Izgled i oblik stolice

Što izgled stolice govori o našem zdravlju?

Korisni savjeti Simptomi

Izgled stolice govori puno o zdravlju organizma: otkriva probleme probavnog sustava i omogućava da na vrijeme unesete promjene kako biste poboljšali zdravlje probavnog sustava, ali i cijelog organizma.

Veličina je od velike važnosti u promatranju prehrane i mogućih znakova zdravstvenih tegoba. Ako vam je stolica mala i tvrda, vrijeme je za vlakna. Obogatite prehranu vlaknima kako bi je omekšali i povećali. Ako vam je stolica u obliku kuglica i raspada se, može se raditi o pojavu izbočina na debelom crijevu ili zadebljanje stjenke. Ukoliko se stanje unatoč povećanju količine unosa vlakna ne poboljša, predlažemo vam da se obratite svoj liječniku.

Normalna stolica kod odraslih

Normalno je prisutna svijetlo smeđa stolica ili tamno smeđa stolica.

Boja stolici dolazi prvenstveno od bilirubina i njegovog razgradnog produkta urobilinogena. Bilirubin se izlučuje putem žuči, zato je i svaka bolest koja pogađa žučni sustav važna u formiranju boje stolice. Bilirubin je razgradni produkt hemoglobina – glavnog sastojka crvenih krvnih stanica (eritrociti). Koncentracija bilirubina može promijeniti boju stolice od svijetlo žute do gotovo crne.

Promjene u kemijskoj strukturi bilirubina mogu uzrokovati da stolica postane zelena ili žuta. Žuta stolica može se pojaviti i ako se stolica razrijedi ili ako je u jetri smanjena proizvodnja bilirubina. Bakterije i probavni enzimi u crijevu mogu djelovati na bilirubin i mijenjati boju.

Većina promjena u boji stolice ima malo značenja. Međutim, neke promjene, osobito ako su stalne i česte mogu značiti nastanak poremećaja kojeg treba dodatno istražiti.

Promjene u boji stolice mogu nastati zbog različitih razloga:

  • proljev može uzrokovati zelenu ili žutu stolicu,
  • neke namirnice mogu promijeniti boju stolice (repa, zeleno lisnato povrće, cikla…),
  • lijekovi,
  • bolesti koje utječu na jetru, gušteraču i crijeva,
  • krvarenje iz probavnog traka.

Nužno je napomenuti kako jedna stolica drugačije boje sigurno nije razlog za zabrinutost. Probajte se sjetiti što ste jeli, možda odmah pronađete uzrok.

Promjena u boji stolice je zabrinjavajuća ako se događa često i ako je praćena drugim simptomima bolesti probavnog sustava (npr. gubitak apetita, promjene u pražnjenju crijeva, bol u trbuhu, gubitak na težini, umor i slično).

Masna stolica koja se teško ispire

Stolica koja pluta u školjci i teško se ispire znak je neravnoteže u jetri.
Rješenje: Salati ili juhi dodajte svaki dan sjemenke lana. Dobro je i popiti par šalica čaja od kadulje na dan.

Stolica izrazito neugodnog mirisa

Ovakva stolica je znak loše probave i dugotrajnog zadržavanja ostataka hrane u debelom crijevu, zbog čega se u njemu stvaraju toksične tvari i sadržaj crijeva postaje pretjerano kiseo.
Rješenje: Pomoglo bi da svaki dan sami pripremate sokove koje pijete, pa za početak napravite jedan od dvije mrkve, dva celera i krastavca.

Presluzava stolica

Vašoj prehrani nedostaje visokokvalitetnih vlakana i morali biste jesti više hrane bogate enzimima (orašasti plodovi i sjemenke, sirovo voće i povrće, djevičansko maslinovo ulje, med, grožđe, smokve…)
Rješenje: Smanjite unos namirnica koje pogoduju stvaranju sluzi poput mliječnih proizvoda i alkohola, a odabirite namirnice koje sadrže antioksidante, vitamine i minerale.

Zrnasta stolica

Ako vam je stolica ovog oblika, vaša jetra poziva u pomoć jer je preplavljena krvlju.
Rješenje: Podvrgnite se postupku detoksikacije jetre!

Stolica svijetle boje

Znak je ovo da teško probavljate masnu hranu, a najvjerojatnije vam nedostaje esencijalnih masnih kiselina.
Rješenje: U prehranu uključite ribe, avokado, sjemenke bundeve i suncokreta, te morsko povrće poput algi.

Ostatci hrane u stolici

Normalno je pronaći ovojnicu kukuruza šećerca u stolici jer je njegova vanjska ovojnica gotovo neprobavljiva. Međutim, ako pronađete ostatke druge hrane, možda vam je probavni sustav spor ili hranu ne žvačete dovoljno.
Rješenje: Jelo dobro žvačite i zapamtite da vaš želudac nema zube!

Boje stolice

Stolica je smeđa

Boja vaše stolice ovisi o nekoliko stvari: prehrani i količini žuči u njoj. Žuč je žuto-zelena tekućina koja pomaže probaviti masti. Zdrava stolica bi trebala biti mješavina svih boja hrane koju ste jeli i žuči. Sve nijanse smeđe, ili čak zelene, su u redu.

Stolica je zelena

Može vas malo šokirati zelena boja stolice ali, s vremena na vrijeme, to je potpuno normalna boja. To može biti zato što jedete puno zelenog povrća (što je dobro) ili ste pojeli previše jestive zelene boje (to nije tako dobro). Može značiti i da vaša hrana prebrzo prolazi kroz crijeva. Ako se boja ne mijenja, potražite savjet liječnika.

Stolica je crvena

Možda jedete previše hrane crvene boje. Javlja se i zbog boje lijekova. Vaša stolica bi se uskoro trebala vratiti na svoju normalnu boju.

Jarko crvena stolica može upozoriti na krvarenje u debelom crijevu. Ponekad je crvena zbog krvi iz rektuma (ogrebotine ili hemoroidi). Ako se boja ne mijenja, potražite savjet liječnika.

Stolica je crna

Ako je stolica crna, uzrok mogu biti dodatci prehrani sa željezom ili lijek koji ste uzeli zbog želučanih tegoba (aktivni ugljen). Ako niste uzeli ništa od navedenog, obratite se liječniku. Crna stolica ili stolica boje tamnog kestena koja ima jako neugodan miris može biti znak krvarenja iz probavnog trakta.

Stolica je svjetlije boje

Žute stolice su dobre kod dojenčadi ali za ostale mogu biti simptom prevelike količine masti. I to bi moglo značiti da vaše tijelo ima problema s apsorpcijom hranjivih tvari. Posjetite liječnika za svaki slučaj.

Ponekad, stolice mogu biti bijele. To može biti nuspojava nekih lijekova ali može i značiti da je vaš žučni kanal začepljen. Posjetite liječnika koji će otkloniti sve nedoumice.

Kako popraviti stanje?

Na poboljšanje u radu crijeva možete utjecati promjenama u prehrani: birajte cjelovitu, minimalno prerađenu hranu poput voća, povrća i svježeg mesa, koje je bogato nutrijentima potrebnima vašim crijevima. Također, jedite polako i dobro žvačite hranu. Na ovaj način će se zadovoljiti svi nedostaci ranije prehrane, ali i spriječiti prebrzo kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt, što može otežati apsorpciju nutrijenata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *