Žgaravica

Žgaravica (GERB) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Žgaravica ili osjećaj pečenja iza prsne kosti, osnovni je simptom povrata (refluksa) želučane kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponavljanih epizoda povrata kiseline naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.

Simptomi i znakovi GERB-a:

tipični simptomi (jednjak):

  • ​žgaravica;
  • vraćanje želučanog sadržaja u jednjak;
  • bol u žličici;
  • otežano gutanje;
  • kronična upala grkljana (laringitis);
  • štucanje;
  • aspiracija želučanog sadržaja;
  • astma, kronični kašalj;
  • bol u prsima koja nije srčanog podrijetla;
  • globus sindrom (globus hystericus);
  • mučnina, podrigivanje.

atipični simptomi:

  • ​oštećenje zubala (erozije), gingivitis;
  • zadah iz usne šupljine;
  • pojačano izlučivanje sline (hipersalivacija);
  • promuklost.

Uzrok žgaravice

Bolest je obično posljedica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji dio jednjaka, cijevi koja vodi hranu u želudac. Kod gutanja DES se otvara, omogućujući ulaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako kiselina iz želuca ne bi zapljuskivala – vraćala se – u jednjak. Kad se kiselina vrati u jednjak, osjećate pečenje. Mnoge stvari mogu opustiti DES: određeni lijekovi, neka hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, žgaravica se može pojaviti kao posljedica pritiska na mišić od pretjeranog jela, uske odjeće, trudnoće ili debljine.

Žgaravica u trudnoći

Žgaravica je vrlo česta i u trudnoći. Smatra se da problemi nastaju zbog povišene razine hormona relaksina koji slabi ligamente i mišić između želuca i jednjaka (donjeg sfinktera jednjaka), a dio odgovornosti otpada i na pritisak rastućeg ploda na želudac.

Srećom, tegobe spontano prestaju nakon poroda. Trudnicama također pomaže uzimanje antacida koji su za njih lijek prvog izbora, jer se ne apsorbiraju iz probavnog trakta i nemaju utjecaja na plod. Mogu se povremeno uzimati i blokatori H2 receptora, dok su inhibitori protonske pumpe u trudnoći indicirani pod strogim nadzorom gastroenterologa. U svakom slučaju prije uzimanja bilo kakvog lijeka, pa čak i antacida, potrebno je posavjetovati se s obiteljskim liječnikom, gastroenterologm i ginekologom.

Osim izbjegavanja određenih namirnica i uzimanja manjih obroka, mnogim trudnicama problem žgaravice može ublažiti i redovita blaga fizička aktivnost.

Nastanku žgaravice pridonose i neki lijekovi kao što su nesteroidni antireumatici (lijekova i protiv bolova) i acetilsalicilna kiselina, neki antidepresivi, antihipertenzivi (blokatori kalcijevih kanala), neki antibiotici, lijekovi za kronični bronhitis ili astmu (teofilin) i osteoporozu (bisfosfonati).

Žgaravica u trudnoći – lijek

Najizraženija je u drugom tromjesečju, a nastaje zbog hormona progesterona, koji opušta glatke mišiće u tijelu. To je neophodno kako bi se smanjila aktivnost maternice i omogućio uspješan završetak trudnoće.

S dodatnim opterećenjem na unutarnje organe, tijelo katkad ne može izdržati i javlja se žgaravica. Pored badema i čaja od đumbira, preporučuje se voće papaja, puno tekućine, žvakanje žvakaćih guma, manji obroci i smanjenje stresa i naprezanja.

Od lijekova bi trebalo izbjegavati spazmolitike kako bi se spriječilo dodatno opuštanje glatkih mišića.

Liječenje

Prva zadaća je utvrđivanje uzroka žgaravice kako bi ga se u budućnosti moglo izbjegavati. Kao sredstvo za neutralizaciju želučane kiseline upotrebljavaju se antacidi. Antacidi ublažavaju povremene neugodne simptome koji prate žgaravicu, probavne tegobe praćene prevelikim lučenjem kiseline i suvišak kiseline u želucu. Antacidi mogu utjecati na stupanj apsorpcije drugih lijekova, treba ih uzimati jedan ili dva sata prije ili poslije uzimanja tih lijekova. Ako antacidi ne uklone simptome, liječnik Vam može propisati sredstva za smanjenje proizvodnje želučane kiseline (ranitidin, omeprazol…).

Koje bolesti daju tegobe slične žgaravici?

Najčešće se u praksi simptomi, tegobe nalik na žgaravicu nalaze kod ishemijske bolesti srca (angine pektoris, infarkta srca), a rjeđe kod upale srčanog mišića ili srčane ovojnice (perikarda). Pritom je značajno da se tegobe obično javljaju uz fizički napor ili psihički stres. Bol se karakteristično širi u donju vilicu, lijevu ili obije nadlaktice, a praćena je osjećajem pritiska, težine, umora, stezanja i nedostatkom zraka. U praksi je zapravo najvažnije pravilno razlučiti tegobe koje su podrijetla probavnog sustava od onih podrijetla srčanožilnog sustava. Ishemijsku bolest srca je vrlo važno poznati na vrijeme. Tu je bitna što hitnija dijagnostika i pravilna terapija, jer neliječena može imati po život opasne posljedice. Tegobe slične žgaravici rjeđe su posljedica bolesti kralježnice, kada su često provocirane pokretima tijela ili na pritisak prsišta. Iznimno rijetko su slične tegobe posljedica bolesti pluća, kada su obično praćene drugim simptomima poput zaduhe, kašlja, temperature ili slično.

Ponekad je i liječniku teško zaključiti da li je riječ o žgaravici, ili su tegobe znak bolesti nekog drugog organa ili organskog sustava. Ako dakle uz osjećaj pečenja u prsima imamo i neke druge, gore navedene simptome, svakako je dobro potražiti stručnu pomoć.

Žgaravica – prirodni lijekovi

Ako vas muči žgaravica, a ne volite male staklene bočice i bijele tabletice, kao prva pomoć kod žgaravice jako su dobar saveznik razni orašasti plodovi. Badem je najučinkovitiji u ublažavanju simptoma. Od plodova badema još je bolja opcija bademovo mlijeko, koje možete umutiti u smoothie s bananama, jagodama i špinatom.

Usmenom predajom se rasprostranilo i uvjerenje da mlijeko pomaže u borbi protiv žgaravice. Iako zbog blagog, neutralnog okusa mlijeko može nakratko olakšati simptome, njegov visok sadržaj kalcija i proteina zapravo pospješuje lučenje kiseline u želucu, što samo pogoršava problem.

Malo je poznato da i manjak kiseline može biti popraćen žgaravicom. U tom slučaju te u slučaju želučanih tegoba uzrokovanih poremećajem želučane peristaltike, mineralna voda ili “donat” može biti jako učinkovit lijek.

Limun – prirodni lijek protiv žgaravice

Citruse inače nije pametno konzumirati kod žgaravice, ali limun dokazano pomaže, i to protivno svim očekivanjima. Ako pomiješate žlicu limuna i pola čaše vode i to popijete, žgaravica će nestati.

Žgaravica soda bikarbona

Učinkovita u borbi protiv žgaravice je i soda bikarbona. Dovoljna je jedna žličica. Soda bikarbona je lužnata te neutralizira želučanu kiselinu. Međutim, u današnje vrijeme su sodu bikarbonu istisnuli antacidi koji u suštini djeluju na isti način.

Moderni antacidi su lakši za uzimanje i podnošljiviji od sode bikarbone, a često imaju dodatne sastojke koji ne samo da neutraliziraju kiselinu, već i štite stanice na stijenkama probavnog trakta.

Žgaravica – čajevi

Među čajevima koji su se najviše proslavili svojim blagotvornim djelovanjem na želučane tegobe ističu se čaj od bijelog sljeza, čaj od đumbira te čaj od kamilice. Ako je riječ o žgaravici uzrokovanoj stresom, tada je kamilica broj jedan.

Na sličan način kao i sljez, i sladić i kurkuma doprinose stvaranju zaštitnog sloja uz sluznicu jednjaka, štiteći na taj način tkivo od kiseline.

Iskušajte jedan od naših recepata:

Čaj od komorača: Stavite vodu da prokuha te joj dodajte 2 žlice sjemenki komorača. Dodajte meda kad se čaj malo ohladi i pijte po potrebi.
Čaj od đumbira: Očistite i nasjeckajte korijen đumbira otprilike veličine palca. Prokuhajte ga u vodi, a potom ostavite da stoji četvrt sata. Pijte čaj još dok je topao jer je tada njegovo protuupalno djelovanje najizraženije.

Žgaravica prehrana

Glavno je pitanje kad je posrijedi žgaravica kako se riješiti bolova i nelagode, i to po mogućnosti zauvijek. Pomnim izborom namirnica možemo u velikoj mjeri utjecati na reakcije našeg probavnog sustava.

Kao što postoji hrana koja potiče lučenje kiseline i nadražuje sluznicu jednjaka, isto tako postoji i hrana koja je neophodna ako želimo ublažiti simptome žgaravice.

Na primjer:

  • Integralne žitarice – poput ječma, heljde, integralne riže i tjestenine te bio krekera.
  • Alkalno voće – posebice banane, maline i jagode umjesto kiselog voća i agruma.
  • Kefir, acidofil kiselo mlijeko i jogurt – fermentirani mliječni proizvodi obogaćuju crijevnu mikrofloru, pospješuju probavu i bore se protiv štetnih bakterija.
  • Lisnato povrće – špinat, šparoge, blitva, brokula, celer i cvjetača spadaju u skupinu povrća koja je jako učinkovita protiv kiseline u želucu.
  • Aloe vera – je poznata po svom učinku na probavni sustav. Možete pomiješati sok od aloe vere i kefir za ukusan i zdrav doručak.

Iako je zdrava prehrana vrlo važna, kad je riječ o žgaravici, kako jedemo još je važnije od toga što jedemo. Svaki obrok je važan dio dana, stoga nije dobro jesti na brzinu.

Budite opušteni kad jedete jer stres povećava lučenje kiseline u želucu. Pobrinite se da okolina u kojoj jedete bude ugodna i nemojte pretjerivati s količinom hrane. Važno je dobro prožvakati svaki zalogaj.

Umjesto jednog ili dva obilna obroka, bolje je prilagoditi navike i jesti četiri ili pet manjih obroka na dan. S manjom količinom hrane u želucu smanjen je i pritisak na sfinkter jednjaka, a samim time i šanse za žgaravicu.

Nakoliko savjeta kako izbjeći ili ublažiti žgaravicu

  • Ako je žgaravica uzrokovana prekomjernom tjelesnom težinom, potrebno je provoditi redovitu fizičku aktivnost sa ciljem gubitka na tjelesnoj težini
  • Savjetuje se konzumacija manjih obroka, češće, svaka 2-3 sata
  • Pojesti obrok “u miru” – jer stres povećava lučenje želučane kiseline
  • Izbjegavajte nošenje uske odjeće koja pritiska trbuh
  • Jedite polako i temeljito žvačite hranu
  • Izbjegavati jesti dva ili tri sata prije spavanja
  • Izbjegavati ležanje nakon jela, osobito na desnom boku
  • Izbjegavati teže fizičke aktivnosti nakon obroka (dizanje tereta, trčanje, vježbanje…)
  • Ako vas žgaravica muči noću – podignite uzglavlje kreveta 15-20 cm, što je puno korisnije nego spavati na 3-4 jastuka
  • Izbaciti iz jelovnika hranu koja stvara probleme – ljuti i jaki začini (luk), umaci od rajčica te masnu i prženu hranu…
  • Izbaciti alkohol (vino i pivo) i gazirana pića
  • Smanjite konzumaciju kave i razmislite o prestanku pušenja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *