Zamislite biljku koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe.
Biljku koja se može koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i stočna hrana….
Da, postoji ta biljka i zove se konoplja. Međutim, danas nećemo pričati o svim njenim blagodatima nego samo o njenom utjecaju na zdravlje.
Konoplja (Cannabis) je rod biljaka iz porodice konoplji. Ranije je ovaj rod bio dijeljen na tri zasebne vrste konoplje, dok se prema novijim spoznajama rod sastoji od samo jedne vrste – Cannabis sativa, koja se pojavljuje u tri podvrste: 1. Industrijska konoplja (Cannabis sativa subsp. sativa) L. – (“korisna” sativa) 2. Indijska konoplja (Cannabis sativa subsp. indica) 3. Ruderalna konoplja (Cannabis sativa subsp. spontanea, sinonimno ruderalis) Vavilov – ruska konoplja, ili divlja konoplja. Ovisno o namjeni, razlikuju se psihoaktivne odnosno medicinske konoplje sa sadržajem THC-a većim od 0,2% u biljci, i industrijske (korisne) odnosno ukrasne konoplje, kod kojih je sadržaj THCa ispod 0,2%. Na otvorenim površinama konoplja, ovisno o podvrsti, može narasti od 50 cm pa do 8 m. U Europi može narasti najviše do oko 4 m, no visina biljke od 2 m može se smatrati realnom. Korijenje konoplje može kod odgovarajućih uvjeta tla prodrijeti i do 140 cm u dubinu, što je bitno dublje od korijenja drugih usporedivih “korisnih” biljki. To je bio razlog da se konoplja ranije vrlo često sijala na iscrpljenim, “nabijenim” tlima kako bi ih se razrahlilo i po mogućnosti pripremilo za kasniji uzgoj zahtjevnijih biljki, kao što su žitarice. Konoplja se upotrebljavala i na područjima stepa ugroženim dezertifikacijom kako bi se tlo ne samo razrahlilo, nego i istovremeno zasjenilo. Druge biljke su se sijale tek nakon što bi sijanje konoplje poboljšalo kvalitetu tla.
Konoplja kao hrana i lijek
Konopljino sjeme je izuzetno hranjivo. Može rasti bilo gdje, od pustinje do hladnog sjevera, te tako predstavlja idealno rješenje za problem gladi u svijetu (da je nije zabranjeno saditi).
Može se koristiti sirovo, prženo, mljeveno i u obliku ulja.
Konopljino sjeme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo ne može proizvesti. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.
Sjemenke konoplje sadrže 5% ugljikohidrata, 49% masti i čak 31% proteina (60% dnevne vrijednosti unosa na 100g).
Aminokiseline kojima je također bogata jedan su od spojeva koji pomažu pri regeneraciji kožnog tkiva, a sastav ovih esencijalnih spojeva usporediv je sa mesom, mlijekom, jajima i sojom.
Zbog toga, konopljino ulje je savršeno za njegu kose i kože.
Ima savršen omjer omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti.
Sjemenke konoplje jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol i štite krvne žile. Konopljino sjeme je najbogatiji poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina.
Konopljino sjeme je bogat izvor fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne žile, stanice, kožu i mnoge organe. Vrlo lako je probavljivo i ne uzrokuje nadutost i plinove.
Konopljino ulje je orašastog okusa i zelene boje. Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vrijedni sastojci.
Konzumiranje konopljinog ulja pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, zadržavanje vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS, liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga.
O svim njenim učincima te najpopularnijim proizvodima i blagodatima na zdravlje smo pisali na CBD pasta i CBD ulje.
Čaj od konoplje – za svakodnevnu upotrebu
Čaj od konoplje ima zelenkastu boju koja se postiže berbom u vrijeme kada je sadržaj CBD-a na najvišoj razini.
Ne morate biti zabrinuti zbog psihoaktivnog učinka THC-a jer industrijska konoplja ne sadrži više od 0,2%, a toliko niska koncentracija je u zakonskim okvirima i ne može se osjetiti prilikom konzumiranja čaja.
Kako pripremiti čaj od konoplje?
Priprema čaja od konoplje vrlo je slična pripremi bilo kojeg drugog čaja. U 2 dcl vruće vode dodajte 1 do 2 male žličice čaja. Ostavite da odstoji 3-5 minuta, ovisno o tome koliko jak čaj želite. Čaj od konoplje ima vrlo ugodan okus, a kao i kod bilo kojeg drugog čaja, možete ga prilagoditi zaslađivanjem, dodavanjem mlijeka ili iscijeđenim limunom.
Za optimalan terapeutski učinak u čaj dodajte komad maslaca, žličicu vrhnja ili nekoliko kapi ulja na početku kuhanja. To potiče topivost i apsorpciju kanabinoida. Da biste dobili maksimalni učinak, preporučamo 1-2 kapi CBD ulja konoplje u čaj.
Čaj možete piti do tri puta na dan.
1 razmišljanje na “Konoplja i zdravlje”