Žučni kamenci

Žučni kamenci – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Žučni kamenci su najčešća bolest žučnih puteva i mogu biti veličine zrna pijeska pa sve do veličine loptice za golf. To je skup kristala u žučnom mjehuru (kolelitijaza) ili žučnim vodovima (koledokolitijaza).

Oko 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju dva puta češće.
Prema izgledu i kemijskoj strukturi žučne kamence dijelimo u dvije osnovne skupine: kolesterolski (80%) i pigmentni kamenci (20%).

Prehrana igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima.

Također se smatra da je pretilost rizični faktor za pojavu kamenaca. Nije toliko bitan sam kalorijski unos, već energetska neravnoteža koja pritom nastaje zbog manjka fizičke aktivnosti.

Što uzrokuje žućne kamence?

Žuč se proizvodi u jetri i pohranjuje u žučnom mjehuru dok se ne prevozi do tankog crijeva, gdje pomaže kod probave masti i vitamina topljivih u mastima, kao što su A, D, E i K. Žučni kamenci nastaju kada postoji neravnoteža u procesu prijenosa žuči. Kolesterolni kamenci mogu nastati kad žučna kiselina sadrži previše kolesterola, previše bilirubina ili nedovoljno žučnih soli.

Žene imaju dvostruko veću vjerojatnost od muškaraca da će razviti žučne kamence zbog toga što višak estrogena iz trudnoće, hormonska nadomjesna terapija i kontracepcijske pilule mogu povećati razinu kolesterola i smanjiti gibanje žučnog mjehura, što može olakšati nastanak žučnog kamenca.

Crni pigmentni kamenac obično se sastoji od bilirubinskih polimera i kalcijevog karbonata, a rijetko sadrži kolesterol. Ovi kamenci se uglavnom nalaze u žučnjaku, a mogu se razviti kao rezultat oštećenja jetre, alkoholne bolesti jetre, hemolitičke anemije i starosti.

Ljudi koji imaju značajne oscilacije u težini, također imaju veći rizik od razvoja žučnih kamenaca.

Simptomi

Kod oko 80% ljudi, žučni kamenci vrlo često ne uzrokuju nikakve simptome, dok su kod ostalih 20% primjetni simptomi nakon obilnog i masnog obroka, kao što su bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina ili povraćanje.

Žučna kolika je najneugodniji simptom žučnih kamenaca, a manifestira se u obliku vrlo jake i neugodne boli (u gornjem, desnom dijelu trbuha – pod desnim rebrenim lukom) koja može trajati satima.

Žučna kolika javlja se kao posljedica zapinjanja žuči u žučovodu. Žučna kolika nastaje zato što žučni mjehur istiskuje žuč u dvanaesnik pa time vrši pritisak na kamenac.

Dodatni simptomi žučnih kamenaca obuhvaćaju vjetrove i nelagodu u trbušnoj šupljini nakon obilnog i masnog obroka.

Dijagnosticiranje žučnih kamenaca

Osim fizikalnim pregledom, koji otkriva bolnost u gornjem desnom dijelu trbuha, žučni kamenci se dijagnosticiraju krvnim, rendgenskim i ultrazvučnim pretragama. Ultrazvučni pregled trbuha je bezbolna, jednostavna i visoko osjetljiva pretraga kojom se dokazuju kamenci u žučnjaku. Liječnik će zatražiti i određene laboratorijske pretrage koje ukazuju na funkciju jetre i žučnog sustava.

Pacijentima s kamencima u žučnom mjehuru koji ne stvaranju smetnje i koji imaju promjer manji od 3 cm preporučuje se kontrolno praćenje te promjena načina prehrane. Ne moraju se uzimati lijekovi niti se podvrgnuti kirurškom odstranjenju kamenaca.

Izuzetak čine oboljeli koji imaju veliki rizik od pojave raka žučnog mjehura ili komplikacija žučnih kamenaca te koji imaju polipe na žučnom mjehuru. Kad se smetnje jednom jave, obično traju dok se žučni mjehur ne odstrani operacijom.

Indikaciju za kirurški zahvat predstavlja žučni kamenac koji stvara tegobe i kliničke komplikacije, kao i prisutnost kamenaca u velikom žučnom vodu.

Žučni kamenci – liječenje

Žučni kamenci često ne uzrokuju simptome pa ne zahtijevaju liječenje. U tom slučaju se oboljelom preporučuje promjena načina prehrane (nisu potrebni lijekovi, kao ni kirurški postupak).

Izuzetak čine oboljeli koji imaju:

-rizik od komplikacija žučnih kamenaca (raka žučnog mjehura),
-polipe (dobroćudne tumore) na žučnom mjehuru.

Kirurški postupak je potreban kada:

-žučni kamenac uzrokuje simptome,
-stvara kliničke komplikacije,
-postoje kamenci u velikom žučnom vodu.

Obavlja se endoskopskim putem, kod kojeg se koristi kamera i specijalni instrumenti, a može se napraviti i otvaranjem dijela trbušne stijenke.

Također, liječnik može preporučiti i lijekove za otapanje žučnih kamenaca, no takvo je liječenje uglavnom dugotrajno.

Operacija žučnih kamenaca

Laparoskopska operacija žuči se izvodi kroz 3 ili 4 ubodne rane promjera do 1 cm, bez potrebe oštećenja strukture prednjeg trbušnog zida. U potrebna ubodna mjesta uvode se cjevčice – kamera, teleskop i potrebni instrumenti kako bi se mogla izvršiti operacija. Oporavak traje oko tjedan dana.

Danas se klasična otvorena operacija rijetko primjenjuje.

Prevencija

Kao što ste prethodno mogli utvrditi – upala žuči uglavnom je uzrokovana stilom života, odnosno lošom prehranom i supstancama koje tijelo ne može (poput kolesterola) baš tako lako preraditi.

Stoga vam donosimo nekoliko preventivnih mjera i metoda samopomoći:

-Ograničite unos hrane koja sadrži životinjske masti (punomasno mlijeko, masno crveno meso, keksi, kolači, kobasica, slanina, šunka, kulen).
-Smanjite unos životinjskih bjelančevina i dodanog šećera.
-Jedite mnogo povrća i voća te druge namirnice bogate vitaminima C i E, a i namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline (jezgričasto voće).
-Jedite smeđu ili integralnu rižu te cjelovite žitarice.
-Pripazite na to da su vam obroci redoviti te da se ne prejedate – pogotovo onom hranom koja vam može škoditi.
-Pijte gorke napitke poput recimo tonika – koji vam mogu pomoći u probavi.
-Svakog dana vježbajte (najbolje kardio trening) jer to može spriječiti nastajanje kamenaca od kolesterola, ili barem povećajte fizičku aktivnost.

Žučni kamenci – prirodno liječenje

Da biste spriječili rizik prevelike koncentracije žuči, pijte najmanje 6 čaša vode dnevno, a ako možete, preporučljivo je i više kako biste potaknuli protok žuči.

Uzimajte žličicu maslinova ulja i žličicu limunova soka na dan.
Spas možete potražiti u biljnim lijekovima npr. maslačak i druge gorke biljke mogu potaknuti normalno kolanje žuči.
Pripravite čaj od korijena maslačka, dimnjače, matičnjaka i sladića – pijte po šalicu svaki sat dok simptomi ne popuste.
Alternativa spomenutim čajevima mogu biti čaj od kamilice ili paprene metvice.
Gore navedene čajeve možete piti i tri puta na dan ako vam obroci izazivaju neugodne i neizdržive simptome poput bolova ili povraćanja.
Ako imate manjak želučane kiseline, možete uzimati i nadomjestak betain hidroklorida.
Svaki dan konzumirajte 1000 – 1200 mg vitamina C.

Na nastanak žučnih kamenaca utječete baš vi.

Više o prehrani za žuč pročitajte ovdje.

2 razmišljanja na “Žučni kamenci – uzroci, simptomi i liječenje

  1. Hvala za odličan članak. U rujnu idem na laparoskopsku operaciju žuči iako ponekad imam tek blage tegobe, kolike nisam imala nikad. UZV 3 kamena 0,7 mm.Na žučnoj dijeti sam i htjela bih skinuti bar malo kg u predstojeća 3,5 mj. Imam 15 kg viska. Kako su žučnoj dijeti ipak baza ugljikohidrati trebam savjet kako i da smanjim kilažu. Jedem 5-6 obroka dnevno, povrce, bijelo meso Itd. Masnoće tek 2 male žličice dnevno maslinovog ili bez toga. Savjet?

  2. Hvala na pohvali Snježana, i baš mi je drago što vam se svidio članak.
    Imate članak i o prehrani – https://hipokrat.com.hr/prehrana-za-zuc/

    Što se kilaže tiče, najbolje je jesti što više žive biljne prehrane. Tu su prirodni ugljikohidrati (glukoza) i enzimi, malo tjelovježbe,… Navečer jedite samo povratnu juhu.

    Lijep pozdrav,
    Boris

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *