Kruh od buče

Zaljubite se u jesen sa slatkim kruhom od buče – recept

Zdravi recepti

Kada jesen zaviri kroz prozor svojim obojenim lišćem i hladnim jutarnjim povjetarcem, nema ništa bolje od mirisa svježe pečenog kruha od buče koji ispunjava vašu kuhinju. Ovaj ukusni recept nije samo hrskav i miriše na jesen, već će vam i omogućiti da istražite svoju kulinarsku kreativnost i osjetite ljepotu godišnjeg doba u svakom zalogaju.

Potrebni sastojci:

  • 2 šalice buče (izrezane na kockice)
  • 4 šalice brašna (najbolje bi bilo upotrijebiti kombinaciju bijelog i integralnog brašna)
  • 1 šalica smeđeg šećera (ako želite zdravo, neka bude stevija ili med)
  • 1/2 šalice maslaca (otopljenog), ako želite zdravo možete staviti avokado ili maslac od kikirikija
  • 2 jaja
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 šalice oraha (nasjeckanih, po želji)

Priprema:

  • Uzmite svoje komadiće buče i stavite ih u posudu za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu mekani. Nakon što se buča ohladi, možete je usitniti u pire.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer, cimet, sol, mljeveni klinčić, muškatni oraščić i prašak za pecivo.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte otopljeni maslac, jaja, pire od buče i mlijeko.
  • Spojite mokre i suhe sastojke te ih dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ako želite, dodajte nasjeckane orahe za dodatnu teksturu.
  • Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u kuglu. Stavite je u veliku posudu za dizanje tijesta i prekrijte krpom. Pustite tijesto da se diže oko sat vremena.
  • Nakon što se tijesto udvostruči, oblikujte ga u željeni oblik (možete ga staviti u kalup za kruh ili oblikovati u okrugli oblik) i vratite ga u posudu za dizanje tijesta na još 30 minuta.
  • Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite kruh od buče 40-45 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi na vrhu i zvuči prazno kada kucnete po dnu.
  • Izvadite svoj slatki kruh od buče iz pećnice, pustite ga da se ohladi nekoliko minuta, a zatim ga narežite na kriške. Poslužite ga uz malo maslaca ili domaćeg pekmeza.

Uživajte u slatkom zalogaju kruha od buče, i neka vas podsjeti na čaroliju jeseni svaki put kad ga pripremate.

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/a-homemade-pumpkin-bread-wrap-in-white-paper-9254732/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *