Glaukom

Glaukom – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Pod pojmom glaukom (povišeni intraokularni tlak) podrazumijeva se skupina bolesti očnog živca. Radi se o bolestima kod kojih zbog visokog očnog tlaka (iznad 22 mmHg) dolazi do oštećenja vidnog živca i vidnog polja.

Ukoliko se glaukom ne liječi, može doći do sljepoće pa je ovu bolest neophodno što prije prepoznati i što prije početi liječenje.

Javlja se u svim dobnim skupinama, međutim najčešći je u starijoj životnoj dobi. Oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji bi upućivali na glaukom, pa je odlazak na redovite oftalmološke preglede na kojima se mjeri intraokularni tlak od izrazite važnosti.

Uzrok visokog očnog tlaka

Cilijarno tijelo u oku neprestano proizvodi tekućinu koja se zove očna vodica. Ta tekućina kola iz područja iza šarenice kroz zjenicu u komoru iza šarenice i rožnice. Kod zdravog oka ta se tekućina odvodi iz oka kroz mrežu tkiva u kutu drenaže, a zatim u kanal koji vodi do male vene u vanjskom dijelu oka.

Međutim kod nekih očiju je odvod tekućine poremećen. Zbog toga očna vodica otječe sporije nego što se stvara ili uopće ne otječe – pa dolazi do rasta tlaka unutar očne jabučice.

Očni tlak izaziva kolaps krvnih žilica koje hrane živčana vlakna diska vidnog živca. Lišena krvi, živčana vlakna počinju odumirati, a samim time počinje slabiti i vid.

Faktori koji uzrokuju visoki očni tlak ili su s njime usko povezani isti su kao i oni koji uzrokuju glaukom:

  • trauma oka
  • upala
  • određeni lijekovi
  • neka druga očna stanja poput arcus senilis, okularnog pseudoeksfolijativni sindrom, sindrom disperzije pigmenta

Ukoliko patite od bilo kojeg od ovih stanja, liječnik će vam preporučiti češće očne preglede i mjerenje očnog tlaka.

Vrste glaukoma uključuju:

Glaukom otvorenog kuta – otvoreni kut glaukoma je najčešći oblik bolesti. Kut drenaže koju stvaraju rožnica i šarenica ostaju otvoreni, ali trabekularna mreža djelomično je blokirana. To uzrokuje postupno povećanje tlaka u oku. Ovaj pritisak oštećuje vidni živac. To se događa tako sporo da je moguće izgubiti vid prije nego što oboljeli postane svjestan problema.

Glaukom zatvorenog kuta – javlja se kada se iris ispupči prema naprijed kako bi suzio ili blokirao kut odvoda koji čine rožnica i šarenica. Kao rezultat, tekućina ne može cirkulirati kroz oko i pritisak se povećava. Neki ljudi imaju uske kutove drenaže, što povećava rizik od ove vrste glaukoma.

Glaukom normalne napetosti – u normalnom tenzijskom glaukomu, vidni živac se oštećuje iako je tlak oka unutar normalnog raspona. Nitko ne zna točan razlog za to. Ovaj ograničeni protok krvi može biti uzrokovan aterosklerozom – nakupljanjem masnih naslaga (plaka) u arterijama ili drugih stanja koja narušavaju cirkulaciju.

Glaukom u djece – dojenčad i djeca mogu imati glaukom. Može biti prisutan od rođenja, iako je to rjeđi slučaj ili se može razviti u prvih nekoliko godina života. Djeca nemaju nikakve simptome, a stanje može nastati iz više razloga.

Pigmentni glaukom – granule pigmenta iz šarenice nakupljaju se u drenažnim kanalima, usporavajući ili blokirajući tekućinu koja izlazi iz oka. Aktivnosti poput trčanja ponekad uzburkaju granule pigmenta, odlažu ih na trabekularnu mrežu i uzrokuju povremena povišenja tlaka.

Faktori rizika

Budući da kronični oblici glaukoma mogu uništiti vid prije bilo kakvih znakova ili simptoma, važno je biti svjestan faktora rizika:
Visok unutarnji tlak oka (intraokularni tlak)
Dob iznad 60 godina
Ako je u obitelji bilo oboljelih od glaukoma
Određena medicinska stanja kao što je dijabetes, bolesti srca, visoki krvni tlak i anemija srpastih stanica
Ako su rožnice tanke u sredini
Kratkovidnost i dalekovidnost
Ozljede ili operacije oka
Uzimanje kortikosteroidnih lijekova, osobito kapi za oči, dugo vremena

Glaukom (očni tlak) – simptomi

Prije nego se razvije potpuni akutni glaukom (očni tlak) nekoliko mjeseci u nizu dolazi do napadaja. Napadaji se obično javljaju navečer kad je svjetlo prigušeno, te traju sve dok šarenica blokira kanal otjecanja tekućine – obično jedan do dva sata.

Vid postaje nejasan, a bolesnik vidi vijenac oko svjetiljke, rožnica se zamuti, a oko je često crveno i boli. Tada nema trajnog oštećenja vida. Pravi napadaj karakteriziraju isti simptomi, ali ovaj put trajni i postepeno se pogoršavaju. Jaki bolovi koji su posljedica povišenog tlaka u očnoj jabučici, mogu se osjetiti i u glavi i u oku.

Često su popraćen povraćanjem, čak i klonulošću. Rožnica je sve zamućenija zbog jakog tlaka tekućine, pa je katkada siva ili zrnasta. Očna jabučica može biti iznimno tvrda i bolna na dodir.

Kod kronično povišenog očnog tlaka strukture oka počinju doživljavati oštećenja i tada se javljaju i prvi simptomi glaukoma, a to su: oštećenje vidnog živca (udubljenje papile vidnog živca) i oštećenje vidnog polja (sužavanje).

Kod kroničnog glaukoma očna vodica ne može normalno otjecati već se nakuplja u oku i ondje izaziva povišen očni tlak, što posljedično dovodi do pritiska na živčana vlakna i krvne žile vidnog živca.

Prva oštećenja vidnog živca nemaju simptoma i odnose se na smanjenje vidnog polja pri čemu oboljeli imaju osjećaj da „gledaju kroz tunel“. Bolest je u ovoj fazi vrlo bitno prepoznati kako bi se krenulo s prevencijom razvoja i spriječila sljepoća.

Također, pacijenti se često žale na osjećaj pritiska u očima i glavobolje u dužem vremenskom trajanju. Na ove simptome treba odmah reagirati da bi se što prije krenulo s terapijom.

Simptomi ukratko:
  • bol unutar ili iza očne jabučice
  • glavobolja
  • osjetljivost očne jabučice na pritisak
  • suzenje
  • neodređena nelagoda u očima

Kako dijagnosticirati glaukom?

Kompletan oftalmološki pregled i mjerenje očnog tlaka
Pahimetrija – mjerenje debljine rožnice
Gonioskopija –pregled morfologije očnog kuta kojom se otkriva eventualna opstrukcija tj. smetnja u otjecanju očne vodice koja vodi povišenju intraokularnog tlaka
Ispitivanje vidnog polja – kompjuterizirana perimetrija pomoću uređaja VP Octopus 900 G – ovom pretragom se dobija uvid u širinu i eventualne ispade u vidnom polju koji se javljaju kao prvi tihi znak glaukomskog oštećenja
Mjerenje debljine živčanih vlakana oko vidnog živca pomoću specijalnog uređaja Spectral Domain Optical Coherence Tomography – ovom pretragom dobivamo uvid u strukturno oštećenje oka.

Kada posjetiti liječnika?

Nemojte čekati vrlo primjetne probleme s očima da bi otišli liječniku. Glaukom (očni tlak) primarnog otvorenog kuta pokazuje neke simptome i znakove upozorenja prije nego se pojavi trajno oštećenje.

Redovni pregledi očiju su ključni za rano otkrivanje glaukoma, a to rano otkrivanje je dovoljno da bi se vaše stanje tretiralo uspješno i da bi se spriječilo daljnje pogoršanje vašeg stanja.

Američka akademija oftalmologije preporučuje sveobuhvatan ispit za oči za sve odrasle starije od 40 godina, i taj ispit bi trebali polagati svakih tri do pet godina ukoliko nemate nikakve faktore rizika za glaukom.

Osim toga, budite svjesni da teža glavobolja, bol u očima, mučnina, zamagljen vid ili aureole oko svjetla mogu biti simptomi akutnog glaukoma zatvorenog kuta. Ako doživite bilo koje od ovih simptoma ili sve zajedno potražite hitnu skrb na hitnoj ili liječnikovom uredu ili kod oftalmologa.

Liječenje glaukoma

Vid izgubljen uslijed glaukoma se ne može vratiti. Cilj je sprječavanje daljnjeg oštećenja vidnog živca i ispada vidnog polja, snižavanjem očnog tlaka. Ciljna granica vrijednosti očnog tlaka iznosi 25 do 40% manje od vrijednosti prije liječenja. Ako oštećenje napreduje, očni se tlak snižava još više, a započinje se i s dodatnim liječenjem.

Liječenje obično započinje lijekovima te se, ukoliko se ne postigne ciljna vrijednost očnog tlaka, prelazi na liječenje laserom i potom na incizijski kirurški zahvat. Ukoliko je očni tlak izrazito povišen, liječenje se može započeti kirurškim zahvatom.

Farmakoterapija: Postoje brojni lijekovi, a prednost se daje lijekovima za lokalnu primjenu. Najpopularniji su analozi prostaglandina i β–blokatori (osobito timolol). Drugi su lijekovi α2–selektivni adrenergički agonisti, kolinergički agonisti i inhibitori karboanhidraze. Oralni inhibitori karboanhidraze su učinkoviti, no primjenu im ograničavaju nepoželjni učinci.

Prehrana i prirodno liječenje glaukoma

Preporučuje se povećan unos luteina – ako imate visok očni tlak. Najveće doze ove tvari dobit ćete konzumirajući lisnato zeleno povrće (špinat je najbogatija namirnica), svježi peršin i bundevu.

Lisnato povrće je bogato i cinkom – koji također ima veliku ulogu u očuvanju vida. Najviše cinka ima u jajima, soji, pečurkama i integralnim žitaricama.

U prevenciji glaukoma odličan izbor su i namirnice bogate selenom – suncokretove sjemenke, janjetina, govedina, riba, brazilski orah.

Vitamin C – namirnice bogate vitaminom C su: paprika, rajčica, kupus, brokula, južno voće.

Vitamin E – namirnice bogate vitaminom E su: lisnato povrća, avokado, maslac od kikirikija, orašasti plodovi.

Omega-3 masne kiseline – borovnice, maline, kupine i ostalo bobičasto voće.
Suplemente nemojte koristiti osim u dogovoru s liječnikom, jer mogu napraviti više štete nego koristi kada se radi o glaukomu.

Čaj od gloga i lista maline – potrebne su vam dvije žlice sitno nasjeckanog lista maline, cvijeta gloga i jedna puna žlica vidca. Mješavinu prelijte s 14 decilitara kipuće vode. Ostavite da odstoji sat i 30 minuta. Kako bi dobio bolji okus, čaju možete dodati žličicu meda. Pijte po šalicu nakon svih glavnih obroka.

Čaj od heljde – jednu žličicu sitno sjeckanog lista heljde, prelijte šalicom vrele vode, poklopite 15 minuta i dobro procijedite. Ovaj čaj potrebno je piti tri puta dnevno.

Ukoliko i vi imate prirodni recept protiv glaukoma ili dobro/loše iskustvo – pišite nam u komentaru.

4 razmišljanja na “Glaukom – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *