Zubni kamenac

Zubni kamenac i kakoga se riješiti

Korisni savjeti Simptomi

Dugotrajno nakupljanje kamenca i naslaga na zubima obično rezultira ozbiljnijim stomatološkim problemima, poput upale zubnog mesa, povlačenjem kosti i zubima koji se klimaju. Svaki stomatolog će vam preporučiti da zubne naslage redovito čistite kako bi izbjegli ove neugodne posljedice – minimalno jednom godišnje.

Zubni plak je ljepljiv film koji se svakodnevno formira na vašim zubima. Sigurno vam je poznat onaj sklizak, ljepljiv sloj koji osjećate na zubima pri buđenju. Ako se zubni plak ne uklanja redovito, može nakupiti minerale iz sline i stvrdnuti se u bjelkastu ili žutu tvar zvanu zubni kamenac.

Zubni plak nazivamo biofilmom jer je zapravo zajednica živih i neživih mikroorganizama okružena slojem ljepljivog matriksa koji se nalaze na površini zuba. Biofilm je vrlo raznolika mikrobna zajednica, a interaktivna priroda tih mikroba čini plak posebno otpornim na antimikrobna sredstva. Plak čvrsto prianja uz površinu zuba i može se ukloniti samo mehaničkim čišćenjem.

Stvaranje plaka složen je proces koji se zbiva u nekoliko faza. Već 20 minuta nakon čišćenja zuba nastaje tanka, prozirna naslaga bez stanica i bakterija. Zatim počinje naseljavanje bakterija, povećava se voluminoznost plaka te se smanjuje njegova propusnost. U plak tada mogu prodirati samo male molekule, primjerice saharoza, kojoj se pripisuje veliki kariogeni potencijal.

Bakterije u plaku hrane se šećerima čijim metabolizmom nastaju organske kiseline. S vremenom kiseline oslobođene iz zubnog plaka dovode do demineralizacije tvrdih zubnih tkiva, odnosno do karijesa. Bakterije u plaku mogu prouzročiti i rani stadij bolesti parodonta koji se naziva gingivitis. Gingivitis zbog plaka je reverzibilan, no napreduje li upala i zahvati potporna tkiva, riječ je o parodontitisu.

Kako nastaje zubni kamenac?

Kamenac na zubima nastaje iz mekih naslaga u kojima se s vremenom natalože minerali iz sline. Dakle, što je manje plaka na vašim zubima to će se manje kamenca stvarati.

U plaku se nalaze ostatci hrane i bakterije koje se hrane tim ostatcima. Plak i kamenac stvaraju hrapavu površinu povoljnu za daljnje nakupljanje nečistoća pa se stvara začarani krug gdje kamenca nastaje sve više i više. Primjećuje se kao tvrda naslaga u području spoja zuba i zubnog mesa.

Najviše kamenca se najčešće taloži u blizini žlijezda slinovnica, a to je ispod jezika i oko gornjih molara. Kod djece je često vidljivo nakupljanje bijelog kamenca na donjim prednjim zubićima zbog velike produkcije sline.

Dugotrajno nakupljanje zubnog kamenca na zubima obično dovodi do ozbiljnih stomatoloških problema kao što su upala zubnog mesa, iritacija i krvarenje, loš zadah, a s vremenom, i povlačenje kosti oko zuba, odnosno parodontozu.

Vrste kamenca

Klinički razlikujemo 2 vrste kamenca:

Bijeli kamenac: nalazi se iznad razine zubnog mesa; bijele je boje ili pigmentiran od hrane i pića koja se konzumira
Crni kamenac: nalazi se ispod razine zubnog mesa, taj kamenac je iznimno opasan i dugoročno može izazvati klimanje i ispadanje zubiju.

Uklanjanje zubnog kamenca

Svi mi dobro znamo kako se pravilno održavaju zubi, ali nikad nije na odmet ponoviti. Odgovarajuća četkica i pasta za zube, konac za čišćenje zubi i tekućina za ispiranje usne šupljine, pranje zubi ujutro i navečer te redoviti stomatološki pregledi važni su preduvjeti za zdrave i lijepe zube. Poštivanjem ovih smjernica spriječiti ćete nakupljanje bakterija, raznih oboljenja usne šupljine, ali i nastanak zubnog kamenca.

Iako, unatoč četkanju tvrdi kamenac se ne može skinuti s četkicom. Tvrdi kamenac je potrebno počistiti u stomatološkoj ordinaciji ultrazvučnom sondom koja će kamenac razbiti i očistiti vaše zube.

Za međuzubne prostore, kako bi se odstranili ostaci hrane i bakterija koji se sakupljaju u područjima nedostupnima četkici, možete koristiti zubni konac ili interdentalnu četkicu , te jednom dnevno ispirati tekućinom za ispiranje usta. Čišćenje zubnim koncem ili interdentalnom četkicom odstranjuje se do 70 % plaka.

Čišćenje zubnog kamenca potrebno je obaviti kod vašeg stomatologa najmanje jedanput godišnje, a u slučaju da ste skloni pretjeranom stvaranju kamenca i do 2 do 3 puta godišnje.

Redovne kontrole kod vašeg stomatologa i dobra oralna higijena svakako će pomoći da smanjite mogućnost nastanka zubnog kamenca.

Uklanjanje zubnog kamenca kod kuće

Domaći pripravci nikada ne smiju biti zamjena za pravilno i profesionalno liječenje, nego samo dodatno sredstvo.

Soda bikarbona: soda bikarbona se stoljećima koristi kao sredstvo za čišćenje zubi. Riječ je o abrazivnoj tvari koja uklanja nečistoće s površine zuba. Sve što trebate učiniti je uzeti žličicu sode bikarbone i dodati par zrna soli. Četkicu utrljajte u smjesu i laganim pokretima perite zube. Nakon korištenja sode bikarbone operite zube s pastom za zube i isperite usta.

Aloe vera i glicerin: aloa je također od davnina prepoznata kao iznimno kvalitetna i zdrava biljka. Jeste li znali da vam može pomoći u očuvanju zubi od nastanka zubnog kamenca? Uzmite šalicu vode i u njoj rastopite dvije žlice soda bikarbone. Zatim dodajte žličicu aloe vera gela. Na kraju sve začinite s nekoliko kapi eteričnog ulja i 4 žličice glicerina. Upravo ste pripremili smjesu za čišćenje zubi koju možete koristiti ujutro i navečer.

Kora od naranče: unutarnju stranu kore od naranče prislonite na zube i polako trljajte. Osim toga, možete odrezati komadić kore i držati u ustima (na zubima) kako biste uklonili neželjene mrlje na zubima.

Sjeme sezama: sjeme sezama može se koristiti kao piling za zube. Konzumiranje sezama uklonit ćete plak. Ono što je najvažnije, neće doći do oštećenja zubne cakline. Jednostavno uzmite nekoliko žličica sezama u usta i prožvačite ga, no nemojte progutati. Uzmite suhu četkicu za zube i iščetkajte zube sa sezamom u ustima. Sezam je dobar i za uklanjanje mrlja na zubima.

Za kraj – 5 savjeta za zdrave zube

  • Konzumirajte hranu koja jača zube: mlijeko i mliječni proizvodi pomoći će i ubrzati rast mliječnih zuba, a jednako tako ojačat će trajne zube odraslih osoba. Kalcij jača zubnu caklinu, a luk je bogat tvarima koje pomažu u borbi protiv bakterija usne šupljine.
  • Pijte dovoljno vode: i to svakako vode, a ne drugih tekućina poput sokova, kave i gaziranih pića. Dovoljan unos vode u organizmu uravnotežuje pH vrijednost. To je odlična prevencija ne bi li došlo do pojave karijesa i problema sa zubima. Osim toga, riješit ćete se problema neugodnog zadaha.
  • Izbjegavajte lošu hranu i pića te pušenje: gazirani sokovi najveći su neprijatelj zdravih zuba. Ne samo da šećer može izazvati karijes nego kiselina iz soka oštećuje zubnu caklinu. Ako ste uz to i strastveni pušač, neće puno proći, a vaši će zubi poprimiti žuti ton.
  • Koristite zubne paste s fluorom: fluor i druge antibakterijske supstance u pastama za zube štite zube i zubno meso o razvoja karijesa. Korištenjem fluoridne paste zubna caklina jača i postaje otpornija vanjske uzročnike. Istu funkciju ima slina, a kako je nje tijekom noći manje, fluor preuzima taj zadatak.
  • Očistite prostor između zubi: za čišćenje prostora između zubi redovito koristite zubni konac. Postoje prostori u usnoj šupljini u kojima se vrlo lako mogu zavući ostatci hrane te jedino pravilnim korištenjem zubnog konca možete ukloniti te nečistoće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *