Kod Parkinsonove bolesti se javlja često gubitak apetita i time dolazi do mršavljenja, što može u pojedinim slučajevima djelovati povoljno ako je osoba bila pretila, ali i negativno, ako se radi o mršavoj osobi. Veliki problem kod ovih osoba predstavlja pojava opstipacije ili začepljenosti, što pogoršava stanje, stoga takve osobe moraju voditi računa o prehrani koja će im osigurati pravilnu probavu hrane.
Pacijenti bi morali slijediti prehranu bogatu svježim voćem, povrćem i integralnim žitaricama. Umjereno moraju koristiti proteine i nezasićene masti, a smanjiti zasićene masti i šećere. Veoma je važan unos vlakana, probava je dio koji isto tako može stradati zbog slabe pokretljivosti crijeva, stoga se preporuča jesti namirnice koje su bogate prehrambenim vlaknima. U vodi su topiva neka vlakna (pektin iz voća), a neka nisu (celulozna ovojnica žitarica i ljuska mahuna).
Kod osoba koje boluju od Parkinsonove bolesti jako je važan unos tekućina tijekom dana. Potrebno je uzimati vodu u nekoliko gutljaja, u malim količinama tijekom cijelog dana. Najbolje je u tu svrhu vodu držati pokraj sebe ili staviti na neko vidljivo mjesto. Budući da s porastom životne dobi (iznad 60. godine života) dolazi do gubitka samog osjećaja žeđi, mogu se u tih osoba još prije, nego kod ostalih, pojaviti simptomi dehidriranosti: suhoća usana, usta, kože, spojnice oka, problemi sa znojenjem i zadržavanje mokraće. Ukupna dnevno unesena količina tekućine obavezno bi trebala iznositi oko 2 litre.
Od vitamina preporučuju se dodatno uzimati vitamin C i E, a od minerala cink, magnezij i kalcij. Vitamin B6 čini se blagotvornim u kombinaciji s magnezijem, dok neke studije navode da taj vitamin smanjuje djelovanje dopamina koji se dodaje kao lijek. Možda je najbolje posegnuti za manjim količinama B-kompleksa, ili uzeti jednom dnevno napitak u kojem je sadržaj B-kompleksa značajan.
Primjer tjednog jelovnika
Ujutro pojedite nekoliko keksa (do pet) od integralnog brašna i popijte šalicu ječmene kave s mlijekom, a nemojte zaobići ni voće (banana, kivi, naranča). Za jutarnji međuobrok odaberite energetski prutić s žitaricama, a za poslijepodne pojedite fermentirani mliječni proizvod.
Dan | Ručak | Večera |
Ponedjeljak | pita s bučom i koprivom (150 g); kupus, grah i mrkva za salatu (150 g); trešnje ili jagode; čaša crnog vina | varivo sa slanutkom i rižom (150 g); patlidžani na žaru (250 g); raženi kruh (80 g); čaj od mente |
Utorak | rižoto s integralnom rižom i povrćem (150 g); kuhana blitva (200 g); naranča; oligomineralna voda | varivo sa slanutkom (100 g); kuhana piletina (150 g); raženi kruh (80 g); jedna jabuka, čaša soka od mrkve |
Srijeda | tjestenina sa šafranom, suhim rajčicama i maslinama (100 g); cvjetača (200 g), 2 kivija; čaša crnog vina | varivo s rižom (50 g) i povrćem (250 g); svježi sir (150 g); salata od rikule i rajčica (250 g); raženi kruh (80 g); šaka oraha, čaj od bazge |
Četvrtak | tjestenina s nasjeckanim kupusom (150 g); pečena puretina (150 g); kuhane tikvice (200 g); voćna salata; čaša crnog vina | pileća juha sa sitnom tjesteninom (50 g); oslić na žaru (150g); kuhani špinat (200 g); raženi kruh (80 g); kiflice od vanilije, čaj od brusnice |
Petak | palenta s plodovima mora (70 g palente s 120 g miješane ribe); kuhana blitva (200 g); naranča; čaša bijelog vina | varivo sa slanutkom (100 g); kuhana cikorija s peršinom i češnjakom (150 g); raženi kruh (80 g); jedna jabuka, voda obogaćena magnezijem |
Subota | špageti s raguom (100 g); svježe mrkve na salatu (250 g); zapečene ili gratinirane smokve; čaša crnog vina | juha s tjesteninom (50 g); pileća prsa sa žara (200 g); salata od rajčice, mrkve, rige i zelene salate (250 g); raženi kruh (80 g); salata od šumskog voća, oligomineralna voda |
Nedjelja | dimljena orada obložena krumpirom (150 g); miješana salata (200 g); 2 kivija; čaša crnog vina | riblja juha s rižom (100 g); salata od mahuna i krumpira; integralni kruh (80 g); jedna kruška, čaj od koprive |
Više o parkinsonovoj bolesti pročitajte ovdje.
Preuzeto sa www.plivazdravlje.hr