Kvinoja kao prilog mesu savršena je u zapečenoj verziji, a u ovom ćete receptu dobiti kompletno jelo bez potrebe da posebno pripremate kvinoju, a posebno meso.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje (nekuhane)
- 450 g pilećih prsa
- 2 čajne žličice maslaca
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- pola šalice žutog luka (nasjeckanog)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 3 jušne žlice višenamjenskog brašna
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 čajna žličica mješavine začina za piletinu
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica crnog papra
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 šalica ribanog cheddar sira
- 4 šalice cvjetova brokule.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte luk i češnjak te dinstajte oko tri minute.
- Dodajte brašno i dinstajte oko dvije minute.
- Polako dodajte mlijeko i povrtni temeljac te pojačajte temperaturu da zakuha uz miješanje.
- Umiješajte sve začine i sol, potom dodajte samo pola šalice cheddar sira, a drugu polovicu ostavite za kasnije.
- Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem pa posložite kvinoju, piletinu i brokulu.
- Prelijte napravljenim umakom i pomiješajte kako bi se umak dobro rasporedio.
- Pecite oko 40 minuta, a na pola vremena pomiješajte još jednom kako bi se piletina i kvinoja dobro ispekle.
- Izvadite jelo iz pećnice i posipajte s preostalih pola šalice cheddar sira. Vratite u pećnicu na nekoliko minuta dok se sir ne rastopi.