Veganska musaka

Veganska musaka – recept

Zdravi recepti

Jelo poznato kao musaka obično se sastoji od nekoliko slojeva, koji se slažu jedan preko drugog.

Slično vrijedi i za ovu vegansku, koja sadrži slojeve patlidžana, nadjev od leće i rajčice te bechamel od pečenog češnjaka.

Prije pečenja patlidžan treba narezati na ploške, posoliti i ostaviti da neko vrijeme odstoji.

Na taj način iz njega ćete izvući suvišnu vlagu, a tijekom pečenja dobit će karamelizirane rubove i bit će nježan kada ga grabite vilicom.

No prava zvijezda ovog vege jela jest – bechamel!

Taj se umak priprema od češnjaka, koji pečenjem poprima nježan, blag i slatkast okus, indijskih oraščića, maslinova ulja, soli, prehrambenog kvasca i vode.

Cijela ta kombinacija podiže ovu musaku do savršeno ukusnog jela.

Veganska musaka – s patlidžanom i bechamelom

Sastojci:

Za pečeni češnjak:

  • 1 češnjak, srednje veličine
  • 1 žličica maslinova ulja

Za pečeni patlidžan:

  • 2 mala do srednja patlidžana
  • 2 žlice himalajske soli
  • 2 žlice maslinova ulja

Za bechamel:

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica prehrambenog kvasca
  • ¼ žličice himalajske soli
  • ¾ šalice vode
  • prstohvat muškatnog oraščića (po želji)

Za nadjev:

  • 1 žlica ulja
  • 1 šalica žutog luka, nasjeckanog
  • 3 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1,5 šalica kuhane smeđe leće
  • 1 konzerva nasjeckanih rajčica
  • po ¼ žličice soli i papra, po želji
  • 1 žličica sušenog origana (ili 2 žličice svježeg)
  • prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

  1. Stavite indijske oraščiće u zdjelu s vrućom vodom te ih ostavite da se namaču 30-ak minuta.
  2. Za pripremu pečenog češnjaka, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Uzmite cijelu glavu češnjaka pa mu odrežite vrh te ga položite na aluminijsku foliju ili papir za pečenje. Poškropite ga s malo maslinova ulja pa omotajte folijom ili papirom. Pecite ga na sredini pećnice od 50 minuta do sat vremena, ili dok ne omekša i zazlati se.
  3. Za pripremu pečenih patlidžana, uzdužno ih narežite na ploške. Svaku plošku posolite s obje strane pa ih položite u cjedilo iznad zdjele. Ostavite da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla suvišna vlaga i smanjila njihova gorčina. Nakon 30 minuta ploške malo isperite pa ih prebrišite suhim papirnatim ubrusima.
  4. Ploške patlidžana namažite uljem pa ih rasporedite na limove prekrivene papirom za pečenje. Pecite ih 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva (trebali bi poprimiti zlatnosmeđu boju).
  5. Za bechamel, ocijedite namočene indijske oraščiće te ih stavite u multipraktik ili manji blender zajedno s pečenim češnjakom (koji se prethodno malo ohladio i kojem ste sadržaj istisnuli iz ljuski odozdo prema gore), maslinovim uljem, prehrambenim kvascem, solju, vodom i muškatnim oraščićem (po želji).

Dobro izmiksajte dok ne dobijete fini, kremasti bechamel. Po želji, dodajte mu još malo soli, papra i prehrambenog kvasca za sirast okus.

  1. Za nadjev, u velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednjoj vatri. Zatim popržite luk tako da se blago karamelizira, oko 5 minuta. Povremeno promiješajte. Potom dodajte i češnjak pa pržite još 3-4 minute. Po potrebi, malo smanjite vatru.
  2. U tavu dodajte kuhanu leću i narezane rajčice zajedno sa sokom. Ubacite i začine (sol, papar, origano, muškatni oraščić). Zakuhajte i ostavite da se kuha 15-ak minuta nepokriveno.
  3. U tepsiju rasporedite 1/3 patlidžana. Preko toga rasporedite ½ količine nadjeva od leće. Iznad toga posložite još jedan sloj ploški patlidžana, a zatim i drugi sloj leće. Završite s redom patlidžana.

Sve prelijte bechamelom. Pecite 25-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok musaka blago ne posmeđi na rubovima.

  1. Prije serviranja, ostavite jelo da se malo ohladi. Ostatak musake možete pohraniti u hladnjak te je pojesti u roku od nekoliko dana.

Preuzeto sa https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/veganska-musaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *