Zdravo posuđe

Zdravo posuđe – koje posuđe izabrati?

Korisni savjeti

Jedan gutljaj iz plastične čaše – i znate da pijete više od čaja. Iako čaša izgleda stabilno, ona to nije.

Jeste li ikad primijetili da je suho voće, koje je ostalo dugo u plastičnom pakovanju, poprimilo okus plastike?
To je zbog toga što ioni hrane i ioni plastike počinju međusobno reagirati.

Izbjegavajte dodavati toksine u svoju hranu. Ovo su smjernice da odaberete i iskoristite – zdravo posuđe.

Kvalitetno posuđe pomaže da ostanete u dobrom zdravlju i poboljšava okus hrane.

Nije bez razloga to što se samo staklene i keramičke epruvete koriste u kemijskim laboratorijima, gdje materijal epruveta ne smije utjecati na rezultate eksperimenta. Staklo i keramika su inertni i nereaktivni.

Iako se možda ne čini važnim na prvu pomisao, zdravo posuđe itekako doprinosi vašem zdravlju. Postoje različite vrste zdravog posuđa, a u nastavku saznajte koje su razlike i zašto biste trebali razmisliti sljedeći put pri kupnji posuđa.

Sljedeći put kada kupujete posuđe za svoju kuhinju, uzmite u obzir reaktivnost posuđa i kuhinjskog pribor, i kada je to moguće, odaberite inertno ili nereaktivno posuđe.

Koje posuđe treba izbjegavati?

Posuđe koje biste trebali izbjegavati je ono napravljeno od reaktivnog materijala. Takvo posuđe kemijski reagira s drugim stvarima pa tako posuđe i hrana mogu međusobno reagirati.

Reaktivni materijali posuđa su sljedeći:

  • Aluminij – posuđe od aluminija ispušta aluminij u hranu, a on nije zdrav za čovjeka.
  • Bakar – posuđe od bakra reagira s hranom (pogotovo kiselom hranom) i ispušta ione metala u hranu.
  • Plastika – plastika je vrlo reaktivna s hranom, a najčešće sadrži i BPA.
  • Teflon – Preporučuje se izbjegavanje teflonskog posuđa jer na temperaturi od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare.

Izbjegavajte i posuđe koje ima premaz koji sprečava lijepljenje hrane jer sadrži plastične polimere. Takvo posuđe ispušta pare koje su dokazano kancerogene kada se zagrije.

Umjereno reaktivno posuđe – dobar izbor

Nehrđajući čelik (inox)
Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude je posuđe od nehrđajućeg čelika univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci s debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.

U posljednje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.

Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako biste spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.

Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će “odvojiti” zagorjelu hranu od površine lonca.

Ugljični čelik
Ugljični čelik je dosta jeftin i idealan je materijal za vok i za tavu za prženje, jer odlično provodi toplinu. Da posuđe ne zahrđa, pripazite da ga dobro osušite i držite na suhom mjestu.

Gus (lijevano željezo)
Posuđe od lijevanog željeza je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati juhu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od lijevanog željeza, jer takva hrana reagira s ionima željeza.

Inertno i ne-reaktivno posuđe – odličan izbor

Emajlirano posuđe
Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom “prilijepljeno” uz metal.
Jedini nedostatak je to da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali, ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati – i zbog toga jednostavno ne vrijedi vašeg novca.
Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagirati s hranom. Zbog toga, ako ste u prilici, kupite skuplje i visokokvalitetno posuđe s debljim i otpornijim slojem emajla. Općenito je emajl prilično osjetljiv na oštećenja i nagle promjene temperature.

Staklo
Stakleno posuđe, kao i vatrostalno posuđe za pečenje, inertno je i ima pristupačnu cijenu.
Staklo nema štetnih kemijskih reakcija u dodiru s hranom. Sastoji se od prirodnih tvari i smatra se jednim od najzdravijih izbora za kuhanje. Posuđe od vatrostalnog stakla jednostavno se održava i podnosi visoke temperature, ali izbjegavajte nagle promjene toplo-hladno jer mogu izazvati pucanje stakla.

Bambus
Kuhače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su nereaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cijenu.

Glineno i keramičko posuđe
Glineno i keramičko posuđe je inertno. Osim toga ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane, koja također daje jelima cijeli spektar finih okusa.
Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuhavanje hrane.
Glineno i keramičko posuđe je vrlo lijepo, ali je krhko. Zbog toga je potrebno pažljivo rukovati s njim.
Česta su upozorenja da treba razlikovati pravu keramiku od posuđa koje je zapravo metalno, a ima samo tanak površinski premaz od keramike. Posuđe koje je u potpunosti izrađeno od prirodne keramike, odnosno gline, smatra se idealnim za zdravo kuhanje i posluživanje hrane. Nova generacija posuđa s neprijanjajućim keramičkim premazom nudi se kao neškodljiva alternativa teflonu koji se smatra toksičnim. No pobornici zdravog kuhanja ističu da je neškodljivost keramičkog premaza upitna zato što se on proizvodi nanotehnologijom. Sastoji se od vrlo sitnih nanočestica koje brzo ulaze u organizam, a nije posve razjašnjeno kako djeluju na zdravlje i okoliš.

Bakar (nova izrada)
Starinsko bakreno posuđe otpušta metal u hranu, no suvremena proizvodnja riješila je taj problem tako što se unutrašnjost bakrenog posuđa “presvlači” slojem nehrđajućeg čelika koji sprečava kontakt hrane s bakrom. Ovakvo je posuđe skupo i svojevrsna je “ekskluziva” koju rijetki imaju kod kuće. Omiljeno je među profesionalnim kuharima jer bakar odlično provodi toplinu te omogućuje brzu i kontroliranu pripremu jela.

Papir
Papir ponekad može biti koristan. Aluminijske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralizirati njihovu reaktivnost.
Papir također možete koristiti za pohranu namirnica i hrane umjesto plastičnih vrećica.

Silikon
Smatra se da je posuđe od silikona inertno i može se koristiti do temperature 220 °C, fleksibilno je, lako za čišćenje te može ići direktno iz pećnice u hladnjak ili zamrzivač. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispušta toksičnu paru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *