Sjemenke suncokreta izvor su vitamina E, a pomažu u smanjenju kolesterola u krvi i održavaju kardiovaskularno zdravlje. Također mogu olakšati nesanicu i ojačati pamćenje te njeguju i blagotvorno utječu na kosu. Sjemenke suncokreta izvrsne su za piling lica.
Suncokretove sjemenke bogate su bjelančevinama te po njihovom sadržaju ne zaostaju mnogo od mesa. U 100 grama sjemenki nalazi se oko 23 grama bjelančevina, 49 grama masti, 12 grama ugljikohidrata te 6 grama biljnih vlakana.
Isto tako sjemenke suncokreta jedan su od najbogatijih izvora vitamina B1 (samo ga delikatesni sušeni kvasac sadrži više). Suncokret je vrlo je bogat s magnezijem i željezom – kojeg sadrži 6,8mg na 100g što je količina kao i kod leće. Isto tako sadrži kalcij i fosfor.
Sjemenke suncokreta su jedan od najznačajnijih izvora nezasićenih masnih kiselina. Iako sadrže puno hranjivih tvari, lagano su probavljive kada se dobro prožvaću. Redovito korištenje sjemenki suncokreta preporuča se kod ateroskleroze, bolesti srca i kod visoke razine kolesterola u krvi zato što sadrži visoku količinu nezasićene linolne kiseline.
Velika količina vitamina E koji je jaki antioksidans, štiti naš organizam od slobodnih radikala, regulira ljepljivost krvnih pločica i time snižava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka – odnosno tromba i štiti nas od infarkta miokarda ili moždanog udara. Linolna kiselina i vitamin E poboljšavaju elastičnost kože i štite je od starenja – jer imaju antioksidacijsko djelovanje.
Preporuča se korištenje suncokretovih sjemenki i kod ekcema, raspucane kože i upale kože općenito. Jača nokte i kosu, pa se preporuča kod problema s njima – na primjer kada nisu elastični, kada lako pucaju. Zbog visokog sadržaja vitamina B1 – kojeg sadrži kao pšenične klice – preporuča se kod stresa, depresije i nesanice ili kod nervoze.
Zbog niskog sadržaja ugljikohidrata sjemenke suncokreta bez problema mogu koristi i dijabetičari, a njihova visoka kalorijska vrijednost pogodna je za trudnice, dojilje, sportaše, neishranjene i slabe kao i za one koji imaju anemiju.
Za grickanje je najbolje koristiti sirove ili svježe sjemenke, ali možete ih i malo popržiti ili osušiti te koristiti za razne druge pripravke u kuhanju. Za dobivanje ulja najbolje su crne sjemenke, a za grickanje sivo-bijele sjemenke.
Primjeri kako konzumirati suncokretove sjemenke
Kod kupnje suncokretovih sjemenki birajte svakako one nepržene i nesoljene. Sami zagrijte tavu (bez ulja) i dodajte šaku suncokretovih sjemenki te pustite da se malo zapeku. Takve suncokretove sjemenke možete dodati u salatu s mesom ili tunom ili zelenu salatu.
Ovako pečene suncokretove sjemenke umiješajte u mućeno jaje prije izrade kajgane i ispecite. Jajima će dati dodatnu aromu i nutritivno ih još više obogatiti.
U doručak, uz zobene pahuljice možete dodati i šaku suncokretovih sjemenki. Također, ove sjemenke možete dodati i u posni sir ili jogurt te proteinskoj namirnici dodati udio zdravih masti.