Žutika

Žutika kao lijek

Savjeti o prehrani

U narodnoj medicini žutika je vrlo važna još od srednjega vijeka. U obliku pripravaka za vanjsku i unutarnju uporabu koristila se kod slabog rada jetre i žučnog mjehura, kod žutice, zatvora, slabog apetita i reumatskih tegoba. Zreli su se plodovi koristili za spravljanje sokova, marmelada, a ponekad i octa. Svi su ti načini primjene do danas zapravo dobili znanstvenu potvrdu, premda žutiku koristimo samo u gotovim pripravama i čajnim mješavinama.

Ova biljka raste u živicama, svijetlim šumama te na obroncima u području cijele Hrvatske te je rasprostranjena i u Europi. To je listopadni grm visine do tri metra s uspravnom ili u luku savijenom stabljikom. Plodovi biljke podsjećaju na šipak, samo su znatno manji.

Ljekovita kora, list i plod

U ljekovite svrhe koristi se kora (Berberidis cortex), list (Berberidis folium) i plod (Berberidis fructus). Kora žutike uzima se u kasnu jesen i s nadzemnih i s podzemnih dijelova biljke. Kora je izbrazdana i sivosmeđe boje, a njezina unutarnja strana je žarko žute boje (zbog berberina) te ima gorak okus. Kora je najljekovitiji dio biljke. U kori nadzemnih dijelova najviši je postotak alkaloida (5,5%), a glavni tip alkaloida su izokinonski alkaloidi, odnosno berberin.

Bogatstvo vitamina

Lišće se koristi samo ponekad, bogato je vitaminima C i E te sadrži malu količinu alkaloida. Plodovi se skupljaju u kolovozu ili rujnu. Oni se najčešće prerađuju u sokove i marmelade, a ostatak se koristi kao dodatak čajnim mješavinama. Bogati su vitaminom C, karotenom, vitaminom E te sadrže pektin i šećere, a ne sadrže alkaloide. U Iranu se plodovi koriste u svakodnevnoj prehrani. Cvjetovi su žuti i mirisni, skupljeni po 10- 30 zajedno u viseće grozdaste cvatove.

Pomaže u liječenju

  • pospješuje izlučivanje žuči.
  • poboljšava optok krvi uz istovre­meno sniženje krvnog tlaka.
  • otklanja zastoj funkcije žuči, žutice, oteknuće jetre i ostale bolesti jetre.
  • preporuča se kod proljeva, a naročito kod karakterističnih proljeva tuberkuloznih plućnih bolesnika.
  • pospješuje aktivnost bubrega, ali se ne smije primijeniti kod grozničave upale bubrega.
  • pomaže u liječenju upale žučne kesice povezane s jakim bolo­vima u leđima.
  • pomaže u liječenju hemoroida.
  • pomaže kod kronične vodene bolesti.
  • pomaže kod bolnog zadržavanja mokraće i bolova u mokraćnim kanalima.

Primjena u narodnoj medicini

Narodna medicina posvetila je grmu žutike cjelokupnu pažnju i naučila ga cijeniti.
Već spomenute mogućnosti liječenja proizašle su prvobitno iz narodne medicine, a daljnje su mogućnosti liječenja: sa šećerom ukuhani sok od žutike uziman žlicom sprečava povraćanje uzrokovano trudnoćom.

Voćni ocat pripremljen iz boba žutike, uziman čajnom žlicom, blago je sredstvo za otvaranje.

Žutika je osobito prikladna kao lijek u slučaju otečene jetre sa žuticom i otečene slezene poslije malarije, jer steže tkivo slezene i tako istiskuje uzročnike malarije u krv, gdje ih leukociti progutaju i razgrade, a kinin ubija. Još se bolji pokazao atebrin i plasmochin.

Uvarak od lišća liječi od škorbuta i vodene bolesti. U slučaju upale bubrega s groznicom taj se lijek ne smije uzimati. Alkaloid berberin, koji se nalazi u svim dijelovima biljke, podražuje centar za disanje i centre krvotoka, usporava puls i suzuje krvne žile djelujući na njihove živce.

Zbog toga se primjenjuje i za zaustavljanje krvarenja iz maternice izvan menstruacije, ali je u tom slučaju prijeko potrebna kontrola liječnika. U tu se svrhu priprema infuzum od 20 g kore prelivene s 1I uzavrele vode, što se poklopi i nakon 7-8 sati procijedi. Piju se 2-3 šalice dnevno, prije jela.

Svježi sok

Svježim sokom iz plodova liječe se grozničava stanja, učvršćuju desni i klimavi zubi, zaustavlja krvarenje iz desni, a od svježega soka pripremljen sirup pomaže u liječenju tuberkuloze, plućnih, crijevnih i jetrenih bolesti.

Priprema jela

Žutika se koristi prvenstveno zbog visoke razine limunske kiseline, koja daje poseban okus jelima. Bobice možete dodavati različitim desertima, voćnim napicima ili u marinadama za meso i ribu.

Riječ znanosti

Mnoga istraživanja pokazala su pozitivne farmakološke učinke B. vulgaris. Dokazan je utjecaj na akne. Ekstrakt plodova žutike koji se koristio u ispitivanju ispitanici su dobro podnosili pa se pokazao kao izbor u liječenju akni. Osim toga, zbog antioksidativnog djelovanja potvrđeno je djelovanje na kardiovaskularne bolesti i hipertenziju. Studije su pokazale da upotreba žutike regulira i dijabetes te ima utjecaj na lipidni profil kod ljudi.

Ekstrakt korijena žutike je učinkovit u prevenciji nastanka kamena u gastrointestinalnom traktu. Ekstrakt korijena vrste Berberis aristata pomaže pri regulaciji dijabetesa (studija na životinjama). Vrsta Berberis croatica Horvat bogata je berberinom, fenolima i flavonoidima. Ekstrakt korijena te vrste pokazao je antimikrobno djelovanje na Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Candida albicans.

Možemo zaključiti da bogati sastav ove biljke opravdava njezinu upotrebu. Posebno je važna zato što sadrži antioksidanse koji sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala u našem organizmu.

Nuspojave

OPREZ! Ne smije se koristiti u trudnoći! Pripravci od žutike djeluju na maternicu, te ih ne valja uzimati u trudnoći.

NAPOMENA. Plodovi – (bobice) jestivi su kad sazriju, a svježi list i cvijet su otrovni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *