Mlijeko od kvinoje

Ljekovita svojstva mlijeka od kvinoje. (..i recept)

Savjeti o prehrani Roditelji i djeca

Zašto je kvinoja najbolja namirnica za naše tijelo?

Mlijeko od kvinoje je biljno mlijeko koje se dobiva namakanjem i miješanjem sjemenki kvinoje s vodom. Kvinoja je pseudožitarica koja potječe iz Južne Amerike i ima visoku hranjivu vrijednost. Mlijeko od kvinoje ima mnoge zdravstvene prednosti, ali i neke nuspojave i interakcije s lijekovima koje treba uzeti u obzir. U ovom članku ću detaljno opisati sastav, utjecaj i načine konzumiranja mlijeka od kvinoje.

Nutritivni sastav mlijeka od kvinoje

Mlijeko od kvinoje je bogato proteinima, vlaknima, mineralima i antioksidansima. Prema jednoj studiji, 100 ml mlijeka od kvinoje sadrži oko:

  • 1,5 g proteina
  • 1,2 g masti
  • 8,7 g ugljikohidrata
  • 0,6 g vlakana
  • 40 kcal energije

Mlijeko od kvinoje također sadrži kalcij, magnezij, željezo, cink, bakar, mangan, fosfor, kalij i natrij. Osim toga, mlijeko od kvinoje ima visok sadržaj fitokemikalija, kao što su flavonoidi, fenolne kiseline, saponini i fitinska kiselina, koje imaju antioksidativna, protuupalna i hipoglikemijska svojstva.

Metabolički utjecaj mlijeka od kvinoje

Mlijeko od kvinoje može imati pozitivan utjecaj na metabolizam i zdravlje ljudi. Neka od mogućih djelovanja mlijeka od kvinoje su:

  • Poboljšanje probave: Mlijeko od kvinoje je lako probavljivo i ne sadrži gluten, laktozu ni kolesterol. Također, vlakna u mlijeku od kvinoje mogu poticati rast korisnih bakterija u crijevima i poboljšati stolicu.
  • Smanjenje razine kolesterola i triglicerida: Mlijeko od kvinoje ima nisku razinu zasićenih masti i visoku razinu nezasićenih masti, posebno omega-3 masnih kiselina, koje mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Također, fitokemikalije u mlijeku od kvinoje mogu inhibirati apsorpciju i sintezu kolesterola i triglicerida u jetri i crijevima.
  • Reguliranje razine šećera u krvi: Mlijeko od kvinoje ima nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana, što može usporiti probavu i apsorpciju ugljikohidrata i spriječiti nagli porast šećera u krvi. Također, fitokemikalije u mlijeku od kvinoje mogu povećati osjetljivost na inzulin i smanjiti otpornost na inzulin, što može pomoći u kontroli dijabetesa.

Zdravstvene prednosti mlijeka od kvinoje

Mlijeko od kvinoje može imati različite zdravstvene prednosti za ljude, ovisno o njihovim potrebama i stanju. Neka od mogućih koristi mlijeka od kvinoje su:

  • Jačanje imuniteta: Mlijeko od kvinoje je bogato proteinima, koji su bitni za izgradnju i popravak tkiva i za proizvodnju antitijela. Također, mlijeko od kvinoje sadrži antioksidanse, koji mogu neutralizirati slobodne radikale i spriječiti oksidativni stres i upalu. Osim toga, mlijeko od kvinoje sadrži minerale, kao što su cink, bakar i mangan, koji su važni za funkcioniranje enzima i hormona uključenih u imunološki sustav.
  • Prevencija anemije: Mlijeko od kvinoje je dobar izvor željeza, koji je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i prijenos kisika u tijelu. Također, mlijeko od kvinoje sadrži vitamin C, koji može poboljšati apsorpciju željeza i spriječiti anemiju.
  • Poticanje rasta i razvoja: Mlijeko od kvinoje je pogodno za djecu, trudnice i dojilje, jer ima visoku biološku vrijednost proteina, koja označava kvalitetu i iskoristivost proteina za tijelo. Također, mlijeko od kvinoje sadrži esencijalne aminokiseline, koje su potrebne za sintezu proteina i stvaranje mišića, kostiju, kože, kose i noktiju. Osim toga, mlijeko od kvinoje sadrži kalcij, magnezij i fosfor, koji su bitni za mineralizaciju kostiju i zubi.

Nuspojave mlijeka od kvinoje

Mlijeko od kvinoje je općenito sigurno za konzumaciju, ali može uzrokovati neke nuspojave kod nekih ljudi, posebno ako se konzumira u prevelikim količinama ili ako se ne pripremi pravilno. Neka od mogućih nuspojava mlijeka od kvinoje su:

  • Alergijske reakcije: Mlijeko od kvinoje može izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji su alergični na kvinoju ili druge sastojke mlijeka, kao što su orašasti plodovi, soja, zob ili riža. Simptomi alergije mogu uključivati osip, svrbež, oticanje, kihanje, kašalj, otežano disanje ili anafilaktički šok.
  • Probavne smetnje: Mlijeko od kvinoje može izazvati probavne smetnje kod ljudi koji imaju osjetljiv želudac ili crijeva, ili koji nisu navikli na biljna mlijeka. Simptomi probavnih smetnji mogu uključivati nadutost, grčeve, plinove, proljev ili zatvor.
  • Smanjenje apsorpcije minerala: Mlijeko od kvinoje sadrži fitinsku kiselinu, koja može vezati minerale, kao što su kalcij, željezo, cink i magnezij, i smanjiti njihovu apsorpciju u tijelu. To može dovesti do nedostatka minerala i povezanih poremećaja, kao što su osteoporoza, anemija ili slab imunitet.

Interakcije mlijeka od kvinoje sa lijekovima

Mlijeko od kvinoje može imati interakcije s nekim lijekovima, što može utjecati na njihovu učinkovitost ili sigurnost. Neka od mogućih interakcija mlijeka od kvinoje sa lijekovima su:

  • Mlijeko od kvinoje sadrži značajnu količinu vitamina K, koji je važan za zgrušavanje krvi. Ako uzimate lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi, kao što su varfarin, heparin ili aspirin, trebali biste ograničiti unos mlijeka od kvinoje ili ga izbjegavati u potpunosti. Previše vitamina K može smanjiti učinkovitost tih lijekova i povećati rizik od krvarenja.
  • Mlijeko od kvinoje također sadrži visoku razinu magnezija, koji je važan za rad mišića i živaca. Međutim, magnezij može reagirati s nekim lijekovima, kao što su antibiotici, diuretici, bisfosfonati i lijekovi za osteoporozu. Magnezij može smanjiti apsorpciju tih lijekova i smanjiti njihovu učinkovitost. Ako uzimate neki od tih lijekova, trebali biste izbjegavati mlijeko od kvinoje ili ga uzimati u razmaku od najmanje dva sata prije ili poslije uzimanja lijeka.
  • Mlijeko od kvinoje može sadržavati i tragove saponina, koji su prirodni spojevi koji daju gorki okus kvinoji. Saponini mogu imati protuupalna i antioksidativna svojstva, ali mogu i ometati rad enzima koji razgrađuju lijekove u jetri. To može dovesti do povećane koncentracije lijekova u krvi i povećati rizik od nuspojava. Ako uzimate lijekove koji se metaboliziraju u jetri, kao što su statini, antidepresivi, antikonvulzivi ili antikoagulansi, trebali biste biti oprezni s mlijekom od kvinoje i pratiti svoje stanje.

Ovo su neke od mogućih interakcija mlijeka od kvinoje s lijekovima, ali nisu sveobuhvatne. Prije nego što uključite mlijeko od kvinoje u svoju prehranu, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o mogućim interakcijama s lijekovima koje uzimate. Također, trebali biste pratiti svoje simptome i reakcije na mlijeko od kvinoje i obavijestiti svog liječnika o bilo kakvim promjenama. Mlijeko od kvinoje može biti zdrav i ukusan izbor, ali samo ako se uzima na siguran i odgovoran način.

Kako se može konzumirati mlijeko od kvinoje?

Mlijeko od kvinoje je vrlo svestrano i može se koristiti na različite načine, kao i obično mlijeko. Evo nekoliko primjera:

  • Možete ga dodati u smoothieje, koktele, zobenu kašu ili kavu za dodatnu kremastost i hranjivost.
  • Možete ga koristiti za pripremu kolača, palačinki, pudinga ili drugih slastica koje zahtijevaju mlijeko.
  • Možete ga zagrijati i začiniti cimetom, klinčićima, kardamomom ili drugim začinima za ukusan i zdrav napitak.
  • Možete ga pomiješati s voćem, orašastim plodovima, sjemenkama ili medom za brz i hranjiv doručak ili međuobrok.

Mlijeko od kvinoje – recept

Ako želite napraviti svoje mlijeko od kvinoje kod kuće, to je vrlo jednostavno i ne zahtijeva puno sastojaka. Evo jednog jednostavnog recepta:

  • Potrebno vam je 2 žlice kvinoje i 1,5 šalice vode.
  1. Uzmite lonac, posudu ili običnu zdjelu i potopite zrna kvinoje u hladnoj vodi na dva sata. To će omekšati zrna i olakšati njihovo miješanje.
  2. Nakon toga, procijedite kvinoju i isperite je pod tekućom vodom. To će ukloniti eventualne nečistoće i saponine, koji su prirodni spojevi koji daju gorki okus kvinoji.
  3. Stavite kvinoju i vodu u blender i miksajte dok ne dobijete glatku i pjenušavu smjesu. Ako želite, možete dodati i malo soli, vanilije, meda ili drugog zaslađivača po vašem izboru.
  4. Procijedite mlijeko kroz gazu, cjedilo ili mrežicu za mlijeko kako biste uklonili eventualne komadiće kvinoje.
  5. Čuvajte mlijeko u staklenoj boci ili posudi u hladnjaku do tri dana.

Više o samoj Kvinoji pročitajte ovdje – https://hipokrat.com.hr/kvinoja-quinoa-kao-lijek/

Reference:
Abugoch James, L.E. (2010) ‘Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): composition, chemistry, nutritional, and functional properties’, Advances in Food and Nutrition Research, 58, pp. 1-31.
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/quinoa-milk

Step to Health (2023) Learn How to Make Quinoa Milk and its Benefits.
https://steptohealth.com/learn-make-quinoa-milk-benefits/

Milks and Health (2023) Quinoa Milk.
https://www.milksandhealth.com/quinoa-milk/

HerbaZest (2023) Quinoa Milk.
https://www.herbazest.com/herbs/quinoa/quinoa-milk

Singh, S., Singh, R., Singh, G. and Singh, P. (2022) ‘Quinoa: A review of nutritional, functional and technological properties’, The Pharma Innovation Journal, 11(7S), pp. 585-591.
https://www.thepharmajournal.com/archives/2022/vol11issue7S/PartAX/S-11-7-585-323.pdf

MilkPick (2023) Quinoa Milk.
https://milkpick.com/quinoa-milk/

Morrigan Post (2023) 5 Quinoa Milk Benefits.
https://morriganpost.com/5-quinoa-milk-benefits/

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *