Probiotici i zdravlje crijeva

Zdravlje crijeva i probiotici

Prirodna medicina

Kada se odlazak na toalet pretvori u noćnu moru.

Ako netko ima redoviti zatvor, to bi moglo biti posljedica različitih čimbenika koji mogu izazvati upalu u tankom crijevnom traktu i debelom crijevu. Kada dođe do upale u crijevima, ona slabi peristaltičko djelovanje, što je valovit pokret koji stvara središnji živčani sustav pomoću kojeg gura hranu kroz naš probavni trakt. Sluznica crijevnog trakta prekrivena je živčanim završecima, a neki od tih živaca izravno su povezani s peristaltičkim djelovanjem potrebnim za pravilnu probavu. Signali se ne mogu slati i primati na pravi način kada postoji upala u debelom crijevu, što sprječava pojavu peristaltičkog djelovanja.

Važno je, međutim, razumjeti da upala nije uzrok. Postoji nešto što uzrokuje upalu. U slučaju opstipacije upala može doći ili od patogena koji se zadržao u crijevnom traktu, ili iz otrovane, ustajale, trome ili masne jetre. Patogeni koji uzrokuju upalu su Epstein-Barrov virus (EBV), E. coli, herpes zoster, HHV6 i / ili kronični streptokok.

Na primjer, medicinske zajednice smatraju da je celijakija autoimuna bolest, ali to je netočno. Pravi razlog zašto je gluten okidač celijakije je zato što je gluten omiljena hrana streptokoku. Kada se konzumira gluten, jača streptokok, a sluznica debelog crijeva dodatno se upali.

Kada je riječ o crijevima i probavnim smetnjama, ključno je i rješavanje zdravlja jetre. Prije svega, jetra djeluje poput spužve za sve lijekove koje uzimamo. Jetra apsorbira lijekove, što je prirodna funkcija, jer je njezina uloga apsorbirati toksine. Međutim, za razliku od drugih toksina lijekovima je potrebno dosta vremena da napuste tijelo. Stoga, prije nego što konačno nestanu nakon više godina, mogu zauzeti rezidenciju u našem crijevnom traktu, uzrokujući upale i poremećaj peristaltičkog djelovanja.

Pravi uzrok kolitisa je soj virusa herpes zostera u oblogama debelog i tankog crijevnog trakta. Zbog ovog virusa, neke krvne žile mogu puknuti uzrokujući krvarenje, osim upale uzrokovane patogenom koji se nastanio u sluznici.

Sindrom iritabilnog crijeva posljedica je ustajale ili trome jetre zajedno s bakterijskom infekcijom. Masnoće i proteini trule u crijevnom traktu, što onda uzrokuje lošu probavu. Temeljna infekcija streptokokom postaje izvan kontrole i upaljeno debelo crijevo počinje bubriti, stvarajući ili proljev, ili zatvor.

Moguće je imati gastritis bez puno primjetnih plinova; u stvari, to može biti teško dijagnosticirati ako imate samo nadutost i bol bez prolaska plina. Ponekad postoji oštra bol zbog sitnih džepova plina koji su toliko toksični da boli živce. U našem crijevnom traktu postoji toliko mnogo živaca da je probavni sustav vrlo osjetljiv na toksine i džepove plina koji mogu uzrokovati bol.

Nezasitna glad zapravo je manjak glukoze u jetri. Ako je pohrana glukoze u jetri niska, nastaje začarani krug neprestanog gladovanja, prejedanja i, često, ograničenja kalorija, ostavljajući osobi osjećaj da je slaba i nedisciplinirana. Međutim, ovaj poremećaj nema nikakve veze s disciplinom. Umjesto toga, to je zbog nedostatka glikogena, poznatog i kao ugljikohidrati, u jetri. Najbolji način da se oporavite od ovoga je vrlo jednostavan: jesti krumpir, slatki krumpir, banane, datulje, jabuke, mango, zimske tikvice i drugu hranu bogatu ugljikohidratima kako biste vratili svoje skladište glikogena. Uzdržite se od konzumiranja previše namirnica s kojima jetra teško postupa, poput masne hrane. Previše masti u krvotoku sprječava nakupljanje glikogena u jetri.

Mnogi ljudi danas kupuju skupe probiotike jer su čuli da su dobri za zdravlje crijeva. Probiotici nisu beskorisni. Postoje neki dodaci probiotika koji su u redu. Ali, temeljno, većina kultura bude ubijena želučanom kiselinom i nikad ne stigne do crijevnog trakta. Najbolji i najjeftiniji način za uzeti probiotičke kulture koje želučana kiselina neće lako uništiti jest – organsko voće i povrće, neprskano, pojedeno s korom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *