Zob i zdravlje

Zob kao lijek

Savjeti o prehrani

Zob kao lijek ima moć snižavanja ukupnog serumskog kolesterola i LDL kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Promjena načina prehrane prva je linija obrane.

Preporuke za pravilnu prehranu naglašavaju važnost konzumiranja zob žitarica od cjelovitog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj kroničnih bolesti, prije svega kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka te šećerne bolesti tipa 2.

Zob je jako ljekovita biljka, pa ipak su malo kome poznata ljekovita svojstva zobi. Da bi ispravili tu nepravdu, koristimo priliku da vam ukažemo na neke činjenice u vezi zobi.


Zob (lat. Avena sativa) jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu. Najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, a njezino porijeklo nije poznato. Danas se najviše uzgaja na području Rusije i Kanade. Iako se većinom uzgajala za stočnu ishranu, zahvaljujući bogatim zdravim sastojcima, zob je sve češće sastavna namirnica i u svakodnevnoj ljudskoj prehrani.

Iako karakteristična prehrana Europljana podrazumijeva jeftinije žitarice poput pšenice, riže i kukuruza, stručnjaci ističu povoljan utjecaj zobi, žitarice koja je nekoć bila jako popularna u prehrani ljudi, ali čija je proizvodnja posljednjih desetljeća znatno smanjena. Zob je žitarica posebno bogata topljivim i netopljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima, mineralima te beta-glukanom.

Bogatstvo hranjivih sastojaka

Zob obiluje mineralima poput fosfora, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka, bakra i mangana, a od vitamina sadrži vitamine B kompleksa.
Izvor je brojnih antioksidansa od kojih su najvažniji vitamin E, fitinska kiselina i fenolni spojevi.

 • 100 grama zobi sadrži:
 • 389 kalorija
 • 66 grama ugljikohidrata
 • 16,9 grama proteina
 • 10,6 grama vlakana
 • 7 grama masti

Zob sadrži beta glukan

Zob sadrži velike količine beta glukana, vrste topljivih vlakana čiju su učinkovitost pokazala brojna istraživanja. Beta glukan pozitivno utječe na zdravlje srca, regulira razinu šećera u krvi i jača imunološki sustav, a koristi se kao dodatna pomoć u liječenju brojnih bolesti.

Pomaže dijabetičarima

Redoviti unos cjelovitih žitarica poput zobi pomaže smanjiti osjetljivost na inzulin.
Hrana bogata vlaknima treba puno vremena za razgradnju, čime ugljikohidrati sporije ulaze u krv.
Vlakna prolaze kroz probavni trakt gdje se razgrađuju na masne kiseline, aminokiseline i glukozu.
Taj proces usporava stvaranje šećera i pomaže sagorijevanju kalorija, smanjujući istovremeno apsorpciju masti i održavajući pritom razinu šećera stabilnom.

Osigurava energiju, vitalnost i izdržljivost

U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1.540 profesionalnih sportaša iz Australije, primjećeno je da svakodnevna upotreba zobi u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase.
Sportaši su također imali više energije i bolje su se osjećali.
Zob povećava izdržljivost tijekom vježbanja, smanjuje upalnu reakciju nakon tjelovježbe i skraćuje oporavak organizma nakon fizičkog napora. Zbog toga se preporučuje sportašima, ali i ženama u predmenopauzi koje se brzo umaraju pri svakodnevnim aktivnostima.

U narodnoj medicini stoljećima se sluz od kuhane zobi koristila kao lijek protiv slabosti, a i danas se smatra najboljim dijetalnim obrokom nakon operacije probavnih organa, šećerne bolesti i bolesti bubrega.
Zbog obilja minerala i aminokiselina preporučuje se i za dječju prehranu jer pomaže u rastu.

Štiti zdravlje probavnog sustava

Beta glukan iz zobi pomaže rastu korisnih bakterija u crijevima, uravnotežuje crijevnu mikrofloru i tako pridonosi poboljšanju općeg zdravlja organizma.
Vlakna iz zobi stolicu čine mekanom i olakšavaju konstipaciju.
Veći unos cjelovitih žitarica poput zobi povezan je i s manjim rizikom od raka debelog crijeva.

Ostale dobrobiti zobi:

 • pomaže u prevenciji astme
 • jača imunitet
 • potiče probavu
 • jača živčani sustav
 • djeluje umirujuće
 • pomaže protiv PMS-a
 • jača libido
 • smanjuje rizik od raka dojke

Zob topi kilograme

Biljna vlakna stvaraju i želatinasti sloj na stjenkama želuca te tako usporavaju probavu, što daje dulji osjećaj sitosti.
Jedna do dvije žlice zobenih mekinja dnevno pomažu u skidanju suvišnih kilograma.
Isto je i sa zobenim pahuljicama koje sadrže više vlakana od instant zobenih pahuljica koje su često krcate šećerom i treba ih izbjegavati ako želite smršaviti.

Zobena vlakna možete kupiti ovdje: https://naturashop.com.hr/731-zobena-vlakna-biljna-zobena-vlakna-u-prahu-200g.html

Označeno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *