesak se često uzgaja i kao začin, a prepoznatljiv je po jakim, sjajnim, uskim listovima i malenim bijelim cvjetovima sa roza bojom na završetcima. Vrijesak cvjeta i u drugim bojama ali to je uzgajani vrijesak.

Biljke se obično beru za vrijeme cvatnje (kolovoz i rujan). Beru se cvjetovi koji se skidaju sa cvatućih stabljika ili se beru vrhovi stabljika zajedno sa cvjetovima. Potom se cvjetovi i stabljike suše na sjenovitom prozračnom prostoru. Što se nalazišta tiče, vrijes se obično može naći na većim površinama gdje raste veći broj biljaka ove vrste. Voli kisela tla a može se naći u relativno suhim i svijetlim šumama, a ponekad zna rasti i po livadama.

Može nastati pomutnja kada se spominju vrisak i vrijesak. To su dvije različite biljke. Pravi vrijesak, latinskog naziva Calluna vulgaris, zaštićena je biljka rasprostranjena na područjima Europe i Male Azije. Njegovi cvjetovi su ružičaste do ljubičaste boje, za razliku od bijelih cvjetova vriska. Također, ima drugačije sastojke i učinke na ljudski organizam.

Kemijski sastav vrijeska
Sadrži arbutin, hidrokinon, a cvjetni dijelovi sadrže različite fermente, glikozide, tanine, saponine te mineralne materije, cimol, korvakrol, treslovina, fumarske kiseline, kalij, kalcij, željezo, fosfor, natrij.

Vrijesak – ljekovitost

Za liječenje kao i za začin koristi se cvijet od vrijeska koji cvjeta rano u proljeće i bere se odmah po cvjetanju. Za liječenje, od cvijeta ove biljke možete praviti čaj i u daljoj obradi esencijalno ulje. Esencijalno ulje od vrijeska sadrži karvakrolom i timolom te druge monoterpene. Sastav materija zavisi od toga kakvo je vrijeme i koje je godišnje doba.

Vrijesak svoja blagotvorna djelovanja najviše duguje esencijalnom ulju. Vrijesak se uobičajeno koristi kao okrepljujuće sredstvo zbog svog djelotvornog utjecaja na našu probavu. Koristi se i kao sredstvo za umirivanje grčeva u stomaku, a dobro liječi i gljivične te bakterijske infekcije. S obzirom na svoja antiseptička svojstva vrijesak se koristi u vanjskoj upotrebi za manje ranice na koži, gljivične infekcije kože, te liječenju ranica u usnoj šupljini, upala u ustima i grlu.

Japanski stručnjaci su krajem dvadesetog stoljeća ustanovili da vrijesak snažno djeluje protiv HIV-a tipa 1. Vrijesak se može uzgajati i doma u loncima, ili u vrtu. Možete posijati sjemenke vrijeska u lončić ili zemljište koje je rastresito i po mogućnosti alkalno. Vrijesak se koristi za liječenje podrigivanja, nadimanja i proljeva, a kako točno, pročitajte u nastavku.

Vrijesak može još pomoći i kod:

Ljekoviti pripravci vrijeska ponajprije se koriste za:

 • jače izlučivanje mokraće kod tegoba s bubregom,
 • mjehurom, infekcija, kamenaca u mjehuru,
 • infekcije mokraćnih putova (pogotovo E. coli),
 • cistitisa, a i drugih komplikacija s mokraćnim organima,
 • liječenje sluzi i katara bronha,
 • želuca, crijeva i mjehura,
 • čišćenje krvi,
 • liječenje reumatskih tegoba,
 • liječenje kožnih bolesti naročito ekcema,
 • osipa, kožnih nečistoća te za ispiranje i obloge,
 • tegobe s prostatom naročito infekcija i uvećane prostate,
 • za bolji rad srca,
 • liječenje nesanice i to naročito dugotrajne jer je vrijesak lagani opijat,
 • liječenje poremećenog metabolizma,
 • te protiv crijevnih nametnika kao što su amebe i gliste.

Čaj od vrijeska

Čaj od vrijeska potiče izlučivanje mokraće, znoja i sluzi, čisti od glista, umiruje živce, liječi bubrege (kod bubrežnog kamenca ili pijeska) i jača spolni nagon.
Vrijesak se koristi i kod tegoba sa slezenom, protiv proljeva, kod tegoba u mokraćnom mjehuru, za liječenje reume i nekih oboljenja oka.
Primjenjuje se i kao sredstvo za čišćenje krvi (kod ekcema i kožnih osipa), protiv rahitisa u djece i grčeva u želucu.
Vrijesak se često nalazi u sastavu čajeva s diuretskim i antiseptičkim učincima.

Priprema čaja
Jedna čajna žličica suhih listića i cvjetova vrijeska prelije se s dva i pol dl uzavrele vode. Drži se poklopljeno desetak minuta, procijedi i zasladi medom. Pije se tri puta dnevno po jedna šalica,
poslije jela.
Posljednja šalica čaja popije se prije spavanja. Učinak se povećava ako se vrijesku dodaju ružmarin i pitoma metvica.

Vrijesak kao začin

Vrijesak se može koristiti i kao začin u brojnim jelima, kao što su mahune, svježi sir, sir sa salamom, sir sa lukom, prgice, ali i u brojnim drugim jelima.

Vrijesak se u mediteranskoj kuhinji koristi kao začinska biljka, naročito u pripremanju divljači i ribe. Može se, također, posuti po svakom pečenju svinjskog, janjećeg i mesa od peradi. Uz ostale mediteranske biljke, dodaje se kao začin i pizzama jer daje karakterističan miris i okus.

Nuspojave kod vrijeska

Važna napomena: trudnice ne smiju koristiti ljekove od vrijeska.

2 razmišljanja na “Vrijesak kao lijek

 1. Zbunjujući su podatci o dobu cvjetanja vrijeska.

  U članku pod naslovom “Vrijesak Kao Lijek” stoji rečenica:
  Biljke se obično beru za vrijeme cvatnje (kolovoz i rujan).

  U dijelu pod naslovom “Vrijesak – ljekovitost” piše:
  Za liječenje kao i za začin koristi se cvijet od vrijeska koji cvjeta rano u proljeće i bere se odmah po cvjetanju.

  Rano proljeće nije kolovoz /rujan.
  Možete li pojasnit da li biljka vrijesak cvjeta u rano proljeće ili u kolovoz/rujan.

  Pozdrav

  1. Možda je zabuna u tome što kažu da se razlikuje vrijesak i vrisak. Ja sam iz Primorja i znam da vrisak cvate početkom jeseni (moj u tegli, kojega sam presadila iz prirode gdje obilno raste, iz nekog razloga, cvate svakako. Sad je lipanj, on cvate. Od jeseni, cijelu zimu.) Gledam slike vrijeska na netu i zbunjuju me.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *