Parkinsonova bolest - prehrana

Parkinsonova bolest – prehrana

Savjeti o prehrani

Kod Parkinsonove bolesti se javlja često gubitak apetita i time dolazi do mršavljenja, što može u pojedinim slučajevima djelovati povoljno ako je osoba bila pretila, ali i negativno, ako se radi o mršavoj osobi. Veliki problem kod ovih osoba predstavlja pojava opstipacije ili začepljenosti, što pogoršava stanje, stoga takve osobe moraju voditi računa o prehrani koja će im osigurati pravilnu probavu hrane.

Pacijenti bi morali slijediti prehranu bogatu svježim voćem, povrćem i integralnim žitaricama. Umjereno moraju koristiti proteine i nezasićene masti, a smanjiti zasićene masti i šećere. Veoma je važan unos vlakana, probava je dio koji isto tako može stradati zbog slabe pokretljivosti crijeva, stoga se preporuča jesti namirnice koje su bogate prehrambenim vlaknima. U vodi su topiva neka vlakna (pektin iz voća), a neka nisu (celulozna ovojnica žitarica i ljuska mahuna).

Kod osoba koje boluju od Parkinsonove bolesti jako je važan unos tekućina tijekom dana. Potrebno je uzimati vodu u nekoliko gutljaja, u malim količinama tijekom cijelog dana. Najbolje je u tu svrhu vodu držati pokraj sebe ili staviti na neko vidljivo mjesto. Budući da s porastom životne dobi (iznad 60. godine života) dolazi do gubitka samog osjećaja žeđi, mogu se u tih osoba još prije, nego kod ostalih, pojaviti simptomi dehidriranosti: suhoća usana, usta, kože, spojnice oka, problemi sa znojenjem i zadržavanje mokraće. Ukupna dnevno unesena količina tekućine obavezno bi trebala iznositi oko 2 litre.

Od vitamina preporučuju se dodatno uzimati vitamin C i E, a od minerala cink, magnezij i kalcij. Vitamin B6 čini se blagotvornim u kombinaciji s magnezijem, dok neke studije navode da taj vitamin smanjuje djelovanje dopamina koji se dodaje kao lijek. Možda je najbolje posegnuti za manjim količinama B-kompleksa, ili uzeti jednom dnevno napitak u kojem je sadržaj B-kompleksa značajan.

Primjer tjednog jelovnika

Ujutro pojedite nekoliko keksa (do pet) od integralnog brašna i popijte šalicu ječmene kave s mlijekom, a nemojte zaobići ni voće (banana, kivi, naranča). Za jutarnji međuobrok odaberite energetski prutić s žitaricama, a za poslijepodne pojedite fermentirani mliječni proizvod.

DanRučakVečera
Ponedjeljakpita s bučom i koprivom (150 g); kupus, grah i mrkva za salatu (150 g); trešnje ili jagode; čaša crnog vinavarivo sa slanutkom i rižom (150 g); patlidžani na žaru (250 g); raženi kruh (80 g); čaj od mente
Utorakrižoto s integralnom rižom i povrćem (150 g); kuhana blitva (200 g); naranča; oligomineralna vodavarivo sa slanutkom (100 g); kuhana piletina (150 g); raženi kruh (80 g); jedna jabuka, čaša soka od mrkve
Srijedatjestenina sa šafranom, suhim rajčicama i maslinama (100 g); cvjetača (200 g), 2 kivija; čaša crnog vinavarivo s rižom (50 g) i povrćem (250 g); svježi sir (150 g); salata od rikule i rajčica (250 g); raženi kruh (80 g); šaka oraha, čaj od bazge
Četvrtaktjestenina s nasjeckanim kupusom (150 g); pečena puretina (150 g); kuhane tikvice (200 g); voćna salata; čaša crnog vinapileća juha sa sitnom tjesteninom (50 g); oslić na žaru (150g); kuhani špinat (200 g); raženi kruh (80 g); kiflice od vanilije, čaj od brusnice
Petakpalenta s plodovima mora (70 g palente s 120 g miješane ribe); kuhana blitva (200 g); naranča; čaša bijelog vinavarivo sa slanutkom (100 g); kuhana cikorija s peršinom i češnjakom (150 g); raženi kruh (80 g); jedna jabuka, voda obogaćena magnezijem
Subotašpageti s raguom (100 g); svježe mrkve na salatu (250 g); zapečene ili gratinirane smokve; čaša crnog vinajuha s tjesteninom (50 g); pileća prsa sa žara (200 g); salata od rajčice, mrkve, rige i zelene salate (250 g); raženi kruh (80 g); salata od šumskog voća, oligomineralna voda
Nedjeljadimljena orada obložena krumpirom (150 g); miješana salata (200 g); 2 kivija; čaša crnog vinariblja juha s rižom (100 g); salata od mahuna i krumpira; integralni kruh (80 g); jedna kruška, čaj od koprive

Više o parkinsonovoj bolesti pročitajte ovdje.

Preuzeto sa www.plivazdravlje.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *