Godinama je kravlje mlijeko bilo glavni napitak uz doručak, ali zadnjih nekoliko godina zamjenjuje ga zobeno i ostala mlijeka na biljnoj bazi.
Zobeno mlijeko nastalo je kao alternativa kravljem mlijeku radi ljudi koji su osjetljivi na laktozu. Istraživanja su pokazala kako zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg zrna. Zobeno mlijeko ne trebaju piti samo alergičari već svi kako bi im se poboljšao rad crijeva i želudca, ali i srca. Beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.
Napitak od zobi je bogato svim važnim hranjivim tvarima i savršen je izbor ako ste netolerantni na laktozu, a sve veći broj ljudi sve češće počinje otkrivati kako je upravo ta netolerancija razlog njihovih probavnih i inih smetnji.
Žitarica najbogatija kalcijem i nutritivni sastav
Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, koji zajedno s drugim mineralima (P, Fe, K, Mg, Zn) pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Zob sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru. Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave. Sastav ugljikohidrata unutar zobi je takav (škrob i vlakna), da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja, kao što je to slučaj kod rafinirane hrane. Zbog svega toga zob, u kombinaciji s voćem i orašastim plodovima predstavlja idealan doručak, naročito ako se uzima u obliku zobenih pahuljica. U zobenim pahuljicama je energija koncentrirana u manjem obujmu jer zrna u takvom obliku sadržavaju minimalne količine tekućine, što je veoma prikladno za prehranu djece, koja imaju malen obujam želuca.
Zob sadrži mnogo korisnih minerala i elemenata u tragovima, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Prepuna je vlakana koja stimuliraju rad trbuha i crijeva, beta-glukana koji pomažu snižavanju kolesterola i vlakana koja reguliraju razinu šećera u krvi. Zob isto tako ima sjajnu osobinu da pruža osjećaj sitosti, a da se pritom u organizam ne unosi previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća.
Zobeno mlijeko nema isti nutritivni sastav kao čista zob i sadrži nešto manje nutrijenata. 250 mililitara zobenog mlijeka sadrži:
- 120 kalorija,
- 3 grama proteina,
- 5 grama masti,
- 16 grama ugljikohidrata, a od toga 2 grama dijetalnih vlakana,
- vitamine A, D i B skupine,
- 27% od preporučene dnevne doze kalcija,
- 22% od preporučene dnevne doze fosfora,
- 6% od preporučene dnevne doze kalija,
- 2% od preporučene dnevne doze željeza.
Zobeno mlijeko – ljekovita svojstva
Zobeno mlijeko je odličan izbor za vas i ako pazite na kilograme, jer je njegov udio masti u usporedbi s drugim sličnim proizvodima izrazito nizak. Jedna porcija zobenog mlijeka sadrži samo 5 grama masti i to bez zasićenih masnoća. Za usporedbu, jedna porcija punomasnog kravljeg mlijeko sadrži 8 g masti, a od toga 5 g zasićenih masti.
Zobeno mlijeko u cijelosti čine žitarice i zato predstavlja izvrstan dodatak prehrani za vegetarijance i vegane. Još jedna korist od ispijanja pića na bazi sjemenki je manjak kolesterola u njemu. Punomasno kravlje mlijeko sadrži čak 24 mg kolesterola po porciji.
Ovo mlijeko sadrži važan nutrijent koji se zove beta glukan. Radi se o topivim vlaknima koja djeluju imunomodulirajuće. Redovita konzumacija hrane bogate beta glukanom pomaže u sprječavanju infekcija te poboljšava rad imunološkog sustava.
Osim toga, beta glukan može smanjiti rizik od dijabetesa jer pomaže pri regulaciji razine šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.
Zob sadrži dijetalna vlakna koja mogu pomoći kod poticanja rada mišića crijeva probavnog sustava. Tako promoviraju zdravlje probave i olakšanje simptoma poput proljeva, zatvora i grčeva u trbuhu. Neka istraživanja pokazuju da konzumacija zobi može pomoći rastu probiotičkih mikroorganizama u debelom crijevu.
Kako ga napraviti zobeno mlijeko
Zobeno mlijeko veoma lako možete napraviti i kod kuće.
Za pripremu zobenog mlijeka ćete trebati:
- 80 grama zobenih pahuljica,
- oko 700 ml vode.
Postupak pripreme je sljedeći:
- U blender uspite vodu i zobene pahuljice.
- Dobro sve pomiješajte.
Dobivenu tekućinu treba isfiltrirati od čvrstih zaostataka preko tanke krpe ili u cjedilu sa sitnim rupicama.
Tako pripremljeno zobeno mlijeko može stajati zatvoreno u hladnjaku i do pet dana.
Zobeno mlijeko nije za svakoga
Naime, neke kupovne verzije zobenog mlijeka sadrže velike količine šećera koje mogu smanjiti učinak njegovih prednosti. Osim toga, ovaj proizvod nije uvijek bez glutena i ne uzimajte ga ako ste intolerantni na njega. Isto tako, ako imate dijete, majčino mlijeko nikada ne smijete zamijeniti zobenim mlijekom jer to može ometati razvoj djeteta.