Tikvice su vrsta povrća koja je poznata po svom osvježavajućem okusu i bogatom nutritivnom sastavu. Međutim, tikvice nisu samo ukusne nego i zdrave namirnice – one također posjeduju izvanredna ljekovita svojstva koja su često zanemarena. U ovom članku ću istražiti spektar zdravstvenih koristi tikvica te njihovu primjenu kao prirodnog lijeka za razne bolesti i stanja.
Tikvica spada u porodicu tikvenjača (Cucurbitaceae) uz biljke poput krastavca, lubenice, dinje i različitih vrsta bundeva. Iako je se smatra povrćem, tikvica se botanički definira kao voće. Nalazimo je u nekoliko vrsta, a vrste se ponajprije razlikuju po boji, od snažno žute do tamnozelene.
Nutritivni sastav tikvica
Tikvice su bogate vitaminima, mineralima i mnogim drugim korisnim biljnim spojevima.
Jedna šalica (223 grama) kuhanih tikvica daje:
- Kalorije: 17
- Proteini: 1 gram
- Masti: manje od 1 grama
- Ugljikohidrati: 3 grama
- Šećer: 1 gram
- Vlakna: 1 gram
- Vitamin A: 40% referentnog dnevnog unosa (RDI)
- Mangan: 16% RDI
- Vitamin C: 14% RDI
- Kalij: 13% RDI
- Magnezij: 10% RDI
- Vitamin K: 9% RDI
- Folat: 8% RDI
- Bakar: 8% RDI
- Fosfor: 7% RDI
- Vitamin B6: 7% RDI
- Tiamin: 5% RDI
Također sadrži male količine željeza, kalcija, cinka i nekoliko drugih B vitamina.
Konkretno, njegov bogat sadržaj vitamina A može podržati vaš vid i imunološki sustav.
Sirove tikvice nude sličan nutritivni profil kao i kuhane tikvice, ali s manje vitamina A i više vitamina C, koji se kuhanjem smanjuje.
Ljekovita svojstva tikvica
Antioxidansi i protuupalna svojstva
Jedno od najvažnijih ljekovitih svojstava tikvica je njihov visok sadržaj antioksidansa. Antioksidansi su ključni u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, koji mogu uzrokovati oksidativni stres i dovesti do raznih bolesti poput srčanih oboljenja, raka i neurodegenerativnih poremećaja. Tikvice sadrže antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, koji štite stanice od oštećenja i potiču opće zdravlje.
Osim toga, tikvice također posjeduju protuupalna svojstva. Upala je često povezana s raznim bolestima kao što su artritis, astma i bolesti srca. Hranjive tvari poput vitamina C i kvercetina koje se nalaze u tikvicama mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu i olakšanju simptoma.
Tikvice doprinose zdravoj probavi
Tikvice mogu na nekoliko načina pozitivno utjecati na zdravlje probavnog sustava. Prije svega, iznimno su bogate vodom što omekšava stolicu, olakšava joj prolaz kroz crijeva i smanjuje rizik od konstipacije. Nadalje, tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna.
Netopiva vlakna oblikuju stolicu i olakšava joj prolaz, a ako osoba unosi i dovoljno tekućine, dodatno je smanjen rizik od zatvora. Istovremeno, topiva vlakna hrane dobre bakterije koje žive u našim crijevima, a one zauzvrat proizvode masne kiseline kratkoga lanca koje održavaju zdravlje stanica crijeva.
Osim toga, ove masne kiseline smanjuju upalne procese i simptome bolesti crijeva, poput sindroma iritabilnog kolona, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Smanjuje razinu šećera u krvi
Ugljikohidrati se u tijelu pretvaraju u glukozu, što može povećati razinu šećera u krvi osobe.
Tikvice su siromašne ugljikohidratima. Ako osoba koristi tikvice kao alternativu proizvodima s visokim udjelom ugljikohidrata, poput tjestenine, smanjit će unos ugljikohidrata, što može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi.
Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu poboljšati razinu šećera u krvi i čak smanjiti potrebu za lijekovima za osobe s dijabetesom tipa 2.
Meta-analiza studija iz 2015. zaključila je da vlakna prisutna u voću i povrću mogu smanjiti razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Tikvice mogu poboljšati zdravlje srca
Opservacijske studije pokazuju da ljudi koji jedu više vlakana imaju manji rizik od srčanih bolesti.
Pektin, jedna vrsta topivih vlakana koja se nalazi u tikvicama, čini se posebno učinkovitim u smanjenju ukupne razine i razine “lošeg” LDL kolesterola.
U pregledu 67 studija, konzumacija samo 2-10 grama topivih vlakana dnevno tijekom otprilike 1-2 mjeseca smanjila je u prosjeku ukupni kolesterol za 1,7 mg/dl i “loš” LDL kolesterol za 2,2 mg/dl.
Tikvice su također bogate kalijem, koji može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka širenjem krvnih žila. Zdraviji krvni tlak povezan je s manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.
Štoviše, čini se da prehrana bogata karotenoidima – koje se također nalaze u tikvicama – posebno štiti od bolesti srca.
Kontrola tjelesne težine
Tikvice su izvrsna namirnica za one koji žele kontrolirati svoju tjelesnu težinu ili gubiti višak kilograma. Sadrže malo kalorija, a visok su izvor vlakana, što pomaže u osjećaju sitosti i smanjenju prejedanja. Također, sadrže visoki udio vode, što dodatno pridonosi hidrataciji i smanjenju unosa kalorija.
Tikvice također mogu biti korisne u podršci mršavljenju zbog svoje niske razine ugljikohidrata i visokog sadržaja hranjivih tvari. One su bogate vitaminima i mineralima koji su važni za održavanje energije i općeg zdravlja tijekom procesa gubitka težine.
Tikvice mogu poboljšati vid
Kako je rečeno, tikvice mogu doprinijeti boljem vidu. Zasluge za to pripisuju se vitaminu C i beta-karotenu, dvama nutrijentima koji su važni za zdravlje očiju.
Tikvice sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin koji se nakupljaju u mrežnici gdje poboljšavaju vidi smanjuju rizik od očnih bolesti povezanih sa starenjem. To uključuje snižavanje rizika od makularne degeneracije koja je primarni uzrok gubitka vida u starijoj dobi. Također, lutein i zeaksantin su povezani sa smanjenim rizikom od razvoja katarakte, odnosno mrene na očima.
Ostale potencijalne koristi
Tikvice mogu ponuditi neke dodatne prednosti. Najbolje istražene su:
- Zdravlje kostiju. Tikvice su bogate antioksidansima luteinom i zeaksantinom, kao i vitaminom K i magnezijem, a svi oni mogu pomoći u jačanju kostiju.
- Antikancerogeno djelovanje. Studije u epruveti i na životinjama pokazuju da ekstrakti tikvica mogu pomoći u ubijanju ili ograničavanju rasta određenih stanica raka. Međutim, potrebno je istraživanje na ljudima.
- Zdrava prostata. Istraživanja na životinjama pokazuju da ekstrakti sjemenki tikvice mogu pomoći u ograničavanju hiperplazije prostate, povećanja prostate koje obično uzrokuje urinarne i seksualne poteškoće kod starijih muškaraca.
- Rad štitnjače. Testiranje na štakorima otkriva da ekstrakt kore tikvice može pomoći u održavanju stabilne razine hormona štitnjače. Ipak, potrebno je istraživanje na ljudima
Načini jedenja tikvica
Da bi tikvice ostale svježe i duže trajale, treba ih cijele, suhe i u otvorenoj papirnatoj vrećici čuvati u hladnjaku.
Neki se odlučuju narezati tikvice na sitne komadiće, blanširati ih u kipućoj vodi, a zatim kad se ohlade zamrznuti. Nakon blanširanja, osoba može čuvati tikvice u zamrzivaču 12 mjeseci prije nego što se pokvare.
Tikvice su vrlo svestrano voće koje se može jesti i sirovo i kuhano. Evo nekoliko primjera kako pripremiti i jesti tikvice.
- Sirovu tikvicu tanko narežite ili naribajte i dodajte salatama.
- Nasjeckane, narezane na ploške ili kockice tikvice dobra su opcija za dodavanje jelima za prženje.
- Spiralizirajte tikvice u obliku špageta ili linguina kao alternativu tjestenini s niskim udjelom ugljikohidrata.
- Kuhane ili pečene tikvice dodajte juhama.
- Tanko narezane i pečene tikvice dobar su prilog, osobito u kombinaciji s maslinovim uljem i limunovim sokom.
- Tikvice su i jedan od glavnih sastojaka popularnog jela ratatouille. To uključuje kombiniranje tikvica s drugim povrćem, kao što su rajčica, češnjak, luk i izbor lisnatog zelenog bilja, poput bosiljka.
- Tikvice pohati i prepržiti na ulju da dobijete hrskavi prilog.
- Zapečene tikvice ukusan su prilog koji odlično pristaje uz razna druga jela.
Nuspojave i oprez pri konzumaciji tikvica
Za sada koliko je poznato nema nikakvih prijavljenih nuspojava od konzumacije tikvica, iako je malo istraživanja rađeno na ovu temu.
Interakcija tikvica s ljekovima
Tikvice nemaju za sada nikakve interakcije s određenim lijekovima.
Reference:
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-zucchini/
https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/zucchini-benefits
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Tikvice.aspx
https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini
Slika preuzeta sa https://unsplash.com/photos/RP3UpniGTJo
1 razmišljanje na “Tikvice kao lijek”