Zaštite se prehranom protiv UV zračenja

Zaštite se prehranom protiv UV zračenja

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Kao vrijedan saveznik u borbi protiv oštećenja izazvanog UV-zračenjem te zaštiti stanica od oksidativnog stresa pokazala se prehrana s antioksidativnim učinkom.

Unatoč blagodatima koje sunce pruža poput poticanja sinteze vitamina D valja imati na umu da je sunce, odnosno UV zračenje koje ono emitira jedan od najvećih neprijatelja kože.

Pretjerano izlaganje kože suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira pojavom bora, tamnih mrlja i opeklina od sunca. No, ono što još više zabrinjava jesu unutarnja oštećenja koja povisuju rizik od karcinoma kože.


Raznovrsna prehrana s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima jako je važna. Najvažniji za kožu su sigurno vitamini A, C, E, fitokemikalije – flavonoidi, polifenoli, antocijani te famozni beta karoten toliko često preporučivan kao priprema za sunčanje.

Beta karoten
Beta karoten je jaki antioksidans. Sastoji se od jedne molekule trans beta – karotena. Prirodni oblik iz voća i povrća ima 2 molekule, i to trans beta – karotena i 9 – cis beta – karotena. Moguće ga je nabaviti kao dodatak prehrani u svakoj ljekarni.

Često se griješi kod doza i duljine perioda uzimanja beta – karotena pa su mnogi razočarani kad nakon potrošenih novaca učinak ipak izostane.

Beta karoten treba uzimati u prirodnom obliku zajedno sa ostalim karotenoidima (jer je tako najefikasniji) u dozi od 30 mg (50000 IU) dnevno tijekom 12 tjedana da bi se polučio značajniji efekt zaštite od opeklina i famoznih alergija.

Beta – karoten rasprostranjen je u voću i povrću u nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje. Mrkva, dinja, kruška, špinat, blitva bogati su izvori beta karotena.

Ostali karotenoidi
Još jedan karotenoid koji pomaže koži da se brže adaptira na UV zračenje i štiti ju od indirektnog oštećenja DNK je likopen.

Po nekim istraživanjima osobe koje su duži period konzumirale veću količinu likopena teže su dobivale opekline, a ako su ipak nesmotrenim ponašanjem zadobile opekline njihov intenzitet (crvenilo, osjećaj pečenja) bio je manji no kod osoba koje u svojoj prehrani nisu konzumirale veće količine likopena.

Likopen nalazimo u rajčicama, lubenici, grejpu, papaji, guavu, a najbolje se apsorbira iz termički obrađene hrane uz dodatak ulja. Najbolji prirodni izvor likopena kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

Preporučena dnevna količina je 8 – 10 mg što se može dobiti iz samo 100 g umaka od rajčice.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je popularni napitak koji se konzumira diljem svijeta, a posebice u Azijskim zemljama, poput Kine, Koreje, Japana i Indije.

Temeljeno na dokazima o povoljnim učincima zelenog čaja na kožu miševa i vrlo malo dokaza o djelovnanju na ljudsku kožu, mnoge farmaceutske i kozmetičke kompanije dodaju ekstrakte zelenog čaja u svoje proizvode za njegu kože. Zeleni čaj zasigurno ima izvjestan povoljni učinak, a nećemo pogriješiti popijemo li dnevno 3-4 šalice. Biramo li dodatke prehrani s ekstraktom zelenog čaja, valja odabrati one koji imaju standardiziranu količinu EGCG-a.

Astaksantin
Astaksantin je crveni pigment koji lososu, škampima i jastozima daje karakterističnu boju. Najbogatiji prirodni izvor astaksantina je mikroalga Hematococcus pluvialis, koja ga stvara kao odgovor na stresne uvjete u okolišu. Snažan je antioksidans koji može prevenirati oštećenja kože izazvana UV-zračenjem. Ima učinak i protiv alergijskih reakcija na sunce, smanjuje izraženost bora te poboljšava tonus kože.

Riba
Omega-3 masne kiseline dokazano pružaju izvrsnu zaštitu srca te također učinkovito štite i stanice kože. Također, bitne su za zdravlje cijelog organizma jer pomažu stanicama da održe svoje zdravlje. Omega-3 masne kiseline dostupne su i u obliku dodataka prehrani.
Bitno je napomenuti da iako ove namirnice učinkovito i sigurno pružaju zaštitu od štetnog djelovanja sunca, to ne znači da možete pojesti malo voća i povrća i zatim se bezbrižno izležavati na suncu po cijele dane. Prirodni antioksidansi iz ovih namirnica pomažu u očuvanju vašeg zdravlja i zaštiti stanica od oštećenja zbog štetnog djelovanja sunca. U svakom slučaju, sunčajte se odgovorno. Prije boravka na otvorenom nanesite zaštitne kreme za sunčanje i uživajte u suncu na siguran način.

Koenzim Q10
Koenzim Q10 je vrlo dobro poznata molekula u anti-age pripravcima, i za vanjsku primjenu na koži i u dodacima prehrani. Prisutan je u svim stanicama našeg tijela, no njegova količina u organizmu se s godinama smanjuje. Uz antioksidativno djelovanje, potiče sintezu kolagena i elastina te obnovu kože.

Maslinovo ulje
Kvalitetno, odnosno ekstra djevičansko maslinovo ulje može zaštititi kožu iznutra i izvana. Tradicionalna navada nanošenja maslinovog ulja na kožu zadržala se i danas, a nerijetko se na policama trgovina mogu naći proizvodi za sunčanje na bazi maslinovog ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži vitamin E i brojne fitokemikalije sa snažnim antioksidativnim učinkom i stoga ima zasluženu reputaciju zaštitnika od štetnog sunčevog zračenja.

Na temelju provedenih istraživanja na životinjama možemo pretpostaviti da je nakon sunčanja korisno nanijeti na kožu ekstra djevičansko maslinovo ulje. A neće biti naodmet ni da ga slasno pojedete uz svježu ribu i povrće nakon kupanja u moru.

Unositi dovoljno tekućine
Tijekom ljeta nužno je unositi i dovoljne količine tekućine kako bi se spriječila dehidracija. Minimalan dnevni unos je oko 2 l tekućine, što (ovisno o znojenju) treba i povećati. Čista voda bi trebala biti 2/3 ukupnog dnevnog unosa, a ostalo, kao nadopuna ukupnom dnevnom unosu tekućine, konzumacija nezaslađenih napitaka (čaj) ili prirodnih voćnih sokova.

Cink i selen
Cink i selen dva su vrijedna minerala koja sudjeluju u brojnim metaboličkim procesima, uključujući sintezu kolagena. Selen štiti stanice kože od oštećenja izazvanih UV-zračenjem i sprječava prijevremeni nastanak bora. Cink je ključan za zdravlje kože te se preporučuje kod kože sklone aknama.

Slika preuzeta sa www.thestatesman.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *