Još je u starom Rimu Plinije Stariji tvrdio: “Nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući.”
Češnjak (bijeli luk) je možda i prva biljka na svijetu koja je službeno proglašena ljekovitom. Bilo je to prije više od 5 000 godina. Danas, u doba znanosti, saznajemo i zašto.
Češnjak ima visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenke češnjaka sadrže: vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo.
Glavni vitamini koje češnjak sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C. Glavnu zdravstvenu vrijednost daje mu biljni antibiotik – alicin.
Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
Prije konzumacije obvezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.
Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegova snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinova lišća, zrna kave ili komorača.
Ljekovitost češnjaka
Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola.
Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.
Brojna istraživanja češnjaka potvrđuju da ova biljka igra važnu ulogu u zdravlju našeg kardiovaskularnog sustava.
Češnjak štiti krvne stanice i žile od upalnih i oksidativnih procesa.
Oštećenje krvnih žila visoko reaktivnim molekulama kisika je ključni faktor koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i aterosklerozu.
Oksidativno oštećenje također uzrokuje nepoželjne upale i oksidativni stres koji povećava rizik od začepljenja krvnih žila.
Jedinstveni sastav češnjaka koji sadrži cijeli niz sumpornih spojeva, štiti od oksidativnog stresa i upala.
Adenozin iz češnjaka sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.
Činjenica da nas češnjak štiti od raznih virusa i prehlada poznata je i našim bakama. No, znanstvenici su još jednom potvrdili da treba redovito konzumirati češnjak i to kako se ne bismo, tijekom zimskih mjeseci, razboljeli.
Istraživanja su pokazala da češnjak pozitivno djeluje i na koštani, mišićni i dišni sustav.
Dialil sulfid i tiakremonon u sastavu bijelog luka pokazuju antireumatska svojstva. Češnjak je također izazvao poboljšanja kod upala uzrokovanih alergijama.
Druga istraživanja koja povezuju prekomjernu težinu s upalnim procesima u organizmu, potvrđuju da spojevi sumpora, koji sadrži češnjak, mogu spriječiti upalne procese koji potiču formiranje stanica masti. Pospješuje probavu i rad želuca te potiče rad jetre, bubrega i prostate.
Češnjak može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Preporučuje se uzimati 1-2 češnja ili kapsule češnjaka dnevno tijekom dužeg vremena.
Od davnine poznat antimikrobni učinak znanstveno je potvrđeno da potječe od alicina te da je vrlo učinkovit kod infekcije stafilokokima, E. colli, proteusom i pseudomonasom.
Dokazan je i antiparazitski učinak češnjaka – u narodu se češnjak odavno koristi za izbacivanje dječjih glista (Enterobius vermicularis).
Dokazano je i djelovanje na herpes viruse i kvasne gljive (Candida albicans).
Češnjak ima svojstva analgetika i anestetika, zbog čega može pomoći kod zubobolje. Jednostavno stavite komadić zgnječenog češnjaka na bolni zub, da biste dobili trenutno olakšanje (ne zaboravite poslije otiči kod zubara!).
Zbog svojih antimikrobnih svojstava, češnjak je odlično sredstvo protiv bradavica i drugih kožnih problema:
Uzmite svježi češanj bijelog luka i odrežite vrh.
Nekoliko sekundi trljajte bradavicu sa odrezanom stranom češnjaka.
Ponovite to svaki dan, prije spavanja.
Ako osjetite iritaciju ili pečenje na koži, jednostavno operite to područje vodom.
Vjerovali ili ne, češnjak čini muškarce privlačnijima. Međutim, uvijek se smatralo kako miris češnjaka ubija svaku želju za komunikacijom. No nedavne studije dokazuju da je to pogreška…
Jedino ograničenje je da muškarac pojede dva češnja češnjaka 12 sati prije nego li ode na spoj. Opet ćemo se poslužiti onom ‘vjerovali ili ne’, ali ispostavilo se da žene ‘polude’ za tjelesnim mirisom muškarca koji je jeo češnjak. Međutim, znanstvenicima je teško objasniti ovaj fenomen. Možda se razlog skriva u antimikrobnim svojstvima, zbog čega miris znoja nije toliko oštar.
Češnjak poboljšaje pamćenje
Češnjak sadrži hrpu komponenti koje sprečavaju starenje mozga. Starije osobe koje ga konzumiraju smanjuju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, dok mlađi ljudi mogu poboljšati svoje pamćenje i povećati produktivnost mozga. Sve što trebate učiniti je redovito jesti češnjak.
Češnjak povećava izdržljivost
Šest češnja češnjaka sadrži 17 posto vitamina B6 i 23 posto mangana preporučene dnevne vrijednosti te je odličan za srce i mišiće. Ako se bavite sportom, zahvaljujući njemu ćete poboljšati rezultate.
Češnjak za ljepšu kosu i kožu
Kosa: češnjak potiče rast kose te ona postaje gušća. Čak može liječiti lokaliziranu alopeciju. Kako bi se postigao ovaj rezultat, treba ga primijeniti na vlasište. Srećom, proizvođači kozmetike su naučili proizvoditi ulje za kosu bez mirisa.
Koža: fibroblasti (stanice odgovorne za obnovu kože) imaju pozitivnu reakciju na češnjak. Dva češnja dnevno dovoljna su da potaknu proizvodnju prirodnog kolagena i elastina.
Zaštita od sunca: komponente češnjaka štite od foto-starenja. Ako konzumirate više češnjaka, sunčeve zrake neće isušiti kožu. To ne znači da možete prestati koristiti kremu za sunčanje.
Ukoliko ne volite ili ne želite iz estetskih razloga konzumirati češnjak, moja preporuka je da kupite ove proizvode kao zamjenu: https://naturashop.com.hr/54-cesnjak
Kontraindikacije
Uza sve ove znanstveno potvrđene ljekovite učinke, slobodno se može reći kako je češnjak jedna od najvažnijih ljekovitih biljaka. Ali, valja znati kako je potreban oprez kod istodobne primjene češnjaka i preparata na bazi ginkga ili visokih doza E vitamina, jer se tako mogu prouzročiti problemi zbog pojačana krvarenja. Isto tako, u slučaju istodobnog korištenja preparata na bazi heparina, aspirina ili Trentala treba se obvezno posavjetovati s liječnikom.
Liječnici ga ne preporučuju jesti tijekom trudnoće i dojenja. Djeca mlađa od 7 godina također ga trebaju konzumirati u umjerenim količinama.
Ne smije se jesti 2 tjedna prije operacije jer razrjeđuje krv i može uzrokovati krvarenje.
Češnjak je otrov za životinje, osobito za mačke i pse japanskog podrijetla (Akita i Shiba Inu).
Tinktura od češnjaka
Tinktura od češnjaka koristi se za jačanje imuniteta te preventivnu zaštitu i liječenje od infekcija. Tinktura može pomoći kod: prehlade, visokog krvnog tlaka, skleroze, reumatskih tegoba i astme.
Sastojci:
- 25 dag češnjaka,
- 1 litra 70-postotnog alkohola.
Postupak:
- Ogulite i sitno nasjeckajte 25 dag češnjaka. Stavite ga u staklenku sa širokim otvorom i prelijte litrom 70-postotnog alkohola.
- Zatvorite i ostavite da stoji 14 dana na sobnoj temperaturi, na mjestu gdje neće biti izloženo direktnom suncu.
- Svakodnevno protresite staklenku, a nakon 14 dana procijedite pa češnjak iz cjediljke još dobro istisnite u gazi.
- Čuvajte u tamnoj, dobro zatvorenoj boci na tamnom, suhom i hladnom mjestu.
Upotreba: Ovakvu tinkturu možete koristiti godinu dana. Za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade uzimajte 3 puta dnevno po 10 kapi u pola čaše mlake vode prije jela.
7 razmišljanja na “Češnjak (bijeli luk) kao lijek”