Zubobolja

Zubobolja – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Zubobolja tj. bol u zubu ili zubima vrlo je česta pojava kako kod djece tako i kod odraslih.
Zubobolja se najčešće odnosi na bol u zubu, oko zuba ili u čeljusti. Bol u zubu može biti vrlo neugodna te se intenzitet boli može smanjivati i povećavati kroz vrijeme. Bol može biti trajna ili biti izazvana podražajem kao što je primjerice toplina, hladnoća, slatka ili kisela hrana i piće, žvakanje pa čak i pranje zubi.

Koji su najčešći uzorci zubobolje?

Najčešći uzroci zubobolje su :

 • Zubni karijes
 • Osjetiljivost na toplo i hladno
 • Oštećena (ispala) plomba
 • Upala živca
 • Izbijanje zuba
 • Ozljeda usne šupljine

Ostali simptomi koji ukazuju na bol u zubu odnose se na:

 • Bol tijekom žvakanja
 • Osjetljivost na vrući/hladni zrak i tekućinu
 • Krvarenje ili iscjedak oko zuba ili desni
 • Oticanje zuba
 • Oticanje čeljusti ili obraza

Karijes

Zubi bole u različitim situacijama uslijed djelovanja različitih podražaja. Kada jedete slatko ili kiselo i osjetite bol u zubu, to je često simptom postojanja karijesa. Osobito ako vas boli samo jedan zub, a ne svi zubi.

Ako vas bole svi zubi, tada se obično radi o osjetljivim ili previše osjetljivim zubnim vratovima, no takva bol varira; bol zna biti intenzivna tjedan ili dva, zatim desetak dana jenjava da bi na kraju bol potpuno nestala. U tom slučaju preporučujemo vam paste za preosjetljive zube čija će redovna upotreba smanjiti učestalost javljanja ovakve vrste bolova u zubima.

Osjetljivost na hladno

Zubi mogu reagirati i na termičke podražaje. Najučestalija vrsta ovakve boli u zubu je bol na hladno. Dvije su vrste boli; jedna koja traje tek nekoliko sekundi i prolazi sama od sebe nakon što je nestao izvor podražaja te druga bol kada i nakon podražaja na hladno zub boli jednu do dvije minute.

Ovakva vrsta boli ukazuje na upalu zubne pulpe te je nužno posjetiti stomatologa inače vrlo lako može doći do komplikacija.

Osjetljivost na toplo

Druga vrsta boli na termičke podražaje je bol na toplo. Ona je simptom uz napredovalog procesa u zubnoj pulpi. Riječ je o vrlo intenzivnoj boli koja uglavnom u većini slučajeva natjera pacijente da potraže pomoć od stomatologa.

S upalom zubne pulpe povezuje se oštra bol, a s upalom okolnog tkiva uglavnom se javlja tupa bol. U zubima često možete osjetiti bol koja pulsira; ovakva vrsta boli najčešće se povezuje s upalom živaca.

U svim nabrojanim slučajevima preporučujemo posjet specijalistu. Liječnici navode kako boli koje su neurološkog porijekla i refleksne boli koje su uzrokovane poremećajima u žvačnoj muskulaturi često mogu uvjeriti osobu da je boli određeni zub. Bol je refleksivna i puno puta reflektira se u susjedni zub od onog koji je zapravo izvor boli.

Zna se dogoditi da pacijenti zapravo ne znaju točno koji ih zub boli ili misle da ih bole dva ili tri zuba u isto vrijeme, dok je izvor boli sasvim neki treći zub iz gornje čeljusti. Ovakvi su slučajevi česti, no svaki zahtijeva odlazak kod stomatologa za uklanjanje boli.

Ublažavanje zubobolje

Zubobolja se može otkloniti samo popravkom zuba. U nekim slučajevima, potrebno je zubobolju ublažiti prije odlaska zubaru. Neke zubobolje, poput one izazvane rastom umnjaka, ne možemo liječiti, već samo ublažavati (osim ako upale nisu toliko jake da zubar preporuči vađenje umnjaka). Za bilo koju od ovih situacije, posežemo za sličnim preparatima – onima koji će smanjiti upalu i ublažiti bol.

Za ovu namjenu najbolji su preparati s antibiotskim i analgetskim djelovanjem. Najviše se preporučuju preparati od češnjaka ili sam sirovi češnjak. On je ujedno i analgetik i antibiotik koji će zaustaviti bol i smanjiti upalu. Nanosi se smrvljen na bolni zub, gdje mora ostati nekoliko minuta.

U zubobolji pomaže i čaj od gospine trave, pomiješan s lovorom i nevenovim cvijetom, kojim se usna šupljina ispire nekoliko puta dnevno. Jednako djelotvoran je i muškatni oraščić pomiješan s kokosovim uljem, koji se maže na bolno mjesto nekoliko puta dnevno. Djeluje jer muškatni oraščić sadrži miristicin koji ima sedativni učinak i miruje bol. Ulje klinčića također ima sedativno djelovanje, ali i antibakterijsko pa smanjuje upalu te time ublažava bol. Prije primjene miješa se s maslinovim uljem i takav se mućka u ustima nekoliko puta dnevno.

Kaduljom protiv zubobolje

Još jedna biljka koja odlično djeluje protiv zubobolje je kadulja. Kadulja sadrži preko 60 ljekovitih tvari koje povoljno djeluju na organizam. Među njima su i one antibakterijske, pa ima posebno jako protuupalno i antivirusno djelovanje. Sadrži flavonoide koji ne samo da smanjuju upalu, nego djeluju i analgetski. Posebno dobro djeluju na usnu šupljinu, pa vrlo brzo olakšava i suzbija bol zubnog mesa bilo da je uzrokovana upalom desni ili bolnim zubom. Isto tako, smanjuje mogućnost nastanka karijesa.

Kadulja se protiv zubobolje može primjenjivati u obliku čaja od kadulje ili hidrolata od kadulje. Čaj se skuha i ohladi, pa nekoliko puta dnevno mućka u ustima, a talog se može staviti na bolno mjesto i držati desetak minuta. Hidrolat se može direktno našpricati u usnu šupljinu, na desni, a posebno na mjesto bolnog zuba.

Hidrolat od kadulje vrlo je blaga otopina koje se može i gutati. Naziva se i cvjetnom vodicom jer nastaje destilacijom biljnog materijala kadulje te kondenzacijom vodene pare koja u sebi sadrži otopljene biljne komponente i molekule eteričnog ulja kadulje. Tako hidrolat zadržava sva svojstva ove biljke, uključujući i ona ljekovita. Hidrolat je posve prirodan proizvod, bez aditiva ili alkohola, pa se može koristiti više puta dnevno, bez straha od predoziranja ili nuspojava, a koristiti ga mogu i djeca, trudnice i starije osobe.

Zubobolja je doista neugodna bol koja zahtjeva intervenciju zubara, ali nekada nam treba nešto za ublažavanje boli prije mogućnosti posjeta liječniku. Za takve slučajeve koristite proizvode od ljekovite kadulje, čime ćete i otkloniti bol, ali i smanjiti upalu.

Upala sinusa kao česti uzročnik boli

Postoje i specifični bolovi koji zapravo nemaju veze s dentalnom medicinom. Riječ je o upali sinusa. Brojni pacijenti u ovakvoj situaciji osjete snažnu bol u gornjoj čeljusti te odmah posjete stomatologa, no zapravo ih ne bole zubi, već ih boli maksilarni sinus.

Kakvu god zubobolju osjetili, preporučujemo vam da svakako posjetite stomatologa koji će zasigurno ukloniti izvor boli (ako je zaista riječ o zubobolji) ili će vas uputiti na daljnje liječenje.

Može li se zubobolja spriječiti?

Gledajući statistike, glavni uzročnik zubobolje je karijes što dovodi do činjenice da redovitim održavanjem oralne higijene zubobolja se u dobrom dijelu može spriječiti. Dobra oralna higijena uključuje:

• Svakodnevno četkanje zubi minimalno dva puta dnevno
• Svakodnevno korištenje zubnog konca
• Svakodnevno korištenje vodice za ispiranje usta
• Svakodnevno korištenje interdentalne četkice

Osim svakodnevne oralne higijene vrlo bitno je redovito posjećivati stomatologa kako bi stomatolog mogao pravovremeno reagirati i spriječiti veće posljedice kao što je gubitak zuba.

Pazite na prehranu: treba voditi računa o tome što jedete. Izbjegavajte slatku i ljepljivu hranu koja se jednostavno zalijepi za prostor između zuba. Bakterije rastu na rafiniranom šećeru i škrobu, stoga neka namirnice bogate ovakvim nezdravim sastojcima budu zadnje na vašoj listi pravilne prehrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *