Kao i do sada, ovdje navodimo samo znanstveno utvrđene i provjerene učinke aktivnih tvari iz jestive i ljekovite gljive shiitake. Shiitake je jedna od najbolje proučenih vrsta ljekovitih gljiva.
Shiitake su jestive gljive podrijetlom iz istočne Azije. Smećkaste su do tamno smeđe boje, dosta su tanke i narastu između 5 i 10 cm. Možete ih pronaći svježe, sušene ili u drugim oblicima kao dodatke prehrani. Iako se obično jedu kao povrće (a ponekad se i smatraju povrćem), Shiitake spadaju u razred gljiva koje prirodno rastu na raspadnutom komadu tvrdog drva. Sama shiitake gljiva je vrlo ugodnog mirisa i osebujne arome, zbog čega se koristi kao začin hrani.
Shiitake su jestive gljive podrijetlom iz istočne Azije. Smećkaste su do tamno smeđe boje, dosta su tanke i narastu između 5 i 10 cm. Možete ih pronaći svježe, sušene ili u drugim oblicima kao dodatke prehrani. Iako se obično jedu kao povrće (a ponekad se i smatraju povrćem), Shiitake spadaju u razred gljiva koje prirodno rastu na raspadnutom komadu tvrdog drva. Sama shiitake gljiva je vrlo ugodnog mirisa i osebujne arome, zbog čega se koristi kao začin hrani.
Ljekovita svojstva
Shiitake se smatra ljekovitom gljivom iz sljedećih razloga:
- Bogat je izvor bjelančevina, kalija, cinka i vitamina
- Aktivator je imunološkog sustava
- Snizuje kolesterol
- Djelatna je tvar u liječenju raka i AIDS-a
Shiitake sadrži još i lipide, ugljikohidrate, minerale; kalcij, fosfor, željezo, bakar, magnezij, mangan i drugo. Sadrži vitamine B2 i C, kao i ergosterol, provitamin vitamina D.
Ljekovitost shiitake gljiva
Shiitake gljive se sve više koriste kao namirnica za borbu protiv raka i prevencije raka. Ojačavaju imunitet i bore se protiv mnogih infekcija i upala u tijelu.
Protiv raka
Ljekovitost ove gljive potječe prije svega od sadržaja polisaharida, među kojima je najdjelotvorniji lentinan, to je dokazano u ispitivanjima kako na životinjama, tako i na ljudima. Pomaže kod tumora debelog crijeva, jetre, dojke i pluća. Ne djeluje direktno na tumor, ali u organizmu stimulira proizvodnju intrleukina 1 i 2, koji, složenim kemijskim procesima stimulira stvaranje makrofaga, prirodnih ćelija – ubojica tumora. Do takvih zaključaka došao je profesor Goro Chihara, sa japanskog nacionalnog instituta za rak. On je posvetio veliki dio svojih istraživanja proučavanju ljekovitosti ove gljive. U njegovim, ali i u radovima drugih stručnjaka, spominju se i druga ljekovitost na poboljšanje zdravlja.
Ukoliko želite kupiti shiitake gljive, uvijek provjerite sastav proizvoda i proizvođača. Kupujte uvijek provjerene proizvode kao npr. – https://naturashop.com.hr/823-shiitake-sitake-gljive-mirisna-aniska-gljiva.html
Virusne infekcije
Hepatitis A, B, C, … (akutni i kronični):
- značajno koči umnožavanje virusa hepatitisa
- ubrzava oporavak od infekcije
- mogućnost potpunog iskorjenjivanja virusa hepatitisa u napadnutom organizmu
- poboljšava metabolizam bjelančevina u jetri
HIV/AIDS:
- sprečavanje infekcije HIV-om sa stanice na stanicu
- sprečavanje infekcije HIV-om preko izvanstaničnih tjelesnih tekućina
- sprečavanje prianjanja virusnih čestica HIV-a na T limfocite
- kočenje produkcije enzima reverzne transriptaze pomoću kojih HIV prepisuje svoju genetsku šifru u napadnutu stanicu domaćina
- sprečavanje umnožavanja virusa u napadnutim stanicama
- smanjivanje koncentracije virusnih čestica HIV-a u krvi
- poboljšavanje broja i aktivnosti T limfocita i drugih imunoloških parametara kod inficiranih HIV-om i oboljelih od AIDS-a
- značajno odgađa razvoj AIDS-a kod inficiranih HIV-om
- poboljšava otpornost organizma oboljelih od HIV/AIDS-a prema tzv. oportunističkim infekcijama
- ublažava štetne nuspojave terapije antiretroviralnim lijekovima
Herpes simplex:
- koči umnožavanje virusa HSV1 i HSV2
Humani papiloma virus (HPV):
- poboljšanje imunološke obrane organizma protiv različitih sojeva HPV-a
Gripa:
- povećava se opća otpornost na različite sojeve virusa influence
- kočenje umnožavanje virusa u inficiranom organizmu i brže savladavanje infekcije
Prehlada:
- povećava opću otpornost na različite sojeve rinovirusa
- ubrzava oporavak od prehlade, tako što koči umnožavanje rinovirusa u organizmu
Ostale virusne infekcije:
- vezikularni virusni stomatitis
- virus encefalitisa
- Abelsonov virus
- adenovirus tip 12
- virus poliomijelitisa
- ospice (morbili) i zaušnjaci (mumps)
Shiitake za imunitet
Shiitake gljive u prahu sadrže i druge tvari i kemijske spojeve zbog kojih se mogu okarakterizirati kao imunostimulatori, odnosno tvari koje pomažu organizmu da ojača imunitet osobe koja ih konzumira. Imunostimulatori pomažu obrambenom mehanizmu ljudskog tijela (odnosno imunitetu) da prepozna koje tvari su dobre za tijelo, a koje ne, po principu ključ-brava.
Shiitake prah se aktivno istražuje u laboratorijima diljem svijeta i konstantno se dokazuju novi pozitivni učinci na ljudsko tijelo, a svi koji žele prirodno ojačati imunitet, zasigurno neće pogriješiti ako Shiitake gljivu uvedu u svoju prehranu u obliku začina, praha, dodatka prehrani ili konzumacijom svježih ili sušenih Shiitake gljiva.
Pomažu kod kardiovaskularnih bolesti
Shitakee gljive snižavaju povišene razine kolesterola u krvi i jetri, čime se koči i usporava razvoj ateroskleroze, arterioskleroze i s njima povezanih krvožilnih bolesti. Potiču izlučivanje suvišnoga kolesterola. Snižavaju povišene količine zasićenih masti te čiste unutarnje stijenke krvnih žila od masnih nakupina. Ujedno, smanjuju visoki krvni tlak pa i tako pomažu organizmu smanjivanjem mogućnosti za dobivanje srčanog ili moždanog udara.
Aktivne tvari i doziranje
Shiitake sadrže mnogo vrlo učinkovitih aktivnih spojeva, ali se oni u gljivi nalaze u vrlo malim količinama (samo u staničnom zidu).
Shiitake imaju veliku prehrambenu vrijednost jer sadrže bjelančevine (2.22–2.60% težine u svježem i 25.9% u suhom stanju), lipide (prvenstveno linolnu kiselinu), vodotopive ugljikohidrate (0.45–0.72 g/100 g suhe tvari), do 67% ukupnih ugljikohidrata, sve esencijalne aminokiseline (osobito obiluje lizinom i argininom, a posebno je značajno da sadrži i metionin i fenilalanin), 9–10% vlakana, minerale (osobito kalcij, ali i željezo, mangan, kalij, magnezij, kadmij, bakar, fosfor i cink) i vitamine B (B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B5 – pantotensku kiselinu i B12 – niacin), te vitamin C. Sadrži i veliku količinu ergosterola koji se na sunčevom svjetlu pretvara u vitamin D – od 873 do 4,381 IU/100 g sušene gljive. Sušenje na suncu također povećava količinu slobodnih aminokiselina i do 2,180 mg/100 g gljive.
Općenito, količine navedenih sastojaka mogu značajno varirati ovisno o substratu na kojem su gljive rasle. Za optimalnu hranjivu vrijednost najbolje je koristiti potpuno razvijene gljive, jer im hranjivost ovisi o stupnju zrelosti gljive.
Od mnoštva aktivnih tvari sa značajnim povoljnim djelovanjem na životinjski i ljudski organizam najviše su istraživani polisaharid (beta glukan) lentinan i LEM (ekstrakt micelija gljive shiitake). Iako je u gljivi shiitake identificirano još 5 polisaharida/beta glukana s antitumorskim djelovanjem, imunomodulacijska i antitumorska svojstva lentinana najviše su istražena, tako da je on (prema kriterijima efikasnosti i rentabilnosti) odabran i registriran kao službeni antitumorski lijek u Japanu (od kraja 1985., ali i danas vrlo često korišten). Osim beta glukana, shiitake sadrži i druge polisaharide: alfa glukane, heterogalaktane, heteromanane, ksiloglukane itd. Pored vodotopivih beta glukana i proteina, shiitake sadrži – prvenstveno u staničnim stijenkama gljive – tvari topive samo u solima, kiselinama i lužinama, kao što su poliuronid, hemiceluloza, beta glukan sa heterosaharidnim lancima, lignin i hitin. U biološki vrijedne aktivne tvari iz shiitake svakako treba ubrojiti i eritadenin koji značajno poboljšava metabolizam masnoća u organizmu i eliminiranje viška kolesterola.
Za bolje opće stanje organizma i bolju opću otpornost prema bolestima preporučljivo je shiitake koristiti u redovitoj prehrani (npr. najmanje jednom tjedno). U tradicionalnoj kineskoj medicini obično se preporučuje oko 100 g svježe ili 6–16 g suhe gljive na dan, u pravilu u različitim kombinacijama s ljekovitim biljkama i drugim ljekovitim tvarima. Neka japanska istraživanja pokazala su da se značajno smanjivanje povišenog kolesterola može postići sa 90 g svježe, odnosno 9 g suhe shiitake na dan, što bi kod nas trebalo povećati za barem 20–30% zbog veće prosječne tjelesne težine. Naravno, sve su navedene količine zaista nedovoljne kad se radi o najtežim zdravstvenim problemima kao što su npr. rak i HIV/AIDS. Tada je jedino smisleno koristiti visoko koncentrirane ekstrakte gljive shiitake prema uputama specijaliziranih stručnjaka.
(Za ilustraciju koliko je besmisleno pokušavati u najozbiljnijim situacijama postići pozitivne rezultate korištenjem shiitaka u prehrani ili sušenih gljiva u prahu najbolje pokazuje podatak da 1 kg svježih gljiva sadrži svega 150 mg (dakle samo 150 milijuntih dijelova kilograma) lentinana, koji, prema istraživanjima, vrlo snažno koči tumorski rast. Međutim, učinkovite doze u oralnoj upotrebi, iznose 1 – 100 mg po kilogramu tjelesne težine na dan! U kliničkoj upotrebi u Japanu, Lentinan® se kao registrirani antitumorski lijek koristi samo u kombinacijama sa standardnom kemoterapijom u obliku intravenoznih ili intramuskularnih injekcija. U tom obliku, pacijenti dobivaju svega 1–2 mg Lentinana® na tjedan.)
Sigurnost upotrebe: nuspojave i toksičnost
Gljiva shiitake vrlo je sigurna za upotrebu; već se tisućama godina koristi u prehrani. U pokusima toksičnosti pokazala da se kao izuzetno netoksična vrsta.
Iako gljiva shiitake nije otrovna, neki ljudi mogu kod intenzivnijeg korištenja gljiva u prehrani ili vodenih ekstrakata osjetiti manje neugodne nuspojave: probavne smetnje (želučane tegobe, nadutost i vjetrovi, mekša stolica ili proljev, …), koje su prolazne, bezopasne i ne osobito teške.
Spore („sjeme“ gljiva, koje nastaje u plodištu gljive, kad sazrije ispada kao otrusina i širi se u okolinu) gljive shiitake u zatvorenim uzgajalištima mogu izazvati alergijske reakcije dišnih organa i kože ako radnici ne koriste zaštitna sredstva. Kod osjetljivih osoba učestalo intenzivnije dodirivanje sušenih gljiva može izazvati kontaktni dermatitis.
Ljudi skloni krvarenju ili koji koriste lijekove za smanjivanje zgrušavanja krvi (antikoagulanse) ne bi trebali dugotrajnije koristiti vodene ekstrakte shiitake.