Zečji trn (Ononis spinosa L.)

Zečji trn kao lijek

Savjeti o prehrani

Zečji trn (Ononis spinosa L., u narodu poznata još kao: gladiš, gladiševina, gladušac, mačac, mačak, grebenika, lipnica, vučji trn, vučitrn) je višegodišnja biljka što raste kao korov s vrlo dugačkim, jakim i žilavim korjenjem. Stabljika je grmolika, čvrsta i razgranata, s trnovitim izdancima, te visoka do 50 cm. Dolazi iz porodice mahunarki. Listovi u vršnom dijelu stabljike su jednodijelni, dok su donji listovi trodijelni, tj. sastavljeni od tri listića. Cvjetovi se nalaze na trnovitim izdancima u pazušcima listova, leptirastog su oblika, grimiznocrvene boje.

Zečji trn smješten je u rod Ononis koji sadrži oko 70 vrsta, a na našem području opisano je dvadesetak vrsta i podvrsta od kojih je većina vezana za naše obalno područje. Latinsko ime roda Ononis vuče porijeklo od starogrčke riječi onos (magarac) i oninemi (koristim), što ukazuje da je biljka često magarcima služila kao hrana, dok spinosa znači trnovit. Rasprostranjen je gotovo u cijeloj Europi, Aziji i sjevernoj Africi. Prema veličini i obliku cvijeta te drugih dijelova biljke, kao i prema tome jesu li izdanci stabljike trnoviti ili ne, razlikuje se nekoliko podvrsta zečjeg trna. Za nas su najvažnije: Ononis spinosa subsp. antiquorum (L.) Briquet i Ononis spinosa subsp. legitima (Delarbre) Briquet. Obje podvrste rastu i u našim krajevima. Zečji trn raste na oskudnom i suhom tlu livada i pašnjaka, najčešće u području vapnenca. Raste uz rubove šuma, živica, njiva i putova. Nalazimo ga od nizinskih područja pa do gorskog pojasa 1500 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom, a na oranicama je teško iskorjenjiv korov. Smatra se dobrom medonosnom i krmnom biljkom.

Ljekovite i djelotvorne tvari

U korijenu su kao ljekovite i djelotvorne tvari utvrđene: eterično ulje i masno ulje, guma, škrob, šećer, bjelančevina, smola, tanin, citronska kiselina, fitosterin, nekoliko glikozida, kao onoin i ononit i dr.

Sastojci koji se nalaze u ovoj biljci su fenoli, koji smanjuju upalne procese, lektini, medikarpini i triterpenoidi.

Korijen zečjeg trna se skuplja u proljeće ili jesen, a cijela biljka za vrijeme cvjetanja.

Korijen zečjeg trna ne djeluje uvijek na izlučivanje mokraće, tome je uzrok prisutnost saponina. Čini se, naime, da na određenim staništima biljka ne stvara saponine ili ih stvara vrlo malo pa to uzrokuje smanjeno djelovanje na izlučivanje mokraće.

U početku primjene čaja utvrđeno je vrlo intenzivno izlučivanje mokraće i vode iz organizma da bi brzo nakon toga prestalo.

Povišena doza upotrebe čaja ne uzrokuje istovremeno i povećanje izlučivanja pa se tim više kura s čajem mora prekinuti i nakon stanke od 4-7 dana ponovo nastaviti. Nakon toga vremena, iako individualno različito, nastupa ponovo jače izlučivanje vode i mokraće.

Ljekovito djelovanje zečjeg trna

Korijen zečjeg trna je vrlo dobro sredstvo za izlučivanje mokraće, čime se sprječava stvaranje pijeska i kamenaca. Koristi u liječenju vodene bolesti, posebno kod uklanjanja vode iz trbušne šupljine. Preporučuje se u liječenju upale bubrega, kamenaca i pijeska u bubrezima, upale mokraćnog mjehura i kamenaca u mjehuru te kod gihta, reumatizma. Za iste namjene koristi se i čaj od nadzemnog dijela biljke. Izvana zečji trn koristi se za pripremanje obloga u liječenju rana.

Čaj od osušenog korijena zečjeg trna

Dvije čajne žličice osušenog korijena prelije se vrelom vodom i ostavi pokriveno pola sata. Piju se dvije do tri šalice toplog, nezaslađenog čaja na dan, između obroka. Prema mišljenju nekih stručnjaka, diuretičko djelovanje pri daljoj uporabi malo-pomalo prestaje. Stoga se tijekom primjene uvijek preporučuju tjedni razmaci. Oblozima od čaja preporuča se i liječenje ekcema i osipa.

Čajna mješavina kod tegoba s mokraćnim organima:

Od jedne čajne žličice mješavine spravlja se oparak (vodena iscrpina droga za unutarnju i vanjsku primjenu koja je dobivena prelijevanjem biljne droge ključalom vodom) koji se preporuča piti po tri šalice na dan.

 • Korijen zečjeg trna Ononidis radix 40 g
 • Plod borovice Juniperi fructus 20 g
 • Korijen peršina Petroselini radix 20 g
 • Herba poljske preslice Equiseti herba 20 g

Čajna mješavina koja djeluje na jetru, crijeva, krvotok i živce:

O dvije čajne žličice mješavine spravlja se oparak koji se preporuča piti ujutro i navečer po jedna šalica.

 • Korijen zečjeg trna Ononidis radix 25 g
 • Kora krkavine Frangulae cortex 25 g
 • Herba rusomače Bursae pastoris herba 25 g
 • Herba stolisnika Millefolii herba 25 g

Napomena:

Pri normalnoj upotrebi zečjeg trna nije škodljiv, ali treba biti oprezan kod edema nastalih uslijed srčane i bubrežne insuficijencije.

Ne preporučuje se njegova upotreba tijekom trudnoće i dojenja, a naročito kod visokog krvnog tlaka i tromboflebita.

Farmakološka svojstva

Biološki aktivne materije iz gladiša pri medicinskoj upotrebi mogu u manjoj mjeri povisiti arterijski krvni tlak, kao i amplitudu srčanih kontrakcija. Imaju svojstvo spriječavanja zgrušavanja krvi, a pri dužoj upotrbi djeluju na smanjenje tjelesne težine.

Glavno svojstvo ove biljke je njen diuretični učinak na organizam, pored toga gladiš vrši indirektnu prevenciju nastanka kamena i pjeska kako u bubrezima tako i mokračnoj vrečici.

 • antitusik – sredstvo za ublaživanje i stišavanje kašlja
 • adstrigent – sredstvo za površinsko sakupljanje tkiva; smanjuje upale sluzokože i kože
 • analgetik – sredstvo za ublaživanje i otklanjanje bolova
 • antiastmatik – sredstvo za liječenje astme
 • antiinflamatorik – sredstvo protiv upala
 • antipiretik – sredstvo za snižavanje povišene tjelesne temperature
 • depurativ – sredstvo koje čisti
 • dijaforetik – sredstvo za stimuliranje znojenja
 • diuretik – sredstvo za poboljšavanje lučenja mokrače
 • ekspektorans – sredstvo za olakšano iskašljavanje i izbacivanje patološkog bronhijalnog sekreta
 • holagog – sredstvo koje pojačava stvaranje žuči
 • hemostatik (hemostiptik) – sredstvo za zaustavljanje krvarenja
 • kardiotonik – sredstvo za jačanje rada srca
 • sedativ – sredstvo za umirenje, protiv pojačane nervne razdražljivosti
 • laksativ – sredstvo za pražnjenje crijeva
 • metabolik – sredstvo koje regulira metaboličke procese u organizmu

Slika preuzeta sa https://www.plantea.com.hr/zecji-trn/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *