Jelo poznato kao musaka obično se sastoji od nekoliko slojeva, koji se slažu jedan preko drugog.
Slično vrijedi i za ovu vegansku, koja sadrži slojeve patlidžana, nadjev od leće i rajčice te bechamel od pečenog češnjaka.
Prije pečenja patlidžan treba narezati na ploške, posoliti i ostaviti da neko vrijeme odstoji.
Na taj način iz njega ćete izvući suvišnu vlagu, a tijekom pečenja dobit će karamelizirane rubove i bit će nježan kada ga grabite vilicom.
No prava zvijezda ovog vege jela jest – bechamel!
Taj se umak priprema od češnjaka, koji pečenjem poprima nježan, blag i slatkast okus, indijskih oraščića, maslinova ulja, soli, prehrambenog kvasca i vode.
Cijela ta kombinacija podiže ovu musaku do savršeno ukusnog jela.
Veganska musaka – s patlidžanom i bechamelom
Sastojci:
Za pečeni češnjak:
- 1 češnjak, srednje veličine
- 1 žličica maslinova ulja
Za pečeni patlidžan:
- 2 mala do srednja patlidžana
- 2 žlice himalajske soli
- 2 žlice maslinova ulja
Za bechamel:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- ¼ žličice himalajske soli
- ¾ šalice vode
- prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
Za nadjev:
- 1 žlica ulja
- 1 šalica žutog luka, nasjeckanog
- 3 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1,5 šalica kuhane smeđe leće
- 1 konzerva nasjeckanih rajčica
- po ¼ žličice soli i papra, po želji
- 1 žličica sušenog origana (ili 2 žličice svježeg)
- prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
- Stavite indijske oraščiće u zdjelu s vrućom vodom te ih ostavite da se namaču 30-ak minuta.
- Za pripremu pečenog češnjaka, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Uzmite cijelu glavu češnjaka pa mu odrežite vrh te ga položite na aluminijsku foliju ili papir za pečenje. Poškropite ga s malo maslinova ulja pa omotajte folijom ili papirom. Pecite ga na sredini pećnice od 50 minuta do sat vremena, ili dok ne omekša i zazlati se.
- Za pripremu pečenih patlidžana, uzdužno ih narežite na ploške. Svaku plošku posolite s obje strane pa ih položite u cjedilo iznad zdjele. Ostavite da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla suvišna vlaga i smanjila njihova gorčina. Nakon 30 minuta ploške malo isperite pa ih prebrišite suhim papirnatim ubrusima.
- Ploške patlidžana namažite uljem pa ih rasporedite na limove prekrivene papirom za pečenje. Pecite ih 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva (trebali bi poprimiti zlatnosmeđu boju).
- Za bechamel, ocijedite namočene indijske oraščiće te ih stavite u multipraktik ili manji blender zajedno s pečenim češnjakom (koji se prethodno malo ohladio i kojem ste sadržaj istisnuli iz ljuski odozdo prema gore), maslinovim uljem, prehrambenim kvascem, solju, vodom i muškatnim oraščićem (po želji).
Dobro izmiksajte dok ne dobijete fini, kremasti bechamel. Po želji, dodajte mu još malo soli, papra i prehrambenog kvasca za sirast okus.
- Za nadjev, u velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednjoj vatri. Zatim popržite luk tako da se blago karamelizira, oko 5 minuta. Povremeno promiješajte. Potom dodajte i češnjak pa pržite još 3-4 minute. Po potrebi, malo smanjite vatru.
- U tavu dodajte kuhanu leću i narezane rajčice zajedno sa sokom. Ubacite i začine (sol, papar, origano, muškatni oraščić). Zakuhajte i ostavite da se kuha 15-ak minuta nepokriveno.
- U tepsiju rasporedite 1/3 patlidžana. Preko toga rasporedite ½ količine nadjeva od leće. Iznad toga posložite još jedan sloj ploški patlidžana, a zatim i drugi sloj leće. Završite s redom patlidžana.
Sve prelijte bechamelom. Pecite 25-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok musaka blago ne posmeđi na rubovima.
- Prije serviranja, ostavite jelo da se malo ohladi. Ostatak musake možete pohraniti u hladnjak te je pojesti u roku od nekoliko dana.
Preuzeto sa https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/veganska-musaka