Stoma

Život sa stomom

Korisni savjeti Simptomi

Svi se mi prestrašimo i od same pomisli na kirurški zahvat. Ako se uz to treba suočiti s izvođenjem stome na trbušnoj stjenci, to će nesumnjivo izazvati strah i nelagodu. Neugodni sadržaj (feces, mokraća…) koji izlazi iz stome na nefiziološkim mjestima stvara veliku psihološku zapreku u resocijalizaciji i povratku uobičajenom životu. Stoga ćemo pokušati prikazati suvremene mogućnosti u njezi i zbrinjavanju stoma, koje omogućuju gotovo normalan život i nastavak svakodnevnih aktivnosti.

Stoma je grčka riječ, a znači otvor.
Ovisno o dijelu crijeva na kojem se izvodi, stoma može biti kolostoma (otvor debelog crijeva) ili ileostoma (otvor tankog crijeva).
Urostoma je otvor za ispuštanje mokraće. Crijevni izvod može biti privremen ili trajan. U slučaju privremene stome nakon nekoliko mjeseci otvor se zatvara operacijom.

Boja stome sliči crvenoj boji usnica. Oblik stome je obično okrugao, ali može biti i ovalan. Nakon operacije otvor je otečen, ali njegove se dimenzije postupno smanjuju uslijed postupka zalječenja. Prosječnu veličinu dostiže približno nakon tri mjeseca. U stjenci crijeva nema osjetilnih živaca, stoga ne boli ako se stoma dodiruje.

Kolostoma najčešća

Činjenica da je izvođenje stome jedan od načina da se prevlada teška bolest, često biva zasjenjena strahom od nje same. Postoje različite vrste stome (ileostoma, urostoma, traheostoma, kolostoma), a jedna od najčešćih je kolostoma – okrugli ili ovalni otvor na koji se debelo crijevo izvodi na površinu trbušne šupljine i postaje završni dio probavnog sustava kroz koji spontano izlazi feces (ako je, primjerice, riječ o urostomi, po istom principu kroz taj otvor izlazi mokraća).

Zašto se izvodi? Kad iz nekog razloga nije moguć normalan tijek probavnog sustava i pražnjenje stolice (najčešće zbog veličine karcinoma te kompliciranih akutnih ili kroničnih stanja), kirurg mora odstraniti velik dio bolesnog crijeva, nakon čega nije moguće ponovno uspostaviti kontinuitet probavne cijevi. Stoga se učini otvor (stoma) crijeva na trbušnoj stjenci (anus praeter).
Postoje privremene i trajne kolostome, no o mogućnostima i vrsti operacije treba razgovarati s liječnikom. Ako znamo da moramo dobiti kolostomu, posve je normalno da smo zabrinuti. Ipak, važno je zapamtiti da je to kirurški zahvat koji nam može spasiti život te da podrška medicinskog osoblja i obitelji neće izostati. Razumijevanje kolostome prvi je korak u prihvaćanju promijenjenoga tjelesnog izgleda, zato treba pitati o svemu što vas zanima.

Nakon operacije…
Većina bolesnika relativno se brzo privikne na stomu i počne o njoj brinuti samostalno. S obzirom na to da sadržaj stome izlazi spontano, a iznimno je agresivan za okolnu kožu, stomu treba dobro odabrati te znati kako je pravilno primijeniti i njegovati. O svemu tome bolesnika i njegovu obitelj educira se u bolnici, prije i poslije operacije u razdoblju rehabilitacije. Nastavak oporavka i njege stome nastavlja se u kući, uz pomoć medicinskih sestara. Nakon određenog vremena većina bolesnika može se samostalno brinuti za stomu.

Ileostoma

Najčešći uzroci formiranja ileostome mogu biti upalne i ulkusne crijevne bolesti, polipoza, ozljede, začepljenje crijeva i utjecaj zračenja.
Smještena je u tankom crijevu. Bolesni dio crijeva se operacijom uklanja i u brojnim slučajevima potrebno je uklanjanje i zadnjeg crijeva, a njime i analnog otvora. U takvim slučajevima zdravi dio tankog crijeva izvede se kroz otvor na stjenci trbušne šupljine, a crijevo se s nekoliko šavova pričvrsti za kožu.
Ileostoma se najčešće formira na desnoj stranu trbuha, malo niže od pupka. Promjer ileostome jest 2 – 4 cm, a izdiže se od razine trbuha 3 – 4 cm.

Urostoma

Najčešći uzroci formiranja urostome mogu biti maligna oboljenja mokraćnog mjehura, ozljede, urođene nepravilnosti i utjecaj zračenja.
Urostoma se najčešće formira na desnoj strani trbuha, malo niže od pupka. U nekim slučajevima smješta se i drugdje, zavisno od kirurškog postupka.

Dobri savjeti nakon operacije

Prirodno je da se nakon operacije osjećate slabima i neko vrijeme slabo raspoloženi. Nemojmo zaboraviti da se razdoblje tjelesnog i duševnog oporavka razlikuje kod svake osobe. Kroz prozirne stomavrećice koje se koriste u bolnici bilo kada lako možete vidjeti stomu. Uz pomoć medicinske sestre naučit ćete kako prazniti, odnosno mijenjati vrećicu te kako njegovati kožu oko stome. Početne poteškoće se mogu javljati, ali sa strpljenjem se mogu relativno brzo usvojiti ti postupci. U prvim mjesecima stoma je redovito natečena, stoga treba koristiti vrećice s većim otvorom nego kasnije.

Kada je stolica rijetka, koža je više izložena iritaciji i povećava se opasnost stvaranja oštećenja. Uzrok proljeva može biti želučano oboljenje ili jednostavna upala crijeva. Moguće je i da proljev uzrokuju lijekovi i konzumirana hrana. Da bi se nadoknadila tekućina izgubljena uslijed proljeva potrebno je uzimati više tekućine. Nemojte uzimati ljutu, začinjenu hranu, voće, povrće i voćne sokove. Ako ovo stanje potraje duže, obratite se liječniku. U slučaju proljeva isključivo se preporučuje korištenje vrećica koje se mogu prazniti. Na taj način možete zaštiti kožu od stolice u tekućem stanju i problema s kožom uslijed prečeste zamjene vrećica.

Ako je stolica tvrđa, opće raspoloženje nije nam dobro, a k tome može prouzročiti i bolove. Neke namirnice kao što su naranče, orasi, šparoge i gljive teže su probavljive, mogu uzrokovati zastoje, stoga treba promisliti o
konzumaciji istih. U slučaju zatvora preporučuje se uzimanje puno svježeg
povrća i voća. Više treba paziti na unos odgovarajuće količine tekućine
(dnevno 2 – 3 litre više puta u manjim količinama). Radu crijeva možete pomoći i tjelovježbom. Ako zatvor potraje duže, obratite se liječniku.

Ako utvrdite da unatoč unosu odgovarajuće količine tekućine, mokraća u urostomalnoj vrećici nije prozirna, već je mutna ili ako svježe ispražnjena mokraća iz stome smrdi, tada postoji mogućnost da je riječ o upali pa se obratite liječniku.

Prehrana

Pismene upute o prehrani dobit ćete po izlasku iz bolnice. Bitno je da se obroci ne preskaću i da se izbjegne neumjerenost u teškoj i masnoj hrani. Ukoliko neka hrana stvara poteškoće ne treba je jesti neko vrijeme, a kasnije se može ponovno probati sa istom. Ako su stolice rijetke (proljevaste) izbjegavati treba mlijeko, bijelu kavu, šljive, med, špinat, kao bi izbjegli i često odljepljivanje kolostomnih vrećica i iritaciju kože oko stome. Ako ste opstipirani tj. imate zatvor (nema stolice na stomu) morate promijeniti način prehrane, ali se prvo posavjetujte sa svojim liječnikom. Uzimajte puno tekućine (planinski čaj), izbjegavajte gazirana pića, jer mogu dovesti do napuhavanja. Luk, gljive, riba mogu izazvati neugodne mirise, a za neutralizaciju neugodnim mirisa stolice postoje tzv. «Pellete» koje se ubacuju u kolostomnu vrećicu.

Vrste pomagala

Dvodijelni sustav – ima odvojenu vrećicu koja se pričvršćuje na pločicu. Pločica je izrađena od specijalne stomahesive tehnologije koja se može zalijepiti za kožu, a uz to nas štiti od sadržaja iz stome. Pločica se lijepi oko stome i može ostati na tijelu tri do pet dana, pri čemu bolesnik svakodnevno mijenja vrećice, i to kad se sadržajem napune do trećine.

Jednodijelni sustav – sastoji se od vrećice i samoljepive pločice, tako da se svakodnevno mijenja cijelo pomagalo.

Dodatna pomagala – za zaštitu kože uz osnovna pomagala obvezno se koriste stomahesiv pasta i puder, remen i trbušni pojas koji će prevenirati pojavu kile nakon operacije trbušne stjenke.

Savjeti za njegu

Priprema kože – Prije primjene bilo kojeg stoma sustava, obvezno je oprati ruke sapunom i vodom. Zatim kožu oko stome koja će biti u dodiru s ljepilom treba oprati blagim, nemasnim sapunom te je dobro posušiti. Nakon toga se na kožu pomoću navlaženog prsta ili špatule u tankom sloju nanosi stomahesive pasta (koja se prethodno stavi u zdjelu tople vode kako bi se omekšala). Ako je koža oštećena, prije nanošenja stomahesive paste koristi se stomahesive puder, s tim da treba odstraniti sav preostali puder koji se nije upio.

Postavljanje pločice – Na tako pripremljenu kožu postavlja se nova pločica, s otvorom izrezanim na veličinu stome, tako da između plastičnog prstena i izrezanog otvora ostane najmanje osam do 12 mm pločice. Novitet su tzv. modelirajuće pločice, koje ne treba rezati nego se prstima modelira veličina otvora, čime se znatno smanjuje rizik oštećenja okolne kože. Na dobro pričvršćenu pločicu (nigdje ne smije propuštati) stavlja se stoma vrećica.

Koliko često mijenjati stoma vrećicu – Kod jednodijelnog sustava vrećica se mijenja kad se napuni do pola ili pri osjećaju nelagode. Valja izbjeći često i nepotrebno skidanje, jer se tako oštećuje koža oko stome. Kod dvodijelnog sustava pločica ostaje oko stome tri do pet dana, a vrećica se mijenja po potrebi. Ako se koristi vrećica na ispust s kvačicom, prazni se tako da se nakon skidanja kvačice stolica ispusti u WC školjku.

Kupanje, tuširanje, plivanje – Nema razloga za izbjegavanje vode. Jednostavno tijekom kupanja ili tuširanja treba nositi vrećicu kao i obično, a poslije je obrisati. Ako ste prethodno vrećicu i podlogu skinuli, stoma i tijelo se mogu normalno istuširati. Može se i plivati, samo se ispod kupaćeg kostima stavi mini vrećica ili stoma kapa (čep).

Održavanje kože oko stome zdravom

Većina osoba koje žive sa stomom povremeno iskusi iritaciju kože. Međutim, iritirana koža nije ‘normalno’ stanje kože. Kako biste se udobno i bezbrižno osjećali zbog vaše stoma vrećice, važno je spriječiti iritaciju kože i održavati zdravu kožu u tom području.

Ciklus iritacije
Curenje sadržaja predstavlja kontakt između sadržaja koji izlazi iz stome i kože oko stome, što uzrokuje iritaciju. Problem je u tome da jednom kad vaša koža postane iritirana, ljepilo na vrećici ne lijepi se kako treba, što vodi do još većeg curenja sadržaja. Može se razviti začarani krug curenja i iritacije kože.

Šest koraka do zdrave kože oko stome:

  • pazite da je vaša koža čista i potpuno suha prije nanošenja ljepljivog dijela vrećice,
  • prilagodite otvor u ljepljivom dijelu tako da točno pristaje promjeru vaše stome, nakon operacije normalno je da će se oblik vašeg tijela promijeniti, važno je da stalno provjeravate je li vaš predložak odgovarajuće veličine i oblika za vašu stomu, provjerite to tako što ćete svoj predložak za izrezivanje staviti preko stome kako biste vidjeli pristaje li otvor savršeno,
  • redovito provjeravajte veličinu stome, naročito ako imate herniju,
  • osigurajte potpuni kontakt između ljepljivog dijela i kože lagano pritiskajući rukom,
  • promijenite svoje pomagalo čim osjetite svrbež ili nelagodu,
  • pazite da koristite stoma pomagalo i pribor koji najbolje odgovaraju obliku vašeg tijela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *