Med od maslačka

Med od maslačka kao lijek i priprema

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Med od maslačka koji možete napraviti kod kuće nije isto što i med koji rade pčele, zapravo je više kao sirup koji se pravi od cvjetova maslačka, šećera i vode.

Međutim, ljekovita svojstva koja ima med od maslačka možete pronaći samo u onom pravom medu koji prave pčele, jer pripremanjem “meda” od maslačka kod kuće gubi se većina ljekovitih svojstava maslačka zbog dugog kuhanja.

Ipak, med od maslačka spravljen kod kuće je iznimno ukusan te ga mnogi obožavaju konzumirati ujutro na prazan želudac uz šalicu zelenog čaja ili za doručak, ako vam pravi med nije dostupan. Također, ovako pripremljen “med” od maslačka mnogi koriste za ublažavanje kašlja.

U nastavku pročitajte koja ljekovita svojstva ima pravi med od maslačka te kako pripremiti kod kuće ukusnu zamjenu.

Med od maslačka – svojstva

Maslačak ima dugu tradiciju hranjive i iznimno korisne biljke. Nažalost, postoji i tradicija prema kojoj je on tek jedan od najčešćih korova i veliki neprijatelj vlasnika travnjaka. Na našu sreću, čak i ako smo mi zaboravili kako ga iskoristiti, pčele nisu.

Med od maslačka ukusna je posljedica toga. Boja meda od maslačka zbog kristalizacije varira od intenzivne zlatno-žute do tamnijih nijansi. Živa žuta boja pokazatelj je veće čistoće.

Ovaj med ima jedak, oštar okus i aromu poput cvijeta od kojega nastaje, ali jačinom je bliži eteričnom ulju maslačka. Ako niste navikli na aromu ovog meda, ona bi vas mogla odbiti od toga da ga uopće probate.

Njegov specifičan miris opisan je kao mješavina amonijaka, kamilice, octa i ljepila životinjskog porijekla. Okus je jak, srednje slatkoće, a med za sobom ostavlja opor okus, koji je pomalo osvježavajući.

Ljekovita svojstva meda od maslačka

Maslačak se ubraja u biljke s velikom količinom antioksidansa pa se preporučuje za detoksikaciju tijela i sprječavanje tumora. Luteolin iz maslačka se dokazano učinkovito bori protiv stanica raka i ubija ih. Prirodan je diuretik pa pomaže dijabetičarima jer potiče češće mokrenje i oslobođenje šećera iz tijela. Sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu uklanjanju toksina iz tijela. Maslačak kada govorimo o sastojcima, ima sljedeće vitamine: A, C, E, B1, B2, B3, ali i minerale željezo, kalij, cink, natrij; proteine te masne kiseline i esencijalna ulja.

Osim što pomaže u prevenciji oboljenja dišnih puteva, odlično je prirodno sredstvo djelotvorno kod umora i iscrpljenosti organizma. Upravo zbog toga pomaže u svim stresnim situacijama i kod velikih psihičkih napora. Osim toga može ublažiti alergiju te spriječiti bronhitis i astmu.

Koristite li ga svaki dan, vaša jetra će biti zdrava. Naime, mnogi ga nazivaju i eliksirom za jetru. Odlično djeluje i kod svih bolesti probavnog sustava, a preporučuje se i ako patite od loše probave ili osjetljivog probavnog sustava. Provedena istraživanja dokazuju da med od maslačka može smanjiti kiselinu želučanih sokova za više od 50 posto.

Osim unutarnje primjene, ljekovit je i izvana. Koristi se u slučaju opeklina kože ili kod pojave akni. Premažite kožu tankim slojem meda i ubrzo ćete primijetiti razliku.

Kako napraviti domaći med od maslačka

Med od maslačka svakako možete napraviti sami. Iako su svi dijelovi maslačka ljekoviti i mogu se koristiti u različite svrhe (od korijena se priprema čaj od maslačka, od listova salata), za izradu meda od maslačka potrebni su nam cvjetovi.

Cvjetovi se beru tijekom travnja i svibnja na livadama udaljenim od prometnica, a toplo, sunčano i suho vrijeme je idealno za berbu cvjetova. Preporučuje se upotrijebiti ih odmah nakon berbe jer će se tako najbolje sačuvati njihova ljekovita svojstva.

Recept: Med od maslačka

U nastavku se nalazi bazni recept za med od maslačka, a koji možete oplemeniti dodavanjem i drugih biljaka. Mogućnosti je mnogo, a na vama je da odaberete okuse koji vam najbolje odgovaraju.

Sastojci:

  • 150 svježih cvjetova maslačka
  • 1 litra destilirane vode
  • 1,2 kg šećera
  • 2 domaća limuna

Priprema:

Svježe cvjetove maslačka dobro operite u hladnoj vodi kako biste uklonili prljavštinu i insekte koji se možda nalaze na njima.
Ostavite ih da odstoje preko noći pa ih drugi dan iscijedite, stavite u posudu i prelijte litrom vode.
Vodu s cvjetovima maslačka kuhajte na laganoj vatri 1 – 2 sata i povremeno miješajte.
Nakon sat do dva kuhanja, procijedite smjesu i dodajte šećer pa kuhajte još sat vremena.
Smjesa bi nakon toga trebala postati gusta, pa sada dodajte limune koje ste prije toga oprali i narezali na kriške. Nastavite s kuhanjem otprilike još pola sata.
Gotovu smjesu odmah ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i pohranite na tamno i hladno mjesto.
Ovako pripremljen med može se čuvati do godinu dana.

Recept: Med od maslačka bez šećera

Ako ne konzumirate šećer, to nije razlog da odustanete od pripreme domaćeg meda. Potpuno je moguće napraviti ga i bez šećera (uz dodatak livadskog meda koji rade pčele), a u nastavku se nalazi recept.

Sastojci:

  • 150 svježih cvjetova maslačka
  • 1 litra destilirane vode
  • 1,5 kg livadskog meda
  • 2 domaća limuna ili 1 naranča

Priprema:

Početna priprema za med od maslačka bez šećera se radi kao i kod meda od maslačka sa šećerom.
Cvjetove maslačka dobro operite u vodi kako biste uklonili svu prljavštinu i insekte i ostavite da odstoji preko noći u vodi.
Ujutro procijedite i tu vodu bacite.
Stavite cvjetove maslačka i narezan limun u lonac i prelijte s litrom destilirane vode i kuhajte na laganoj vatri otprilike 2 sata uz povremeno miješanje.
Smjesu procijedite kroz gazu (dobro stisnite da izađe sav sok) i ostavite ukuhanu tekućinu da se dobro ohladi pa mu dodajte med i sve dobro promiješajte da se sve dobro poveže.
Ulijte u staklenke, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Recept: Med od maslačka s limunom i narančom

Sastojci:

  • 200 cvjetova maslačka
  • 1,5 litre vode
  • 2 limuna i 2 naranče (narezani na kriške)
  • 1 kg smeđeg šećera

Priprema:

Cvjetove maslačka prelijte s 1,5 litre vode.
Limun i naranče narežite na kriške i ostavite u vodi s maslačkom da odstoji 24 sata.
Nakon 24 sata, procijedite tekućinu kroz gazu u lonac.
Dodajte 1 kg smeđeg šećera i kuhajte otprilike sat i pol na srednjoj vatri uz često miješanje.
Vruć sirup ulijte u staklenke koje ste prethodno sterilizirali i dobro zatvorite.
Čuvajte na tamnom i hladnom, najidealnije u hladnjaku.
Tako pripremljen može se čuvati oko godinu dana.

Recept: Med od maslačka s kaduljom

Poznato je da kadulja dodatno pomaže kod kašlja, a u kombinaciji s medom od maslačka, dobit ćete iznimno ljekovitu i prirodnu namirnicu. U nastavku se nalazi isproban recept za med od maslačka i kadulje.

Sastojci:

  • 300 cvjetova maslačka
  • 5 dkg kadulje
  • 3 limuna
  • 2 kg šećera
  • 1,75 l vode

Priprema:

Vodu (1,75 l) prokuhajte i kad provri dodajte cvjetove maslačka, narezane limune i kadulju.
Kuhajte pola sata na laganoj vatri.
Pustite tekućinu da se ohladi, pa ju procijedite, a cvjetove maslačka možete baciti.
U tekućinu dodajte šećer i kuhajte još 30-ak minuta.
Prohladite i toplog ga sipajte u sterilizirane staklenke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *