Breskva (Prunus persica) je veoma raširena voćka u svijetu (postoji oko 2 500 sorti). Iako se, prevedeno s latinskog zove perzijska šljiva, breskva je zapravo porijeklom iz Kine i smatra se da je u Europu donio Marko Polo.
Koristi se u sirovom stanju a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova kao i za sušenje.
Cvijet breskve se bere u ožujku, travnju i svibnju a plod od početka lipnja do rujna. U plodu breskve ima šećera, karotena, voćnih kiselina, bjelančevina, škroba, minerala, vitamina A, B, C. Koristi se u ishrani, industriji i medicini.
Ako nabavite breskvu koja nije prskana kemijskim sredstvima, obvezno pojedite ovojnu kožicu jer se baš u njoj nalazi najveća količina vitamina. Breskva prskana kemijskim sredstvima najčešće izaziva alegriju i truje organizam, bez obzira na to kako je i koliko ispirali vodom. Najzdravije su i najkorisnije biobreskve, koje izabiru i kukci, odnosno crvići koji se njome slasno hrane. Osušena breskva znatno je kaloričnija od svježe, a sadrži i veću količinu ugljikohidrata, bjelančevina i minerala. Primjerice, svježi plod breskve ima 195 miligrama posto kalija, a u suhoj breskvi kalija je 1.150 miligrama posto, odnosno čak 5,8 puta više. Deset dekagrama svježe breskve daje 43 kalorije, a ista količina suhe breskve daje 281 kaloriju energije. Svježe breskve preporučuju se djeci, bolesnicima svih uzrasta, (pre)debelim osobama, rekonvalescentima i starijim osobama, a suhe sportašima, fizičkim radnicima, trudnicama i dojiljama…
Nutritivne vrijednosti / kalorije
- 100g = 39 kalorija
- Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
- Zasićene masti: 0g (0%)
- Trans masti: 0g
- Kolesterol: 0g
- Sol: 0mg (0%)
- Ugljikohidrati: 10g (3%)
- Vlakna: 1g (6%)
- Šećeri: 8g
- Proteini: 1g
Najzastupljeniji vitamini i minerali
- 100 grama breskve sadrži:
- Vitamin A: 326 IU (7% dnevnih potreba)
- Vitamin C: 6,6mg (11%)
- Vitamin E: 0,7mg (4%)
- Vitamin K: 2,6mcg (3%)
- Vitamin B3 (niacin): 0,8mg (4%)
- Kalij: 190mg (5%)
- Bakar: 0,1mg (3%)
- Mangan: 0,1mg (3%)
Što breskva liječi?
Od listova i cvjetova breskve priprema se čaj za smirenje, čišćenje organizma i kod grčeva u želucu i crijevima. Svjež breskvin sok (kao i plod) djeluje osvježavajuće i umirujuće. Valja ga piti polako, u gutljajima, pa će učinak biti bolji. Breskvin sok se, također, preporučuje za oporavljanje jetara i želuca te za bolju probavu i mokrenje. Od listova i cvjetova breskve pripremaju se učinkoviti oblozi i kupke za umirenje bolova, liječenje reume te nekih kožnih bolesti. Od breskvinih sjemenki u industriji se priprema francusko bademovo ulje koje se rabi u kozmetici i fitoterapiji.
Breskve pomažu zdravlju očiju
Boja breskve jasan je znak da su pune vitaminom A, hranjivim tvarima koji su važne za zdrave oči i super oštar vid. Vitamin A je zapravo antioksidans koji je sposoban zaštititi sloj stanica osjetljiv na svjetlost (mrežnicu) koji se nalazi na stražnjoj strani očiju od oštećenja. Beta-karoten je odgovoran za zdravlje očiju, a breskve sadrže veliku količinu tog antioksidansa.
Za mekšu kožu
Ako niste zadovoljni mekoćom kože vašeg lica i vrata, posegnite za breskvom. Ogulite breskvu i odstranite joj košticu. Zatim je razrežite na nekoliko komada i s dodatkom 5 do 6 kapi maslinova ulja – dobro izmiksajte. Pripremljenu masku nanesite na lice i vrat te lezite tako 20 minuta. Nakon toga vatom skinite masku i pustite da se lice i vrat osuše. Ta breskvina maska s maslinovim uljem dat će vašem licu i vratu željenu mekoću i svježinu. Ponavljajte po potrebi, tretirajući tom maskom lice i vrat sedam dana uzastopno.
Maska za suhu kožu
Zgnječite jednu breskvu (srednje veličine) i dodajte joj žumance jednog jajeta. Zatim sve dobro izmiješajte (najbolje u mikseru). Pripremljenu masku (prije spavanja) nanesite na lice i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Masku skinite vatom, a lice isperite mlakim čajem kamilice.
Konzumiranje ovih plodova izvrsno je za kožu
Zbog vitamina C breskve su jako dobre za kožu. Ovaj hranjivi sastojak, koji je snažan antioksidans, štiti stanice kože od slobodnih radikala tako što neutralizira štetne molekule. Vitamin C vrlo je dobar u odgađanju pojave različitih znakova starenja na koži poput bora i sitnih linija. Vitamin E prisutan u ovom voću štiti i hidratizira kožu te doprinosi njezinom oporavku od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala.
Jačaju vaš imunološki sustav
Osim što kožu čini zdravom i mlađom, vitamin C jača i vaš imunološki sustav. U današnje doba kada su svi izloženi stresu, lošem izboru prehrane, nezdravom načinu života i zagađivačima okoliša, slabi imunološki sustav definitivno nije dobar izbor. Konzumirajući breskve redovito, vaš imunitet ne mora patiti.
Smanjuje rizik od raka
Kao izvrstan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa, breskva može pomoći u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala koji su poznati uzročnici raka.
Vlakna iz svih vrsta voća i povrća pa tako i iz breskve također se povezuju sa smanjenim rizikom od raka, osobito raka debelog crijeva.
Zajednička studija znanstvenika s Washington State University i Texas A&M pokazala je da spojevi prisutni u breskvi mogu spriječiti rast stanica raka dojke i njihovu sposobnost širenja, piše WSU (Washington State University).
Čuva zdravlje srca
Vlakna, kalij, vitamin C i kolin iz bresaka doprinose očuvanju zdravlja srca.
Prema tvrdnjama dr. Marka Houstona, profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Vanderbilt, povećani unos kalija (uz smanjeni unos natrija) važna je prehrambena promjena koja značajno doprinosi smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su konzumirali 4.069 mg kalija dnevno imale čak 49% manji rizik od smrti izazvane ishemijskim bolestima srca.
Snižava krvni tlak i jača kosti
Breskve su bogate kalijem koji kontrolira krvni tlak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali pronađeni u breskvi, poput magnezija, cinka i kalcija pomažu pravilnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava.
Poboljšavaju zdravlje probave
Zahvaljujući mnoštvu vode i vlakana prisutnih u ovom ukusnom voću, konzumiranje breskvi može pomoći u suzbijanju opstipacije. Uključivanjem u prehranu pomaže se isprazniti nečistoće koje se mogu sakupiti duž crijeva, uzrokujući svakojake probleme poput trbušnih grčeva i plinova. Vlakna u breskvama također pomažu smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva.
Snižava kolesterol
Redovita konzumacija breskvi može pomoći u kontroli visokog kolesterola, koji predstavlja rizični faktor za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti.
Breskve sadrže fenolne spojeve koji sprječavaju stvaranje LDL kolesterola.
Smiruje živčani sustav
Nedostatak magnezija se može negativno odraziti na funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, u smislu povišene aktivnosti živčanih signala.
Prisustvo magnezija u breskve smiruje živčani sustav, opušta mišiće, ublažava nemir i tjeskobu te prevenira stres i depresiju.
Brojna istraživanja su pokazala da unos hrane bogate kombinacijom magnezija i vitamina B kompleksa ima povoljne učinke u liječenju hiperaktivnog poremećaja kod djece.
Ayurvedska medicina također breskvu smatra korisnom terapijom za uravnoteženje živčanog sustava.
Kontrola težine
Breskve mogu biti koristan alat osobama koje žele smršaviti iz razloga što za svoj volumen imaju prilično malo kalorija. Jedna breskva srednje veličine ima oko 60 kalorija. To znači da biste morali pojesti čak 10 breskvi da unesete kalorija koliko ima jedan prosječan ručak.
Zamijenite užine (kolače, sladolede i grickalice) sa breskvama i sigurno ćete zbaciti nekoliko kilograma.
Pomaže u trudnoći
Zbog prisutnosti širokog raspona vitamina i minerala breskva je izvrsna namirnica za trudnice.
Mineral kalij pomaže u otklanjanju mišićnih grčeva i općeg umora koji su česta pojava tijekom trudnoće.
Vitamin C doprinosi zdravom razvoju kostiju, zubi, kože, mišića i krvnih žila bebe.
On također pomaže u apsorpciji željeza, što je izuzetno važno za vrijeme trudnoće.
Folati prisutni u breskvi potiču pravilan razvoj srca, mozga i lubanje fetusa te pomažu u sprečavanju defekata neuralne cijevi.
Alergije
Jedina mana breskve je ta što su mnogi ljudi alergični na nju. Alergija se dešava zbog osjetljivosti na protein koji se nalazi u breskvama i bademima. Može se manifestirati problemima sa dišnim putovima, oralnim simptomima ili probavnim smetnjama. Neke osobe mogu tolerirati oguljene ili konzervirane breskve dok im svježe breskve sa korom smetaju.
Čaj od breskve
Čaj od breskve izuzetno je ljekovit za jačanje jetre, želuca i pluća. Breskvin čaj se pravi tako sto se 30 grama cvijeta prelije s pola litra ključale vode ili mlijeka. Kada odstoji 5-10 minuta, procijedi se i pije triput na dan po jedna šolja.
Diuretik – Uzeti 30 grama breskvinog lišća i 30 grama cvijeta. Preliti ovu mješavinu s litrom ključale vode i ostaviti da stoji 15-tak minuta. Procijediti i piti umjesto vode.