Bartolinijeva žlijezda

Upala bartolinijeve žlijezde – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Ženski spolni sustav je vrlo osjetljiv na razne unutarnje i vanjske čimbenike, stoga je svaka promjena na njemu često znak za posjetiti ginekologa. Bartolinijeva žlijezda je dio ženskog spolnog sustava. Dok neke žene nisu nikada čule za nju, s druge strane, mnoge od njih imaju raznih nelagodnih iskustava s upalama. Promjene koje mogu zahvatiti ovu žlijezdu mogu biti vrlo bolne i neugodne te je zbog njih vrlo često potrebno potražiti ginekološku pomoć.


Bartholinijeve žlijezde su parne žlijezde vanjskih ženskih spolnih organa, a nalaze se po jedna sa svake strane ulaza u rodnicu na donjem dijelu usana.

One su okrugle, male (veličine graška) i u normalnim uvjetima neopipljive zbog čega žene najčešće ni ne znaju da ih imaju, ali je njihovo pravilno funkcioniranje važno za normalan seksualni život žene.

Izvodni kanal žlijezde dugačak je oko 1.5 do 2 cm. Kroz njega se izlučuje alkaličan sekret koji vlaži predvorje rodnice, prvenstveno pri spolnom uzbuđenju. Opstrukcija (začepljenje) izvodnog kanala dovodi do povećanja žlijezde zbog zadržavanja izlučene sluzi, pa nastaje cista. Ovo stanje prethodi upali i apscesu Bartholinijeve žlijezde.

Mogu se upaliti obje ili samo jedna žlijezda što može biti izuzetno bolno.

Međutim, upala Bartholinijeve žlijezde je rijetka i pogađa tek oko 2 % žena u reproduktivnoj dobi.

Ako se Bartholinijeva žlijezda ne odstrani kirurški, cista ili upala te žlijezde se može ponovno pojaviti.

Uzroci upale Bartholinijeve žlijezde

Kao posljedica prijašnjih upalnih procesa ili ožiljaka nakon ozljede mogu se razviti ciste na Bartholinijevim žlijezdama. Ciste same po sebi ne moraju biti opasne, ali mogu začepiti izvodni kanal žlijezde, spriječiti drenažu tekućine te prouzročiti nakupljanje sekreta.

Ponekad uzrok nastanka ciste nije jasan, rijetko može biti riječ o spolno prenosivim bolestima poput gonoreje, ali važno je znati da se upala Bartholinijeve žlijezde može razviti i kod žena koje nisu spolno aktivne.

Ako se cista inficira pod utjecajem nekih aerobnih i anaerobnih bakterija, kao što su Escherichia coli, Staphylococcus ili Chlamydia trachomatis, može doći do nakupljanja gnoja oko ciste, odnosno do razvitka apscesa.

Apsces se ponekad može stvoriti i na samoj žlijezdi, zbog čega ona može narasti i do 6 centimetara te postati vrlo bolna.

Simptomi upale Bartholinijeve žlijezde

Cista ne mora uzrokovati nikakve simptome, sve dok je manjih dimenzija. Veće ciste mogu smetati prilikom hodanja, spolnog odnosa ili tjelovježbe.
Moguće ih je napipati blizu ulaza u rodnicu, a ponekad i uzrokuju asimetriju stidnice, mijenjajući izgled vanjskih spolnih organa. Ciste uglavnom nisu bolne.
Međutim, ukoliko dođe do upale ciste i do stvaranja apscesa, simptomi su mnogo teži:

  • jaka bol u području ulaza u rodnicu
  • otežano sjedenje i hodanje
  • vidljiva oteklina i crvenilo
  • povišena tjelesna temperatura

U slučaju jakih bolova i vrućice, treba odmah posjetiti ljekara specijalistu. Ginekolog će na temelju ginekološkog pregleda postaviti dijagnozu i donijeti odluku o načinu liječenja.

Dijagnoza ciste bartolinijeve žlijezde

Bartolinijeva žlijezda je inače neprimjetna te svako uvećanje ili promjena mogu dovesti do zabrinutosti pacijentice. Cista se zamijeti na ginekološkom pregledu ili je žena sama otkrije. Najčešće se ne liječi ako ne stvara simptome. U slučaju da je u pitanju apsces, on se dijagnosticira tako što se utvrde znakovi upale: povišena tjelesna temperatura, oteknuće i bol vulve.

Ciste se inače ne uklanjaju, ali kod starijih žena, zbog mogućnosti razvoja karcinoma, cista se najčešće uklanja da bi se isključio maligni proces.

Liječenje upale Bartholinijeve žlijezde

Bezbolne i neupaljene, odnosno asimptomatske ciste kod žena mlađih od 40 godina obično se ne liječe.

Apsces se liječi antibioticima širokog spektra koje je obično potrebno uzimati 7 do 10 dana. Ponekad pukne spontano, gnoj iscuri, a bol popušta. Drenažu gnoja moguće je napraviti i kirurškim putem. U lokalnoj anesteziji se napravi mali rez, gnoj se oslobodi te se postavlja dren na nekoliko dana.

Kod ponavljajuće upale može se kirurškim putem napraviti trajni otvor iz kanala prema van kako više ne bi dolazilo do njegove opstrukcije.

Postoji više načina na koja se postupak izvodi:

  • uvođenjem malog katetera s balonastim vrhom u cistu; on ostaje u cisti otprilike mjesec dana i stvara trajni otvor kroz koji će slobodno moći protjecati sluz iz žlijezde,
  • marsupijalizacijom; zašivanje izvrnutih rubova ciste prema van čime se postiže trajna drenaža,
  • odstranjenjem Bartholinijeve žlijezde: kirurško uklanjanje žlijezde u fazi kad ne postoji upala. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji i zahtijeva kraći boravak u bolnici.

Kod slučaja višestruko ponavljajuće ciste kod jedne tinejdžerice su se najučinkovitijim metodama pokazale marsupijalizacija i primjena antibiotika širokog spektra.

Kod žena starijih od 40 godina se tkivo ciste obavezno nakon uklanjanja šalje na analizu zbog mogućnosti nastanka raka stidnice iz upaljene Bartolinijeve žlijezde, navode autori MSD priručnika dijagnostike i terapije.

Alternativni načini liječenja upale

Za ublažavanje bolova i neugode pomaže ispiranje područja vanjskih spolnih organa mlakim čajem od kamilice. Kamilica djeluje protuupalno te može smanjiti oteklinu i ublažiti bol.

Topla kupka (ne vruća) u sjedećem položaju može olakšati drenažu te tako osloboditi nakupljenu tekućinu i smanjiti oteklinu. Ovakva kupka nekoliko puta dnevno po desetak minuta može se koristiti preventivno, ali jake infekcije neće proći bez antibiotika.

Ako postoji cista, ali se nije još razvila upala, infekcija se može spriječiti dovoljnim unosom vitamina C i D koji jačaju imunitet, te probioticima koji pomažu održati prirodnu ravnotežu vaginalne flore kakva je potrebna za prevenciju upale.

Kod pojave prvih simptoma se obratite svom ginekologu kako bi uspješno započeli tretman izlječenja.

Prevencija upale bartolinijeve žlijezde

Zbog nedostatka dokaza o uzročnicima upale žlijezde, nema točnih smjernica za prevenciju ciste ili apscesa. Bez obzira na to, korištenje prezervativa i dobra higijena će svakako štiti spolni sustav te na taj način spriječiti nastanak infekcije.

Održavanje zdravlja urinarnog sustava također može prevenirati nastanak ciste. Upravo zbog toga se u prevenciji preporuča konzumiranje dovoljne količine tekućine preko dana i izbjegavanje zadržavanja urina. Suplementi brusnice su se pokazali vrlo korisnim u održavanju zdravlja urinarnog sustava.

Komplikacije i neodgodivi simptomi

Kada nastane apsces Bartolinijeve žlijezde koji se ne liječi, može doći do širenja infekcije u okolne organe. Kako infekcija dalje napreduje može se početi širiti putem krvnih žila te posljedično nastati septikemija. Septikemija je stanje opasno po život jer se bakterija putem krvi širi kroz cijelo tijelo.

U slučaju visoke tjelesne temperature, jake boli i naglog pucanja apscesa potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Preuzeto sa www.krenizdravo.dnevnik.hr

2 razmišljanja na “Upala bartolinijeve žlijezde – uzrok, simptomi i liječenje

  1. Želi pomoći ženicama koje imaju problem sa Bartolinijevom žljezdom. Ja sam nabavila prirodni lijek iz Beograda. Pravi ga jedna ljubazna žena i nije skup. Meni je pomogao. Probajte je dobiti na tel. 0641397226 (pozivni je +381)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *