Patlidžan (balancana)

Patlidžan kao lijek

Savjeti o prehrani

Patlidžan (balancana) je odličan za zdravlje jer sadrži mnogo vlakana, a jako malo kalorija te ima izrazito veliku nutritivnu vrijednost. U ovom članku pišemo o njegovim ljekovitim svojstvima.

Patlidžan pripada porodici biljaka koje se nazivaju biljke ‘pomoćnice’, zajedno s krumpirom i rajčicom.

Iako se često smatra povrćem, patlidžan se klasificira kao voće jer sadrži sjemenke, a biljka ima cvijet. Mnogo je vrsta i oblika patlidžana; iako je većina ljubičaste boje, on može biti crven, čak i crn.

Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. U sastavu patlidžana pronalazimo vitamin C, K, B6, tiamin, niacin, magnezij, fosfor, bakar, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalij i mangan. Patlidžani sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina.

Ljekovitost patlidžana

Patlidžani i probavni sustav

Patlidžani su odličan izvor dijetalnih vlakana. Dijetalna vlakna su ključna za dobar i uravnotežen rad probavnog sustava, prevenciju bolesti i poremećaja probavnog sustava. Vlakna će potaknuti oslobađanje želučanih sokova koji olakšavaju apsorpciju hranjivih tvari i razgradnju namirnica. Vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti jer smanjuju razinu lošeg kolesterola.

Pomaže u kontroli dijabetesa

Već stoljećima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa.
Moderna znanstvena istraživanja potvrdila su da prehrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji razine šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udio vlakana.

Odličan je za zdravlje srca

Patlidžan je izrazito povoljan za zdravlje srca. Njegovom konzumacijom možemo smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi, poboljšati zdravlje stijenki arterija i opustiti napete krvne žile. Pripremite pljeskavice od patlidžana i šampinjona!

Učinkovit u regulaciji tjelesne težine

Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga. To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Patlidžan za prevenciju raka

Patlidžani su odličan izvor antioksidanata koji štite tijelo od niza različitih bolesti i poremećaja. Sadrže vitamin C, koji jača imunološki sustav i potiče oslobađanje bijelih krvnih stanica. Odličan su izvor mangana, prirodnog antioksidanta i esencijalnog minerala. Slobodni radikali su spojevi koji napadaju zdrave tjelesne stanice i povećavaju rizik od nastanka kancerogenih stanica, a antioksidanti su ti koji štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Štiti od virusa

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline, može biti od velike koristi u prevenciji i liječenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.

Pomaže zdravlju mozga

Visoki udio fitonutrijenata u patlidžanu, pomaže zdravlju mozga štiteći ga od slobodnih radikala i ostalih štetnih utjecaja. Patlidžan sadrži i kompleks B vitamina koji ublažavaju tjelesnu i mentalnu tjeskobu. Zato je patlidžan bolje jesti u što prirodnijem obliku, s minimalno termičke obrade.

Patlidžan i zdravlje koštanog sustava

Patlidžani su jako dobar izvor željeza i kalcija, minerala koji su ključni za održavanje zdravlja koštanog sustava. Ujedno sadrže i kalij koji je ključan za adekvatnu apsorpciju kalcija. Istraživanja su pokazala da patlidžani mogu ublažiti simptome osteoporoze, ojačati kosti i povećati gustoću koštanog tkiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *