Astma

Život s dječjom astmom

Objave

Ovo je naša priča ali ujedno i poziv drugima na savjet..
Problemi sa astmatičnim napadajima našeg sinčića su krenuli od 7 mjeseci i trajali su do 4. godine i imali smo jako puno problema ali smo ih uspijevali kontrolirati sa sirupom koji smo nabavljali preko ordinacije našeg pedijatra iz Austrije. Pumpicu nismo uspjeli nabaviti.
Napravljena su mu testiranja na alergije jer su prva gušenja počela s dohranom. Na našu žalost testiranja su pokazala da reagira na svo povrće osim mrkve, krompira i graha te na svo voće, pogotovo na citruse. Da još nadodam da je zreagirao i na kućnu prašinu, grinje i perje.

S 4,5 godine, kako je izvadio angine, svi problemi su odjednom prestali. Ponovili smo testiranje na hranu i alergene na koje je izreagirao, ostala je bila samo kućna prašina i to jako velika reakcija.

Nažalost upisujemo se ponovo na popis Astmatičara, sada s 12 godina astma mu se vratila. Do prije 5-6 mjeseci nikakvih problema nije bilo. Kašljao je s vremena na vrijeme, prehlada tu i tamo, ništa posebno.

Naši problemi su počeli ovu zimu. Svako malo je bio bolestan, svako malo je kašljao strašno puno. Probali smo sve i svašta. Malo se smiri, pa nakon mjesec dana opet krene.
Prije 10 dana prema preporuci naše doktorice napravili smo alergo testiranje i spirometriju. Spirometriju je uspio odraditi tek iz 7. puta.
Na alergotestu (a bio je pod Rinolanom, unutar 48h ga je uzeo) pokazala se velika reakcija na grinje, životinjsku dlaku, kućnu prašinu, perje i pelud.
Dobio je narančastu pumpicu Flixotide 2x dnevno i sprej za nos Avamys 27.5 mgr.

Kako smo imali psa, morali smo ga se riješiti – srećom udomljen je kod naših prijatelja i super mu je. Stan držimo sterilno čistim.

Ima li neko od roditelja tko ima astmatičara? Imate li neki savjet kako mu poboljšati uvjete života?
On se sa svime nosi jako dobro. Redovito uzima lijek i osim povremnog kašljanja nema nekih većih problema. Do inhalatora za sada nismo stigli a nadam se da i nećemo. U kućnoj ljekarni imamo Rinolan i Ventolin koje uzimamo po potrebi.
Npr. prije par dana smo išli na selo, livada, trava, šuma… kako je ugazio golim nogama na travu tako je krenuo ospim po nogama. Srećom, žličica Rinolana je sve odmah sanirala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *