Donosimo vam recept za pripremu ukusne, zdrave i vrlo popularne poslastice kojom možete zasladiti blagdanski stol bez štetnih posljedica za zdravlje.
Sastojci:
- 2 1/2 šalice sušenog voća (smokve, brusnice, šljive, marelice)
- 1 1/4 šalice blanširanih prženih, grubo sjeckanih badema
- 1 šalica prženih lješnjaka (polovice)
- 3-4 jušne žlice kokosovog brašna
- 2 jušne žlice kakao praha
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice đumbira
- 1/2 šalice javorovog sirupa (ili meda)
- 1/2 do 2/3 šalice kokosovog šećera
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 čajna žličica vanilije
- 1/2 šalice sjeckane tamne čokolade (koja sadrži 60-70% kakaa)
- šećer u prahu ili kakao prah za posipanje
Priprema:
- Nasjeckajte voće i orašaste plodove.
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Lješnjake stavite u manji lim pa ih pecite 5-10 minuta. Zatim ih izvadite iz pećnice. Bademe blanširajte i također ih kratko ispecite.
- Nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 160 °C.
- Kalup za pečenje sa svih strana obložite masnim papirom.
- U velikoj zdjeli pomiješajte voće, lješnjake, bademe, brašno, kakao, đumbir i cimet.
- U manjoj posudi pomiješajte javorov sirup i kokosov šećer, stavite na vatru i miješajte dok se šećer ne rastopi. Nakon toga kuhajte bez miješanja još 1-2 minute. Dodajte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi (2-3 minute). Uklonite s vatre.
- Sirupu dodajte vaniliju i odmah sve prelijte preko pripremljene smjese voća i orašastih plodova. Brzo promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili te potom smjesu odmah ulijte u kalup.
- Poravnajte smjesu navlaženom lopaticom ili žlicom.
- Pecite na 160 °C oko 35 minuta (dok rubovi lagano ne potamne).
- Izvadite kolač iz pećnice, ostavite ga da se ohladi pa ga posipajte šećerom u prahu ili kakao prahom.
Budući da je kolač tvrđe strukture, za rezanje će vam biti potreban oštar i čvrst nož.
Narežite ga na kriške u obliku trokuta te poslužite s čajem, toplom čokoladom ili drugim napitkom po želji.
Preuzeto sa https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/panforte